Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Навіщо Україні молитися на ОПЕК

Середа, 15 листопада 2000, 19:39
Зростання української економіки не тільки спостерігається вперше, починаючи з 1989 року - показник України вище, аніж у країн Східної Європи. Але найцікавіше, збільшення іноземних інвестицій, за прогнозами Європейського банку реконструкції та розвитки, складе понад 50 відсотків. І за все це окреме "дякую" ОПЕК.

Прямі іноземні інвестиції в Украину, за даними ЄБРР, цього року складуть 750 мільйонів доларів проти 489 мільйонів торік. Зростання виробництва в першому півріччі склало 10%. Про це йдеться у щорічній “Доповіді про процес переходу”, яку готує Євробанк. ЄБРР також зауважив на одній з основних причин пожвавлення економіки на території СНД: "Темпи росту в 6,5% у Росії стимулюють швидкий економічний підйом у СНД". Однак такий взаємозв'язок небезпечний - за словами головного економіста ЄБРР Віллема Бойтера, причини росту в Росії є тимчасовими. (Наприклад, ЄБРР посилається на розрахунки МВФ, які показують, що за зниження світової ціни нафти на 10% російський бюджет недоотримає суму, еквівалентну 0,1% від ВВП.)

Зростання інвестицій - не унікальне для України явище. Приплив прямих іноземних надходжень, як очікується, сягне в 2000 році 27 мільярдів доларів - рекордного рівня з початку розпаду адміністративно-командних економік. Керівництво ЄБРР закликало Київ поліпшити бізнес-клімат, щоб залучити ще більше інвестицій ззовні, повідомляє УНІАН. Поліпшити інвестпривабливість мають також "нещодавно ухвалені закони і програма масової приватизації”. Дотепер інвестори переважно обходили Україну через поширення корупції і нечітке законодавства. ЄБРР також підкреслив, що Україна повинна змінити податкову систему і зменшити втручання держави в ділову сферу.

Взагалі ж у 2000 році зростання економіки на усьому постсоціалістичному просторі буде найвищим із часу розпаду СРСР - 4,8% (2,5% у 1999 році). Причому в Східної Європі показник буде менше, ніж у СНД - 4,1% проти 5,9%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування