Секретар РНБО не відрізняє приватизацію від концесії

Субота, 11 листопада 2000, 13:20
Євген Марчук не згодний з тим, що звіт його комісії щодо ситуації в ПЕК може призвести до урядової кризи. В інтерв'ю "своїй" газеті "День" він заявив, що його комісія "уряд загалом не критикувала".

"Мова йшла про зовсім інше і результат виведений як головна мета створення комісії - мати реальну інформацію. Україна вже один раз "попалася", коли була звинувачена в тому, що кредити МВФ ніби отримали і використали не зовсім законно. Потім заднім числом ми виправдовувалися i повертали грошi. Ми розпочинаємо велику приватизацію, приватизацію обласних розподільчих компаній і далі піде приватизація генеруючих об'єктiв. І ще не вистачало, щоб нас потім звинуватили у викривленні показників щодо механізмів взаєморозрахунків, платежів в енергетицi. Звичайно, матеріали критичного характеру — неприємні. І вони б могли стати просто предметом професійного реагування. На жаль, це все було виведено в політичну площину. Я думаю, що все це скоро розвіється", - сказав секретар РНБО.

При цьому, він спростував слова Юлії Тимошенко про те, що членам уряду, що підписали цей документ, подавали на підпис окремі абзаци висновків комісії. "Ніхто нікого не міг заставити підписати цей документ. І тому спекуляції, що комусь давали окремі абзаци - це неправда. В кожного був повний текст. Від самого початку до самого кінця всі уважно знайомилися, по кожній сторінці обговорювалося все", - заявив Марчук.

Секретар Совбезу ще натякнув на те, що знає про "пожежні заходи" в ПЕКу. "Буквально два днi тому в аварійному порядку вишукувалося бiля 200 мільйонів гривень, для того щоб розрахуватися, тому що iноземна компанiя може знову припинити постачання газу. Від цього не можна радіти, тут не можна запускати таку логiку, що хтось когось переміг. Це лексика виборчих технологій, а не повсякденної роботи. Краще треба думати як зробити, щоб розрахунки за газ з постачальниками були регулярними, а не змушувати силоміць керівників підприємств, які стають на ноги, знову купувати електроенергію по ф'ючерсах з 20-ти відсотковим дисконтом. Як це було днями", - говорить Марчук.

Тим не менш, насилу віриться у компетентність Євгена Марчука і його комісії, особливо після уважного ознайомлення з його інтерв'ю.

Відповідаючи на питання журналіста про те, що Марчука звинувачують у відстоюванні позицій російського "Газпрому" і в тому, що він є прихильником приватизації ним частини або цілого українського газопроводу, Марчук відповідає дуже поблажливо: "Все це дурниці і аматорство недосвідчених в таких складних речах людей. Не кажучи вже про спекуляції. Я був і є прихильником приватизації газотранспортної системи. Нехай це буде концесія".

Кому, як не Марчуку, великому фахівцеві в ПЕК не знати, що приватизація і концесія - "дві великі різниці"? Якщо пропонується приватизація - то газопроводи назавжди перейдуть у чиюсь власність, концесія, грубо кажучи, передбачає, що газотранспортна система віддається в оренду на певний термін і на певних умовах. Росію цікавить приватизація. Так і не зрозуміло, на чому зупинився секретар РНБО, оскільки це питання прямо стосується національної безпеки, але, здається, він не дуже в цьому розбирається…


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування