Туркменські домовленості: плюси та мінуси

Середа, 4 жовтня 2000, 21:04
Досягнуті в Ашгабаті домовленості дозволять Україні в наступному році взагалі відмовитися від придбання газу в Росії. Правда, торік Туркменія вже мала щастя співробітничати з Україною.

"Результат переговорів української делегації в Ашгабаті можна вважати проривом на газовому фронті, - поділився з УП Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень. - Якщо наступного року газ буде поставлено у запланованому об'ємі, то, цілком можливо, Україна може відмовитися від закупівлі блакитного палива в Росії. Разом із туркменським газом нам буде досить власного видобутку і газу, що "Газпром" віддає Україні в рахунок оплати транзиту палива в Європу".

Однак при невиконанні умов Туркменістан так само, як це трапилося торік, може розірвати контракт. А тоді для України газ коштував ще дешевше - 36 доларів за тисячу кубометрів.

Не схильний впадати в ейфорію від досягнутої домовленості заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджень Гліб Вишлінський. "Остаточна ціна газу, як і виконання всього контракту, залежить від того, хто буде транспортувати газ і хто буде агентом з продажу палива в Україні". Минулою весною зрив домовленостей сталося великою мірою через те, що паливо продавали за надмірно високу ціну не самим ліквідним підприємствам, які й наробили боргів.

У досягнутих домовленостях нехарактерним для цивілізованого світу Гліб Вишлінський вважає два моменти. По-перше те, що угоду підписали не керівники компаній - продавця і покупця, а глави держав. І, по-друге, наявність бартерної схеми розрахунків за паливо. Хоча це і допоможе знизити реальну вартість газу, тому що українські підприємства будуть поставляти свою продукцію в Туркменії "явно за завищеною ціною", вважає Вишлінський. Наявність негрошових розрахунків зробить конкурентним туркменський газ, що в Україні з урахуванням транзиту буде коштувати близько 90 доларів. Адже паливо, що поставляє "Ітера", хоч і коштує 45 доларів, але продається воно тільки при оплаті грошима. Крім того, ціна російського газу підвищилася після введення з 1 червня 30-процентного акцизу на вивіз газу за кордон.

Ашгабатские домовленості можуть поставити хрест на планах "Газпрому" поставляти газ в Украину за гроші. Як пишуть "Ведомости"
за середу, під час літньої зустрічі з Ющенком Кас‘янов пропонував продавати газ - не багато не мало – 103 долари за тисячу кубометрів. З них 40 - 45 планувалося оплачувати живими грошима, а інше записувати в суверенний борг України. Потім, після категоричної відмови Києва, був запропонований такий варіант: ціна - 103 долара, однак для розрахунків із "Газпромом" планка встановлюється в 80 доларів. З них 45 оплачується валютою, а 35 переводиться в суверенний борг України. На 23 долара, що залишилися, Ющенко мав ввести експортне мито на газ - щоб зупинити перепродаж російського газу в Європу.

Навіть без особливих пізнань у тонкощах газового господарства зрозуміло, який із варіантів - туркменський або російський - більш вигідний. Як виявилося, тактика класти яйця в різні кошики іноді буває дуже корисною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: