Ющенко, принц Датський

Вівторок, 31 жовтня 2000, 21:04
Прем'єр потрапив у глибоку облогу. Глава уряду оточений глибокими протиріччями і конфліктами, які розцвіли не тільки в політичному середовищі країни, але навіть і в середині самого Кабінету міністрів. У королівстві все дуже неспокійно.

З перших днів існування цей Кабмін говорив у дисонанс - щоправда, лише з деякими силами в країні. "Гаряча лінія" у газеті "Факти", що погрожувала стати черговим відкритим мікрофоном для скарг населення прем'єру, завдяки питанням журналістів виявилася політичним дійством. Вона показала, що конфлікт поглядів прем'єра і навколишнього середовища тільки поглиблюється. Голові уряду майже весь час довелося виправдуватися. А винні в появі таких ситуацій найчастіше "політичні чинники".

Справа – труба

Перше непорозуміння стосується майбутнього української газотранспортної системи. На думку Ющенка, трубопровід треба не приватизувати, а віддати у концесію - тобто передати інвестору тільки право управління, а не власності. З абсолютно протилежної пропозицією - приватизацією магістралі - виступила група народних депутатів-"більшовиків" - Гавриш, Гудима, Діяк, Шаров і Ковалко. Останній нещодавно взагалі був призначений Ющенком головою наглядової ради НАК "Нафтогаз України", до складу якої і входить газопровідна система.

Крім парламентської п'ятірки на користь приватизації висловився міністр закордонних справ Анатолій Зленко у недільному ефірі "7 днів". Глава МЗС категорично відкинув варіант концесії. А минулого тижня Зленко саме їздив до Москви - у розвиток сочинських домовленостей Кучми і Путіна. Тоді Україна запросила сусіду до управління трубою, а Путін висунув у якості вимоги продажу Росії контрольного пакета акцій газопроводу.

"Продавати зараз за копійки було би помилкою. Для початку потрібно реконструювати систему трубопроводів", - вважає прем'єр. Тому, за словами Ющенка, уряд проти законопроекту парламентської п'ятірки.

Азаров і Тимошенко "принизили владу"

Конфлікт між віце-прем'єром Тимошенко і главою податкової адміністрації Азаровим прем'єр сприйняв як "неприємний" і "особистісний". "Це протистояння моїх найближчих колег неприпустимо хоча б через морально-етичні критерії".

Зараз, на думку прем'єра, "не ведеться необхідна щоденна робота рука об руку двох структур влади". "Коли два високі урядових чиновники займаються аудитом на стороні, це принижує владу", - вважає він.

"Плужников має бути звільнений!"

Всупереч рішенню Печерського райсуду Ющенко не збирається залишати працювати на посаді голови наглядової ради Ощадбанку Ігоря Плужникова. І боротися прем'єр має намір до переможного кінця, адже "до Верховного суду ще далеко". Голова уряду не міг приховати роздратування: "Для мене дивно, що конфлікт навколо посади, яку обіймають на громадських засадах, вирішує народний суд. Це виключне право уряду - призначати керівників наглядових рад держструктур. Ми б могли взагалі залишити своє рішення без коментарів".

Але сміття з хати пішло - адже Плужников не заштатний бухгалтер, а член не самої дружньої прем'єру фракції СДПУ(о). На думку Ющенка, конфлікт має політичні корені. Але аргументи для звільнення Плужникова прем'єр приводить інші: "Ми не хочемо виступати гарантами пасивів банку, і при цьому не мати діла до активів". А за Плужникова Ощадбанк демонстрував "повну самодіяльність".

Валідолу для прем'єра

Нестандартну для політикуму позицію Ющенко зайняв по відношенню до заарештованого у Німеччині Віктора Жердицького. Те, що коїться, є "неправдивим, тенденційним, це не робить честі тим, хто цим займається". "Київське обласне управління Нацбанку декілька разів не виконувало рішення арбітражного суду про списання коштів з "Градобанку" на користь "Антарктики". Ми пояснювали, що, якщо це зробимо, то банк стане банкрутом".

За словами Ющенка, професіонали знають, куди пішли зняті за рішенням суду з "Градобанка" гроші, у тому числі й остарбайтерів. "Але на політичному рівні краще обставити так, що гроші вкрали". Правда, на питання, хто ж стоїть за фірмою "Антарктика", прем'єр відповів дуже "конкретно" і коректно: "У мене серце болить від цих розборок".

Всі питання - до парламенту

Ще одне хворе місце уряду - бюджет на наступний рік - не зазнає серйозних змін. За словами Ющенка, "коли бюджет потрапив до бюджетного комітету, Кабмін де-юре не може вносити зміни".

Стосовно нереальності отримати наступного року 9 мільярдів від продажу держмайна, прем'єр також знайшов крайнього - ця цифра випливає з трьохрічної програми приватизації, затвердженої Верховною Радою.

Тільки наприкінці "гарячої лінії" Ющенко посміхнувся - коли пролунало питання про його ставлення до візиту в Україну Папи Римського. Зрозуміти його можна – може, буде хоч хтось зможе відпустити гріхи і помолитися за занедбану батьківщину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування