Лазаренко признався. Але лише в маленькому

Субота, 21 жовтня 2000, 17:29
Лазаренко признався в тому, що він "відмив" через швейцарські банки не багато не мало - 9 мільйонів доларів викрадених коштів. І не почервонів, хоча ця сума мала би видатися дещо смішною для слідства, яке підозрює Лазаренка у "відмитті" відчутно суттєвіших сум.

Так, слідство підозрює Павла Лазаренка у викраденні з України 880 мільйонів доларів за 3 роки (з1994 до 1997 року). Гроші ніби переводилися через більш ніж 80 банків, до того ж близько 170 млн. доларів - через банки Швейцарії. Про це свідчать дані слідства, які були представлені в понеділок в суді Женеви - повідомляє швейцарська преса, свідчить агенція "Інтерфакс-Україна".

Швейцарський прокурор Бернар Бертосса (Bernard Bertossa) попросив суд призначити Павлу Лазаренкові тимчасове покарання - 18-ти місячне утримання під вартою.

Дві трансакції, які були об'єктом розгляду на засіданні в понеділок, торкалися комісійних за експорт марганцю через українську компанію. За словами Бертосси, для швейцарського правосуддя у цьому випадку важливо показати, що "Швейцарія - не рай для кримінальних грошей". Очевидно, переживаючи за кризу в Україні, швейцарський прокурор висловився за те, щоб 8 з половиною млн. доларів, заморожених на рахунках банків Женеви, були конфісковані і повернені до України.

Натомість, виконуючи службові обов'язки, швейцарський же адвокат Павла Лазаренка Поль Гюли-Харт (Paul Gully-Hart) заявив, що витоки цієї справи - в українській "плутанині з громадськими функціями та приватними інтересами, коли приватизація часто проводиться безладно, і вважається нормальним, коли політик одночасно є бізнесменом".

Нагадаємо, що у США 47- літній Павло Лазаренко знаходиться під вартою вже майже півтори року, очікуючи, поки влада цієї країни вирішить питання про його екстрадицію до Швейцарії. Місяць тому в Америці йому також пред'явили звинувачення у відмитті грошей. Однак Лазаренко заперечує "американські" звинувачення в його причетності до відмиття 114 млн. доларів.

В Україні багатостраждальний Павло Лазаренко також звинувачується за 3-ма пунктами кодексу, зокрема, в незаконному відкритті рахунків за кордоном, зловживанні службовим становищем і розкраданні коштів в особливо великих розмірах.

Як виправдання, екс-прем'єр неодноразово стверджував, що питання до нього з боку міжнародного і українського правосуддя - результат політичної боротьби в Україні і прагнення президента Леоніда Кучми усунути свого політичного опонента.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування