Лідери країн Євросоюзу зробили вибір між Росією та Україною

Субота, 14 жовтня 2000, 19:26
Керівники держав-членів Євросоюза підтримали ідею збільшити експорт газу з Росії. Таким чином Москва отримала високе благословіння на те, щоб побудувати трубопровід в обхід України і "прогнути" Польщу.

Підбиваючи підсумки першого дня неформальної зустрічі глав країн ЄС у Біарріце, рішення збільшити експорт енергоноїв з Росії озвучив у п'ятницю Ліонел Жоспен, прем'єр-міністр Франції, яка головує зараз у Євросоюзі. Як передає SMI.Ru, зроблене це для того, щоб зменшити зростання цін на нафту. До деталей питання повернуться 30 жовтня, коли в Парижі проходитиме саміт "Європейський Союз - Росія". Останню на цій зустрічі буде представляти президент Володимир Путін.

Проте, все не так просто. Як передає радіо "Свобода", Росія вже сама виставляє умови. Ясно, в першу чергу йдеться про будівництво газопроводу в обхід України. Крім цього, Москва хоче, щоб ЄС відмовила в підтримці спорудженню нафтопроводу "Баку - Джейхан". По ньому повинна транспортуватися каспійська нафта в Європу, обминаючи Росію. Зрозуміло, що Москві це не вигідно - за підрахунками Economist Intelligence Unit, в загальній структурі експорту електроенергія і паливо дають понад 48 відсотків. У той же час Дмитро Авдеєв, аналітик компанії UFG, вважає, що для збільшення постачання газу в Європу знадобиться не менше 10 років.

Підтримка Євросоюзу буде головним козирем Росії в грі з Польщею, яка досі відмовлялася пускати новий газопровід по своїх землях в обхід України, керуючись дружбою з Києвом. Після оприлюднення намірів ЄС збільшити постачання газу, по традиції на захист інтересів сусіди встав польський віце-прем'єр Януш Штейнгоф. Щоправда, московська газета "Ведомости" з посиланням на джерело в уряді повідомила, що "до кінця жовтня польська проблема буде вирішена". Як передбачає газета, Варшава впирається виключно через корисливу мету – щоб західні компанії побудували трубопровід Польщею в 2,5 рази довший, "щоб газ в країні був усюди". "Інтерес Польщі зрозумілий: чим довше труба, тим більше експортери заплатять за прокачування", - підмічають "Ведомости". Але невідомо, хто переможе в цій сутичці інтересів - при подовженні труби через Польщу проект подорожчає з $1 млрд до $3 млрд. Водночас і Евросоюз, зі слів Майкла Емерсона з брюсельського Центра європейських політичних досліджень, "однаково любить і Україну, і Росію". І головним для ЄС є не політичні мотиви, а комерційна вигода, щоб постачання газу з Росії було впорядковане і щоб ціни на енергоносії були в розумних межах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування