Газопровід упирається в Польщу

Середа, 6 вересня 2000, 19:41
Для реалізації мрії Рема Вяхирева залишився один крок. Щоб побудувати газопровід в обхід України, Росія має домовитися тільки з Польщею. Сьогодні у Москві відбулася зустріч між прем'єр-міністром Росії Михайлом Касяновым і міністром економіки Словаччини Любомиром Гарахом. Як передає РосБізнесКонсалтинг, гість дав згоду на будівництво газопроводу в обхід України по території Словаччини.

Слабке місце у схемі Вяхирева у обході України - Польща. Варшава обіцяє не зрадити політичних друзів у Києві. Не спокушають поляків навіть $1 млрд., у який оцінюється спорудження нової нитки трубопроводу. На тлі більш ніж $40 млрд. іноземних інвестицій, вкладених у польську економіку за останні роки, ця сума рекордом не виглядає, пише московська газета “Ведомости”

Правда, на думку “Ведомостей”, є чинники, що змусять західного сусіда України таки піддатися тиску Москви. «Без реструктуризації підприємств газової промисловості і лібералізації газового ринку шлях у ЄС для Польщі закритий», - відзначає газета. Сьогодні Варшава під тиском Європейського союзу шукає шляхи диверсифікації постачань газу. “Для цього польська сторона веде активні переговори з Норвегією про постачання і будівництво альтернативного трубопроводу. Твердження про те, що ціна газу при цьому зросте на 20%, офіційна влада називають спірним. А прості поляки ндумають про це без радощів. Але головна проблема полягає в тому, що Норвегія не входить у заповітне для поляків число країн - членів ЄС. А це означає, що до початку 2003 р. (термін вступу Польщі в ЄС) проблему труби в Європу так чи інакше доведеться вирішувати. Або на гроші міжнародного консорціуму, куди входять гіганти економіки країн ЄС, або за власний рахунок. Грошей у польській економіці на ці цілі явно не передбачено. Так що пропозиція російсько-європейського консорціуму швидше за все буде прийнято”, - пише “Ведомости”.

За прогнозами газети, зроблене це буде після президентських і парламентських виборів. “Зрадити Україну, так ще і на користь Росії – вибореці цього не пробачать. Але вибори пройдуть, і, як сказав один із членів польського кабінету міністрів, "правих романтиків-геополітиків замінять ліві прагматики від економіки, і тоді усе вирішиться інакше". Одна з зацікавлених у будівництві сторін - "Газпром" - великої активності в Польщі не виявляє, але ситуацію відслідковує уважно - моніторинг інформації в Москву надходить регулярно. Квапитися і давити на Польщу російському газовому гіганту явно не потрібно, адже у будівництві нитки в обхід України самі поляки зацікавлені не менше”, - рочить висновок “Ведомости”.

Будівництво обхідного трубопроводу пов”язано з комплексом нових україно-російських газових відношень. Як повідомив прес-секретар українського прем'єра Наталя Зарудна агентству Інтерфакс-Україна, 3-й раунд урядових переговорів, скасований у минулу суботу, може відбутися до кінця нинішнього тижня. У свою чергу, віце-прем'єр України Юлія Тимошенко підкреслила, що рішення щодо термінів проведення наступних переговорів, а також рівень представництва сторін на них буде прийнято після повернення прем'єр-міністра Ющенка з відпустки.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування