СБУ не вірять

Понеділок, 25 вересня 2000, 20:18
Інформація про конституційний переворот, що ніби готується, все частіше зазнає критики. У понеділок перший заступник міністра внутрішніх справ Микола Джига назвав інформацію СБУ "надзвичайно перебільшеною".

Питання могло стояти про "диверсію або терористичний акт", оскільки "сьогодні неможливо взагалі змінити існуючий лад", вважає Джига. У той же час він підтвердив, що "дійсно, була виявлена велика група людей, яка замишляла змінити конституційний лад".

Лідер Українського Народного Руху Юрій Костенко дуже іронічно поставився до новин СБУ. Він, зокрема, відзначив, що ситуація нагадує йому "те, що відбувалося у часи Іосифа Віссаріоновича". "У 1937-м році також часто були такі події. Божевільних людей вистачає, і не виключено, що вони є і там, де їх виявила СБУ", - сказав Ю.Костенко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

У той же час Костенко вбачає загрозу конституційному ладу і стабільності української держави в посиленні впливу олігархів на владу, і у впливі Росії, яка, з його слів, "фактично скуповує нашу власність, а потім буде диктувати умови незалежній державі". "Саме в цьому найбільша проблема щодо стабільності української держави, а відносно таких напівбожевільних людей - треба, щоб більш ефективно працювала медицина, а не СБУ", - сказав він.

Лідер Соцпартії Олександр Мороз охарактеризував те, що трапилось, як "аферу, яку планували і здійснили спецслужби". "Я тут нічого іншого не находжу", - сказав Мороз. З його слів, "вигадати", що в різних областях такі "своєрідні структури вживали таких маніакальних заходів", можна "тільки за великі гроші" з бюджету.

Навіть лідер Компартії Петро Симоненко відразу відхрестився від організаторів перевороту, і не виключив того, що "ця провокація - початок великої політичної компанії дострокових виборів в парламент і заборони Компартії".

КПУ не має ніякого відношення до змов, подібних антиконституційному перевороту, про розкриття якого повідомила Служба безпеки в кінці минулого тижня, йдеться у спеціальній заяві Симоненко.

Симоненко заявив, що розкриття цієї змови - спланована акція, метою якою є "чергова демонстрація роботи СБУ щодо виявлення терористів, шпигунів, ворогів держави". "Про роботу СБУ інформують не часто навіть народних депутатів. Ми не знаємо ані про результати розслідувань жодного великого економічного злочину, ані про розкриті заказний вбивства, ані про те, яких заходів вживає СБУ для забезпечення національної безпеки України".

Він підкреслив, що СБУ повідомляє про переворот, який готувався в Чернігові, Сумах, Запоріжжі, "незважаючи на те, що всі перевороти, як свідчить історія, здійснюються в столиці". При цьому П.Симоненко вказав, що "учасників так званої змови в Чернігові хапають на вулиці без пред'явлення будь-яких обвинувачень, без санкції прокурора проводять обшуки на квартирах у місті Орехов Запорізької області і вилучають рушницю для підводного плавання, яке сьогодні можна купити в будь-якому магазині. У Сумах предметом вилучення стали відеокасети з музичними кліпами".

"Вочевидь, це стало ще однією запланованою, з далеко йдучими цілями провокацією проти опозиційно-настроєних сил в суспільстві, де СБУ виступає з жандармськими функціями", - заявив Симоненко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування