Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Версії Міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка... (BBC)

Вівторок, 15 серпня 2000, 00:00
ВВС: Чи не зіпсована атмосфера напередодні візиту до Києва Мадлен Олбрайт через історію з Джедом Санденом, яка мала щасливий кінець?

- Оскільки історія була короткою і завершилася так, як і мала завершитися, то я не думаю, що вона в якійсь мірі вплине на атмосферу візиту держсекретаря США в Україну.

ВВС: Вже є кілька версій, чому пані Олбрайт їде в Україну. Найчастіше зустрічається те, що вона їде підтримати український уряд Віктора Ющенка, якому зараз нелегко...

-Будь-якому уряду, який працює, та ще й уряду України, який працює над здійсненням курсу реформ, проголошеного президентом, повинно бути важко. Що стосується самої мети візиту, то вона була оголошена представником держдепартаменту. Державний секретар має намір, згідно з цим повідомленням, висловити підтримку діям президента і уряду Ющенка по здійсненню реформ в Україні, і це само собою дуже важливо.

ВВС: Вона також їде до України буквально за кілька днів до всеукраїнського рефрендуму. Як самі американці раніше, у переговорному процесі з українцями, піднімали питання референдуму? Яка їх позиція щодо цього - чи вони стурбовані, чи не стурбовані?

- Питання про референдум американською стороною не порушувалось у контексті стурбованості. На початковому етапі в січні були деякі запитання, на ці запитання були дані необхідні роз'яснення. На сьогодні питання референдуму не стоїть на порядку денному українсько-американських відносин.

- ВВС: Раніше планувалось, що глава американської дипломатії відвідає Україну після її поїздки до Центральної Азії, але тепер вона змінила свої плани і відвідає Україну до того, як побуває в Казахстані, Узбекистані та Киргизстані, і саме до того, як в Україну приїде новий російський президент Путін. Чи ведуть конкуренцію за Україну Росія та Захід і Сполучені Штати в цьому випадку?

- Можна будь-які версії аналізувати, прогнозувати і робити висновки, і це право кожного. В той же час, з цієї офіційної інформації, яка нам відома, я можу повідомити, що дійсно, в планах Держсекретаря було відвідання України 19-20 квітня. В той же час, з огляду на те, що саме на ці дати призначено важливе засідання адміністрації США, і державному секретарю належить бути у Вашингтоні, вони й запропонували здійснити візит на тиждень раніше, тобто 14-15 квітня. Хочу сказати в цьому зв'язку, що ми, звичайно, перш за все узгодили графіки - президента, прем'єр-міністра, мій графік, лише після цього ми дали згоду на здійснення цього візиту раніше, ніж було намічено.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: