Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія забула, що Україна - "суверенна держава". Їй про це нагадали

Четвер, 20 липня 2000, 19:01
Верховна Рада виявила надзвичайно швидку реакцію на скандальну заяву Держдуми Росії, в якій Україна звинувачується у порушенні прав російської національної меншини, дискримінації і ущемленні російської мови. Парламент отреагував гідно, розцінивши нестриманість російських колег, як "вияв втручання у внутрішні справи суверенної держави".

Точку зору законодавчого органу в четвер увечері виразило інформаційне управління Верховної Ради. Як передає Інтерфакс-Україна, в заяві від імені парламентарів виражено здивування в зв'язку з тим, що "наміри української влади забезпечити своїм громадянам невід'ємне і природне право користуватися рідною мовою трактується російськими парламентаріями як "рецидив політики расової дискримінації".

При цьому документ явно натякає на загальну тенденцію неповаги до законів, характерну для депутатів Держдуми. "Законодавцям будь-якої країни світу потрібно поважати Основний Закон не тільки своєї, але і іншої держав", - уїдливо підкреслює інформуправління українського парламенту. Одночасно росіянам нагадують про заслуги України у справі захисту прав нацменшин. "На просторах СНД Україна є чи не єдиною державою, в якій завдяки зваженій і далекоглядній політиці переважають міжнаціональна згода і мир, що неодноразово відмічала така впливова міжнародна організація, як ОБСЄ", - говориться в документі.

Український парламент підкреслює, що готовий продовжувати будувати відносини стратегічного партнерства з Росією і цивілізовано вирішувати усі проблеми. У той же час поведінка російських депутатів не відповідає цивілізованим уявленням про стратегічних партнерів. "Безпідставні звинувачення і відверті фальсифікації - далеко не кращий спосіб розв'язання питань в делікатній і життєво важливій сфері забезпечення культурно-язикових потреб української і російської національних меншин в обох країнах", - резонно помічає інформуправління.

Нагадаємо, що 19 липня Держдума Росії одноголосно прийняла заяву з приводу дискримінації російської мови, що "проводиться на Україні ". Це стало логічним продовженням істерії в Росії з приводу ущемлення прав російськомовних, привідом для якої сталі нещодавні події у Львові. Російські парламентарі просили президента Путіна доручити Міністерству іноземних справ Росії розробити необхідні заходи "у зв'язку з несумлінністю виконання Україною Договору про дружбу, співпрацю та партнерство між РФ і Україною в гуманітарній сфері".

Дух заяви в повній мірі характеризують вирази, які депутати застосували для визначення своєї позиції: "політика дискримінації російської мови в Україні", "украй націоналістичні сили України", "нездоланна стіна не тільки територіального, але і духовного відчуження братських народів".

Судячи за все, час для повного взаєморозуміння законодавців в цьому питанні ще не настав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: