Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російські ЗМІ передбачають, що візит Ющенка буде складним

Середа, 19 липня 2000, 19:03
Віктору Ющенко у Москві буде дуже нелегко. Мабуть, нинішній візит до столиці Росії буде найскладнішим у біографії Ющенка.

Російські газети повним ходом прогнозують перебіг і підсумки переговорів. "Независимая газета" називає майбутні зустрічі Ющенка з Михайлом Касьяновим, Ремом Вяхірєвим та іншими російськими офіційними особами "непростими". "У десятирічній історії російсько-українських міждержавних відносин українським прем'єрам завжди діставалося більше від усіх. Роль козла відпущення грали практично всі попередники Віктора Ющенка. Президенти браталися, тиснули один одному руки, а високі українські урядові чиновники публічно виправдовувалися, просили у Кремля пробачення, обіцяли навести порядок у взаєморозрахунках за газ. Враховуючи низку обставин, ця чаша не мине і нинішнього прем'єра, але не тільки газові проблеми стануть предметом бесід двох прем'єрів", - пише газета.

Автор статті вказує на низку політичних помилок українського керівництва, "які явно не допоможуть Віктору Ющенку наводити мости економічної співпраці з Москвою". По-перше, пише газета, Верховна Рада не ратифікувала Договір про нульовий варіант з боргів і активів колишнього СРСР, що розцінили у Москві як "безперспективне і контрпродуктивне рішення". По-друге, українські власті залишають без оцінок неодноразові заяви російських дипломатів про "провокаційні випади праворадикальних сил на Західній Україні проти росіян". По-третє, у Москві не розуміють рішення Конституційного суду України про визнання неконституційним ратифікації Європейської хартії регіональних мов і мов національних меншин.

За даними газети, під час візиту Ющенку "буде заявлений рішучий протест у зв'язку з діяльністю інформаційних центрів з надання підтримки Масхадову в ході військових дій у Чечні". Тут не останню роль зіграло інтерв'ю чеченського чиновника у газеті "Дзеркало тижня", яке спричинило міжнародний скандал.

"Мабуть, уперше на економічні домовленості Москви і Києва може вплинути Російська Православна Церква". Газета нагадує про переговори віце-прем'єра України Міколи Жулінського з Константінопольським Патріархом Варфоломеєм, що відбулися у червні, про можливість утворення єдиної поместної церкви України, яка об'єднає УПЦ Московського Патріархату, УПЦ Київського Патріархату і Українську Автокефальну Православну Церкву. "Природно, такі ініціативи захоплення у російських православних ієрархів не викличуть, а, враховуючи величезний вплив православ'я на російську партію влади, можна передбачити, що Кремль не допустить витіснення з України УПЦ Московського Патріархату", - робить висновок "Незалежна газета".

"Погану послугу на переговорах у Москві надасть Віктору Ющенку його імідж", - стверджує видання, звертаючи увагу на його прозахідність і загальну активність українських міністрів на західному напрямі і нехтування відносинам з Росією.

З цією точкою зору не погоджується газета "Время новостей" Газета називає нинішнього українського прем'єра "представником нового покоління української еліти". "За переконаннями він прагматик, державник, багато хто відмічає його чесність і високі етичні якості. Перефразовуючи його київських колег, можна передбачити, що Віктор Ющенко не тільки остання надія американців, але він може стати надійним партнером і для російської сторони. З Ющенком Москва зможе вирішити проблеми російсько-української економічної співпраці", - вважає автор статті.

Російська газета "Сегодня" зазначає, що від підсумків переговорів залежить, чи піде російський газ у Польщу і Словаччину в обхід України, чи погодиться Москва розтягнути виплати всього українського газового боргу за схемами Паризького клубу, чи скасує Росія для України експортне мито на нафту і газ, і чи попаде Україна до енергобалансу Росії і Білорусі?

Російські ЗМІ наводять також інтерв'ю Ющенка, яке він дав напередодні. Головна увага при цьому акцентується на обіцянці не красти російський газ і пропозиції з врегулювання боргової проблеми.

"Уряд виходить, і буде виходити з тієї позиції, що Україна має бути платоспроможною стороною. У процесі тримісячних консультацій, ми виробили свій варіант сценарію обслуговування боргів. Взагалі, ця частина переговорів буде найбільш складною. Деталі я б не хотів коментувати. Скажу тільки, що у частині звірки боргових сум у нас немає розходжень. Але найголовніше - схеми розрахунків за газ. Тільки переглянувши їх, ми зможемо уникнути накопичення боргів у майбутньому. Пропозиції, які ми сьогодні представимо російському уряду, враховують інтереси двох сторін, починаючи від взаємовідносин корпоративних газових структур з державними бюджетами і закінчуючи забезпеченням безпеки транзиту газу територією України", - сказав Ющенко перед від'їздом до Москви.

"Крадіжки газу з "труби" більше не буде. Більш того Росія отримає пропозиції з приводу "особистої" участі у транспортних "газових" проектах. Впевнений, це рішення може стати ключовим, тим більше що аналогів йому не було. Акценти будуть зроблені на тому, яку форму кооперації може запропонувати Україна, щоб російські економічні інтереси у сфері транзиту газу були задоволені. Про участь інших іноземних інвесторів можна буде вести мову лише після з'ясування позиції Росії, адже вона господар газу", - резонно помітив прем'єр України.

У відповідь на цю заяву Ющенка "Сегодня" їдко помічає, що "скорочення крадіжки газу Москва вітає, але досі це не вважалося підставою для відмови від спорудження альтернативної труби через Білорусь - і навіть через балтійський регіон, за згоди Польщі".

Передрікаючи підсумки переговорів, автор статті не виключає, що Росія пообіцяє знизити мито на нафту і газ в обмін на зниження українських транзитних тарифів. Можливо, сторони домовляться і про націоналізацію підприємств ПЕКу, і в цьому випадку "чиновникам обох країн легко буде створити щось на зразок енергетичного держплану, і не плутатися у боргах приватних трейдерів".

Газета "Утро" з посиланням на РТР зазначає, що російська сторона прийняла рішення відмовитись від будь-яких схем взаємозаліків і розрахунків за газ українськими продуктами і товарами. "Єдине, що Росія готова приймати у якості сплати - власність. Але якщо раніше йшлося про акції окремих підприємств, то зараз розмова може зайти про продаж за борги всієї системи транспортних трубопроводів. За оцінками компанії "Шел", вартість всього газового господарства - близько $3 млрд., що може відповідати сумі українського боргу", - вважають російські журналісти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування