Нові люди в ПЕК - нові правила?

Субота, 15 липня 2000, 18:37
Хто очолив "Нафтогаз України"?

"НАК Нафтогаз України" очолив Вадим Копилов, він також зайняв місце першого заступника міністра палива і енергетики. Оголошення про нове призначення прозвучало в п'ятницю на спільному засіданні Ради регіонів і Кабінету міністрів з вуст президента Кучми, передає Інтерфакс-Україна.

Таким чином, як вважають деякі аналітики, Кучма вирішив урівноважити нового паливного міністра Сергія Єрмілова, який вважається прихильником Ющенка, жорстким Копиловим, "приналежність" якого поки що не встановлена.

До призначення на новий пост Копилов працював заступником голови Державної податкової адміністрації України, як уточнив Кучма, "займався аудитом у вугільній промисловості, тому добре знайомий з цією галуззю". Ще раніше Копилов працював заступником міністра вугільної промисловості, займав різні керівні посади на підприємствах вуглепрому України.

За спостереженням експертів, шахтарі, керівники підприємств та профспілки - вважають Копилова своїм. Спочатку він попав до Києва услід за одним з перших міністрів вугільної промисловості Полтавцем, який взяв Копилова до себе в міністерство заступником з економіки. Копилов відразу ж заслужив повагу за високий професіоналізм.

Після приходу в прем'єрське крісло Павла Лазаренка, і, відповідно, призначення нового міністра, Копилову довелося залишити свій пост. Його "підібрав" Микола Азаров, запропонувавши Копилову місце в центральному апараті. Копилову довелося займатися примусовим стягненням податків, проте він ніколи не втрачав зв'язку з гірниками.

Співробітники апарату міністерства позитивно оцінюють призначення Копилова, але окремі представники газової галузі виражають в зв'язку з цим своє здивування. У НАКу, наприклад, звертають увагу на колізію, що виникла, оскільки Копилов зайняв посаду голови "Нафтогазу" і одночасно першого заступника міністра. Таким чином, державний службовець очолив господарську структуру.

За даними експертів, Копилов дуже неохоче розлучався з податковою адміністрацією. Це й не дивно. Хто ж добровільно поміняє приємне в багатьох відношеннях крісло в ДПА на "електричний стілець" в паливному міністерстві і НАКу?

Хто очолив міністерство палива і енергетики?

"Після призначення Єрмілова на пост паливного міністра боротьба з олігархами, що стоять за приватизованими обленерго, посилиться", - такий прогноз в інтерв'ю УП висловив один з експертів.

За його даними, Єрмілов поки не володіє необхідними для організації роботи в міністерстві економічним, політичним і організаційним ресурсом. У зв'язку з цим говорять, що в уряді розгорнеться боротьба за те, щоб віддалити Єрмілова від Тимошенко. Внаслідок цієї боротьби Єрмілов однозначно стане людиною Ющенка", вважають фахівці.

Як пише в суботу тижневик "Дзеркало тижня", президент пішов назустріч прем'єру, призначивши Єрмілова на посаду міністра. За даними газети, Сергій Єрмілов відомий як прихильник "жорсткої лінії". Так що саме "жорстка лінія" залишиться домінуючою найближчим часом в ПЕК, робить висновок тижневик. Новий міністр підтвердив цю думку журналістів заявою про те, що "безкоштовної електроенергії не буде". "Це повинні зрозуміти усі, і сьогодні ми повинні переконати суспільство, примусити поважати працю шахтарів, енергетиків, газовиков, нафтовиків, всіх тих, хто сьогодні забезпечує енергопостачання країни", - підкреслив Єрмілов в інтерв'ю журналістам.

Газета "День" звертає увагу на той факт, що до першого призначення в Київ Єрмілов працював головою правління ВАТ "Крименерго". "Тому один великий чиновник в розмові з "Днем" назвав С. Єрмілова "людиною Анатолія Франчука" (Франчук -колишній сват Кучми, екс-прем'єр Криму, за даними кримських журналістів він контролює весь ПЕК півострова). За даними експертів, саме Франчук чотири роки тому уперше представив Єрмілова президенту, коли той відпочивав на кримській дачі.

Інформований анонімний співрозмовник "Дня" зазначає, що "міністром палива і енергетики не призначать "бідної людини", щоб надалі не було підстав щоразу його підозрювати".

Представлення нового міністра відбулося в п'ятницю. У міністерство, крім прем'єра, прибув "кістяк реформаторського уряду" - перший віце-прем'єр Юрій Ехануров і віце-прем'єр Юлія Тимошенко.

"Я упевнений, що міністр Єрмілов виконає завдання... Прийміть Сергія Федоровича так, щоб прийом видався йому поверненням в рідні пенати", - дещо сентиментально звернувся прем'єр до співробітників міністерства.
Єрмилову, сказав Ющенко, будуть надані права "формувати ту команду, яку він вважатиме за необхідну". Прем'єр не став приховувати розчарування від роботи з міністерством палива і енергетики на чолі з Сергієм Тулубом протягом чотирьох місяців, протягом яких був втрачений час на безплідні дискусії і розбіжності у виборі шляхів реформування енергетики.

У свою чергу Тимошенко дала зрозуміти, що рада новому призначенню. "З першого місяця роботи в уряду не було ніяких з Сергієм Федоровичем розбіжностей і ми разом відстоювали чіткі і зрозумілі методи реформування в енергетиці", - сказала вона.

Сам новопризначений міністр відразу попередив колектив міністерства, що не збирається провести кардинальних кадрових змін в міністерстві. "Я думаю, що команда в міністерстві є, і ця команда буде працювати. Можливо, будуть деякі невеликі зміни, але я не думаю, що вони торкнуться кардинальних змін", - повідомив він після зустрічі "з трудовим колективом" в інтерв'ю журналістам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування