Польща ставить політичні інтереси вище економічної вигоди?

Середа, 12 липня 2000, 18:14
Минулого тижня президент Польщі Олександр Квасьнєвський на переговорах з російським колегою Володимиром Путіним мав необережність обговорити гіпотетичну можливість будівництва російського газопроводу через Польщу в Західну Європу в обхід України.

З цього приводу в Польщі розпочалась жорстка полеміка, проти таких планів жорстко виступає багато політиків. Здавалося б, як можна добровільно відмовитися від такої вигідної для будь-якої держави, яка не володіє власними ресурсами, справи? Все дуже просто - у цій ситуації пересилило побоювання з приводу того, що Росія поглине Україну, контролюючи її через газові крани. Багато поляків готові встати на захист України і пожертвувати явно прибутковими для країни планами. Скоріше за все, особливу роль у цій проблемі грає негативне відношення до особи російського президента.

Деякі політики в Польщі навіть назвали результати московських переговорів "серйозною політичною помилкою" президента Польщі. Такі політики, аргументуючи свою точку зору, заявляють, що значна частина бюджету України поповнюється за рахунок транзиту російського газу через територію країни. Нинішні відносини між Україною і Польщею складаються дуже непогано, не дивлячись на проблеми у минулому. Це далося дуже непросто, тому було б жахливо зруйнувати їх в один момент через газопровід, вважають противники газопроводу і додають, що такий крок можна розцінити, як ворожий у відношенні до України.

Прем'єр-міністр Польщі Ежи Бузек вимушений був виправдовувати свого президента, виступивши зі спеціальною заявою на польському радіо. На думку польського прем'єра, президент в Москві міг говорити тільки про політичний аспект, оскільки економічні проблеми знаходяться у веденні уряду. При цьому прем'єр заявив, що позиція польського уряду стосовно газопроводу залишається однозначною.

"Напевно, було б краще урядовій делегації провести переговори з російською урядовою делегацією і обговорити всі проблеми - але загальнополітичні проблеми, які може і має вирішувати президент, повинні рішатися окремо.

Я знову хочу повторити, що позиція польського уряду з приводу можливої угоди з Росією стосовно газопроводу залишається ясною, враховує його значення, але стратегічні партнерські відносини з Україною також багато означають для нас", - цитує польського прем'єра ВВС.

Щоденна газета Zycie вважає, що мета будівництва нового газопроводу в обхід України є політичною. Ідея росіян полягає в тому, що вони можуть чинити постійний тиск на Київ, контролюючи газовий вентиль.

Zycie звертає увагу, що головна мета президента Путіна відновити вплив Росії на колишні радянські республіки. Що стосується позиції польської сторони стосовно цих держав, то Польща хотіла б бачити ці держави прозахідними.

"Ціллю нашої дипломатії є підтримка незалежної та непідлеглої Росії України, "- цитує газета Zуcie власні джерела в уряді. Але за даними газети, у цього проекту є прихильники в уряді Польщі.

Інша, не менш популярна у Польщі газета "Річ Посполита" наводить коментар колишнього міністра закордонних справ Броніслава Геремека, де він висловлює впевнення, що уряд Польщі не затвердить такого проекту: "Можу запевнити, що з боку польського уряду такої згоди не було, і більше того, я переконаний, що такої згоди і не буде, бо це не в інтересах Польщі, і думаю, що російська сторона це усвідомлює."

В той же час, "Газета виборча" розміщує велике інтерв'ю з президентом Польщі Олександром Квасьнєвським під символічною назвою "Труба проти України? Ні!". У матеріалі, президент заявляє, що "треба шукати вирішення, корисне для всіх, у тому числі для України. Але пам'ятаймо, що нас зобов'язує залізне політичне правило - нічого не робимо проти України - і що українська сторона про все отримує інформацію ".

Чи Варто надавати цій заяві велике значення, пам'ятаючи, що президент в Польщі вимушений займатися політичною риторикою, оскільки робота у нього така?

У всій цій історії є один важливий нюанс - багаторічні дружні стосунки між Кучмою і Квасьнєвським, які за кожної можливості підкреслювали особистий аспект у контактах двох країн, не завадили останньому обговорювати саму можливість будівництва газопроводу в обхід України з російським президентом. При цьому галас на захист України підняли люди, раніше не помічені у проявах любові до України.

Зрозуміло, що Квасьнєвському, який вже заявив про свої плани балотуватися на другий президентський строк, довелося корегувати свої заяви… Цікаво, що розкаже Квасьнєвський Кучмі під час чергової дружньої зустрічі?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування