Пропаганда після масованих обстрілів: три стратегії росіян

Понеділок, 25 березня 2024, 19:00

Після масованих російських обстрілів українцям доводиться боротися не тільки з їхніми наслідками, а й з інформаційними вкидами. Одразу після ракетних атак пропагандисти рф запускають в інфополе дезінформацію, щоб відвернути увагу від своїх злочинів, знайти "винних" або виправдати жертви серед цивільних українців.

Російські пропагандисти використовують щонайменше три типові стратегії реагування на масовані обстріли. Розберемо кожну з них.

Перша версія: "винних немає"

Зазвичай росіяни використовують традиційну офіційну версію свого міністерства оборони. Звучить вона так: ракети і дрони досягнули всіх цілей – тобто військових об’єктів або "центрів прінятія рєшеній". 

Реклама:

На "військові об’єкти" можуть перетворити що завгодно: лікарню, школу, готель, гуртожиток та житловий будинок. Мовляв, у цих будівлях були українські військові, техніка або боєприпаси.

Військові рф та їхні чиновники вихваляються результатами "успішної роботи". А росіяни продовжують вірити у ці "центри прінятія рішеній" попри фото- та відеодокази зворотного.

Друга версія: "винна українська ППО"

Ця версія притаманна російським воєнкорам та блогерам, авторам Телеграм-каналів. 

Суть така: російські ракети і дрони досягнули всіх цілей, тобто лише військових об’єктів. А ось руйнування інфраструктури й загибель серед цивільних – це "кривава" українська ППО. 

Версія не витримує жодної критики. Командування Повітряних сил ЗСУ пояснює: внаслідок роботи протиповітряної оборони можуть бути пошкодження, але падіння уламків не призводить до таких самих руйнувань, як влучання ракети.

Цей наратив потрібен росіянам, щоб тримати образ "захисників": мовляв, вони ціляться винятково у військові об’єкти, а провина за жертви серед цивільних лежить на самих же українцях.

Читайте також: Десять прийомів кремлівської пропаганди під час російської війни у Грузії та Україні 

Третя версія: "винний нацизм"

Мабуть, це найбільш цинічна версія – "українці самі винні, що їх вбивають". Мовляв, усе через панування в Україні "київського режиму". 

За логікою росіян, українці "підтримують нацистів", тож заслуговують на масові теракти та смерті.

Власне, ця версія стосується не тільки обстрілів. Нею виправдовують вторгнення росії в Україну. Так намагаються довести, що рф не нападає, а захищає свої кордони від НАТО, нацизму та з інших вигаданих причин.

Водночас російські пропагандисти систематично стверджують, нібито Повітряні сили вигадують кількість збитих ракет і дронів. Також росіяни виправдовують обстріли помстою за те, що українська армія обороняється. Таким чином рф хоче підірвати довіру українців до військових ЗСУ.

Замість висновку. Пропагандисти рф працюють синхронно з військовими. Вони намагаються деморалізувати українців після масованих обстрілів, поширюючи у соцмережах брехню та маніпуляцію. За два роки росіяни сформували кілька стратегій, якими користуються постійно. На щастя, у цивілізованому світі вже не вірять у ці наративи.

Світлана Сліпченко, заступниця виконавчого директора "Вокс Україна", керівниця фактчекінгового проєкту VoxCheck

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Має лишитися тільки один. Який із трьох національних наративів – ваш?

На Марсі немає кисню, в Харкові постійні обстріли. Як почувається Харків, і чому ніхто з нього не виїжджає

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем