Стефанчук намагається врятувати містобудівну "реформу" Шуляк у Європарламенті. Що з цим не так?

Четвер, 06 липня 2023, 09:00

Європарламент підтримав Резолюцію, в якій йдеться про те, що президент не має підписувати скандальну "містобудівну реформу" Олени Шуляк (№ 5655). Її створили в інтересах забудовників і, по суті, не залучали інші сторони. 

Згадка у Резолюції Європарламенту має великий плюс і величезний мінус. 

Із позитивного – чудово, що нарешті міжнародна спільнота, яка дає нам кошти на відбудову, подала чіткий сигнал Банковій. На жаль, ані петиція до Володимира Зеленського, яка в рекордні строки отримала потужну підтримку громадян, ані зауваження експертів та сотні статей із роз’ясненнями не мали належного впливу. 

І от тут є величезний мінус. Це сталося тому, що ні на рівні парламенту, ні на рівні Офісу президента ніхто не зміг зупинити недолугий лобізм забудовників. А процесом керує, нагадаємо, голова партії "Слуга народу". 

З думкою громадян і експертів у цьому випадку, на жаль, не рахувалися. Це при тому, що джерело влади в країні – народ. Реальна суб’єктність у цьому питанні залишається хіба що у міжнародних партнерів. Їх ігнорувати вже важче. Вони дають ресурси, без яких країна у воєнний час не може функціонувати.

Ось така ситуація є вже тривожною. Зараз ми маємо не просто безглузду витрату часових ресурсів на адвокацію і роз’яснення. Держава отримала серйозний сигнал на міжнародному рівні, що підриває до нас довіру як до чесного партнера. Здавалося б, усі мали все зрозуміти і дуже швидко зробити висновки не лише тематичні, а й кадрові. Але відбудова – це про мільярди. І інтерес недоброчесних політиків тут колосальний. 

Ані голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк, ані віцепрем’єр Олександр Кубраков, ані Михайло Федоров не зробили, на жаль, належних висновків. Шуляк із Кубраковим у Лондоні знову ганебно просували № 5655. Тобто одразу після рішення Європарламенту політичний менеджмент країни показав, що думка міжнародних партнерів для нього нічого не варта. Сказати, що західних партнерів це дивує, це нічого не сказати.

 

А за кілька днів спікер парламенту Руслан Стефанчук вирішив написати листа в Європарламент. Спробує переконати західних колег у тому, що "не все так однозначно".

 

Прозора і чесна відбудова є цінністю. Якщо втратимо довіру партнерів – ресурси можуть не надати нам знову. Більше того, ми отримуємо кошти платників податків інших країн, які будемо віддавати і ми, і щонайменше наші діти й онуки.  

Рух ЧЕСНО та низка інших громадських організацій, зокрема "Автомайдан", De JURE, Центр спільних дій, Інститут законодавчих ініціатив, теж направили звернення до Європарламенту. Важливо, що його підписала і редакція "Дзеркала тижня", і асоціації, які представляють архітекторів та органи місцевого самоврядування. Тобто одразу кілька секторів вбачають у цьому законопроєкті загрозу для чесної відбудови і неприйнятність таких комунікацій з боку політичного менеджменту країни. 

Реклама:
За законопроєкт № 5655 голосували без належного обговорення і залучення стейкхолдерів. Зараз на рівні Європарламенту спікер Стефанчук намагається зробити те саме – лобіювати проєкт, який вигідний недоброчесним забудовникам, і інші точки зору він представляти не буде.

Жодної згадки про те, що у профільному комітеті вже працюють над альтернативою – містобудівним кодексом, у зверненні Стефанчука немає. Звісно, хто ж буде про це згадувати, якщо навіть на сайті "Урядового кур’єру" стаття про роботу над кодексом зникла. А це не що інше, як цензура. Про це західним партнерам лобісти № 5655 теж не розкажуть.

Тому ми просимо долучати до таких дискусій про № 5655 і нас. Європарламент має розуміти, що в Україні є ті, для кого чесна відбудова, свобода слова і демократія є цінністю.

Рух ЧЕСНО вкотре наголошує на тому, що робота у комітетах парламенту та у Верховній Раді має бути прозорою. Відсутність журналістів і представників громадського сектору на засіданнях негативно впливає не просто на прозорість роботи Ради, а й на якість законотворчості.

Віта Думанська

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Конкурентні війни в бізнесі на Amazon

Престиж та перспективи роботи в оборонній сфері: український шлях до міжнародного лідерства

Де фортифікації? Харківська ОВА платила мільйони фіктивним фірмам

Хмарні технології як рецепт порятунку бізнесу від кібератак

Як штучний інтелект та роботи змінюють агросектор

Реформи на марші: хронологія харчових судів проти ДОТ та пропозиції, як все покращити