Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нестерпна легкість передвиборчого буття: як вибори в країнах союзників вплинуть на підтримку України

П'ятниця, 21 квітня 2023, 09:00

25 березня 2023 року Дональд Трамп заявив на передвиборчому мітингу в Техасі, що може завершити російсько-українську війну за 24 години, якщо знову стане президентом США. Ця заява набула широкого резонансу в Україні. Але маємо бути готові, що подібні (а подекуди контраверсійні заяви) ми будемо чути від ще більшої кількості політиків.

У наших найближчих союзників розпочинається сезон передвиборчих кампаній і тема України, безумовно, лунатиме в усіх політичних контекстах.

Низка наших стратегічних партнерів зайдуть у 2024 році у виборчий сезон. Ми вже спостерігаємо активну кампанію президентських виборів у США: зараз кандидати від обох партій готуються до праймеріз, а саме голосування призначене на 5 листопада 2024 року. 

Також у другій половині наступного року мають відбутися парламентські вибори у Великій Британії, там чіткої дати голосування поки не призначили. Крім того, добігатиме кінця каденція поточного складу Європейського парламенту, тому відповідно у 2024 році будуть вибори ще й до цього органу (точної дати поки теж не визначили). Спотворені "вибори" президента у 2024 році мають відбутись і в росії.

На цьому тлі заяви політологів, експертів (як українських, так і західних) та наших партнерів про перемогу України у 2023 році мають свій інтерес. Україна – одна з топ-тем виборчих кампаній у країнах наших союзників. І, наприклад, коментарі експертів про те, що Джо Байден почав свою передвиборчу кампанію, гуляючи Михайлівською площею у Києві під звуки сирен повітряної тривоги, – черговий цьому доказ. 

Ми чули чимало запевнень, що результати виборів ніяк не вплинуть на бажання партнерів підтримувати Україну у її протистоянні з російською агресією. Зрештою, вибори до американських Сенату та Конгресу показали, що це так. Однак ризик несе сама передвиборча кампанія.  

Якою би зразковою не була демократія в тій чи іншій державі, вибори – це завжди поляризація суспільства і маніпуляції з найболючішими акспектами життя громадян. І боротьба за електорат іноді не знає меж. Тож якими би не були переконання тих чи інших кандидатів, вони використовуватимуть у своїх кампаніях російсько-українську війну. Це логічно: ці держави надають нам своє озброєння, витрачають кошти своїх платників податків для фінансової підтримки України, допомагають з відбудовою і прийняли у себе українців, які тікали від війни. 

Так чи інакше, але повномасштабна війна в центрі Європи стосується кожного і не тільки на Європейському континенті. 

В чому небезпека виборчих кампаній у світі?

Розглянемо приклад парламентських виборів в Естонії, які відбулись 5 березня 2023 року. Цій балтійській країні ні в кого язик не повернеться дорікнути недостатнім розумінням того, за що зараз воює Україна. 

Від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року Таллін передав Києву допомоги на €400 млн – це третина оборонного бюджету цієї країни. При цьому друга за рейтингами партія на цих виборах – Консервативна народна партія Естонії (яка не є проросійською) в своїй риториці використовувала тези про необхідність зменшити допомогу Україні, припинити приймати біженців і більше уваги приділяти естонцям. 

А один з кандидатів від цієї політсили взагалі заявив, що "росія не веде загарбницьку війну в Україні". Крім того, заяви про перенаправлення коштів з підтримки України на внутрішні потреби, лунали і від радикальної партії під час парламентських виборів у Фінляндії.

Чому так відбувається? Бо людям подобається, коли їм пропонують прості рішення для складних проблем, а політики не гребують обіцяти втілити в життя ці прості рішення на виборах. 

Що робити Україні? Знаходити контраргументи і спростовувати тези, які потенційно можуть використати опоненти нашої підтримки.

Розглянемо основні закиди в наш бік:

  • Начебто нецільове використання коштів, наданих Україні, і потенційні ризики корупції. Хоча ця теза суголосна наративам російської пропаганди, ми не можемо звинувачувати у роботі на росіян кожного, хто має сумніви в прозорості України. Однак маємо апелювати до результатів міжнародних аудитів. Україна справді пройшла перевірки і наші партнери, зокрема Пентагон, не мають застережень щодо того, як ми використовуємо надане озброєння і кошти. 
  • Обсяги наданої допомоги. Це дуже популярна теза для внутрішньої аудиторії: в нашій країні своїх проблем вдосталь, а ми занадто багато витрачаємо для підтримки України і українців. Тут наш контраргумент має бути такий: справді умовний платник податків у США, Європі чи великій Британії не має витрачати кошти на допомогу Україні. Для цього є заморожені російські активи ($350 млрд центробанку рф і  $150 млрд російських олігархів). Ці кошти треба конфіскувати і передати Україні і їх вистачить покрити витрати зараз і на подальшу післявоєнну відбудову. Крім того, це справедливе і логічне рішення. 
  • Начебто неможливість України перемогти. В цій тезі поєднуються і російські наративи, і традиційний західний скептицизм. Ми реалісти і чудово усвідомлюємо, що без західної допомоги і всебічної підтримки перемогти буде вкрай складно.

    Але що буде зі світом, якщо Україна програє? путін створив небезпечний прецедент: у ХХІ столітті повномасштабно вторгнувся в суверенну і незалежну країну. Якщо його не покарати, то цей приклад візьмуть до дії інші диктатори. Чи готовий до цього світ? Замирення і пацифікація з агресором не працює, він сприймає це як прояв слабкості і лише нарощує свої апетити. Демократія має бути з зубами, бо це спосіб її виживання перед загрозою диктаторських режимів.

Будьмо реалістами: ми докладаємо всіх зусиль, аби перемога настала вже цього року. Але якщо цього не станеться, це не означає, що ми програли.

Ми, як держава, проходимо справді великий і надскладний шлях, зокрема, і на дипломатичному напрямку. Зупинятись ми не маємо права — голос України має звучати гучніше, ніж передвиборчі лозунги кандидатів на виборах. 

Кіра Рудик

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку