Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Субкультура "Редан". Як Росія використовує українських підлітків у війні проти України

Середа, 01 березня 2023, 19:00

26-27 лютого у різних містах України, від Львова до Харкова, відбувалися дивні на перший погляд події. Великі групи підлітків – від 10 до 250 осіб – збиралися на центральних площах або біля торгових центрів, плануючи чи то когось побити, чи то захистити. 

На щастя, Національна поліція (як і Центр протидії дезінформації при РНБО) знала про ймовірність таких подій. Тож силовики працювали на випередження: десь тінейджери розбіглись, просто потусувавшись, а десь їх затримала поліція для з'ясування обставин.

Рекордне зібрання було в Харкові – біля ТРЦ затримали понад 230 учасників заходу, лише 30 з яких були повнолітніми.

Що відбувається? Інформаційно-психологічна операція російських спецслужб. 

Легенда про "Редан"

"Редан", або "Рьодан" – це молодіжна субкультура, натхненна аніме "Hunter x Hunter".

Спочатку йшлося просто про групи підлітків, яких об'єднували спільні інтереси – до аніме та комп'ютерних ігор. Візуально "редани" ідентифікували себе за допомогою одягу із зображенням павука та цифри 4.

Пізніше прибічників цієї субкультури почали цькувати в соцмережах та атакувати представники іншої підліткової російської субкультури – "оффники".

"Оффники" – прибічники права грубої сили, а також праві, зокрема російські націоналісти, які атакують також вихідців з Кавказу та Середньої Азії у російських містах.

"Оффники" групами нападали на "реданів", били їх, принижували, "перевиховували" та знімали це на відео, яке публікували в соцмережах. Принаймні така легенда, якщо вірити російським джерелам, а повністю довіряти їм, як ви розумієте, не випадає.

Після кількох таких нападів "редани" стали не просто фанатами аніме, а ще й носіями ідеї "відновлення справедливості щодо утисків прав інших субкультур на власне волевиявлення". 

"Редани" почали об'єднуватись, щоб забезпечити собі самозахист та мати змогу здійснювати контратаки на "оффників". 

Наприкінці лютого в торгових центрах у великих містах росії – москві, пітері, тольятті – відбувались масові бійки між "реданами" та "антиреданами". У цих сутичках брали участь сотні тінейджерів. Розбороняв їх ОМОН. Це мало величезний резонанс у російському сегменті Тік-Току та інших соцмережах.

"Редан" та російські спецслужби 

25-26 лютого ми бачили буквально вибухову хвилю публікацій про "Редан"/"Антиредан" у російських медіа, починаючи від маргінальних "вчорашніх" сайтів і завершуючи ключовими пропагандистськими ресурсами на кшталт "Комсомольської правди". Аналогічна ситуація була в російському сегменті YouTube. 

Справжня вакханалія відбувалась у Тік-Тоці – сотні відео про "Редан"/"Антиредан" у трендах, які часто транслюються й на український сегмент соцмережі. Тік-Ток блокує за поширення контенту про насилля та бійки, тож всі ці віральні відео вели глядачів, які хочуть крові, у Телеграм-канали – російські й українські.

Реципієнтами трафіку були Телеграм-канали, що поширюють порно, контент про насильство, ну і, звісно, матеріали щодо субкультури "Редан"/"Антиредан". Зауважимо, що частина трафіку йде в телеграм-канал афільований із російською ПВК "Вагнер". 

Великий сегмент трафіку з україномовних Тік-Ток-акаунтів йшов у шахрайські групи, де обіцяють "фінансову допомогу" під логотипом українських державних сервісів та "безкоштовне підключення до Старлінку". 

Для того, щоб отримувати інформацію про "Редан"/"Антиредан" або гроші, треба просто підписатись на кілька "новинних" Телеграм-каналів і/або поділитись своїми персональними даними

Навіщо це робиться?

Далі ці "новинні" Телеграм-канали будуть розповсюджувати дезінформацію в цільових аудиторіях тінейджерів та компрометувати їх доступом до персональних даних. 

Наші діти "живуть" у смартфонах, вони роблять відверті фото і тримають у цих маленьких дівайсах свої найбільші таємниці. Уявіть, що приватні дані вашого підлітка десь опубліковані...

Паралельно з цим 25-26 лютого ми зафіксували створення в українському сегменті Телеграму десятків каналів та чатів тематики "Редан"/"Антиредан" у Києві, Львові, Івано-Франківську, Житомирі, Рівному, Одесі, Дніпрі, Луцьку, Полтаві, Мукачевому. Ці канали створювались групами – одразу по 2-3 за "Редан" і 2-3 – проти ("Антиредан"). 

Всі канали наповнені ідентичним контентом – відео приниження російських "реданів" (на якому неможливо точно встановити локацію події, і яке також може бути постановочним), ті самі відео з російських соцмереж, ті самі гіфки, ті самі пости. Це є беззаперечним доказом того, що ці спільноти створюють не просто підлітки з фарбованим волоссям під впливом гормонів або аніме – так працюють організовані інформаційні кампанії, що їх координують російські спецслужби. 

Ці канали, таргетовані на різні міста, зроблені за однаковими методичками і модерують їх одні й ті ж люди.

Ба більше, все це відбувається синхронно з активністю російських ЗМІ – повністю підконтрольних державі-терористу. Враховуючи ці обставини, ми не маємо жодних сумнівів у тому, що це організована інформаційно-психологічна операція впливу на українських дітей.

Важливо розуміти, що всі російські радикали (зокрема праві, націоналісти) – це структури, контрольовані російськими спецслужбами. 

Всі організатори масових заходів та флешмобів "на росії" – це контрольовані російськими спецслужбами "активісти". Будь-які контакти, наслідування, залучення як онлайн, так і офлайн, є вкрай небезпечними для всіх, зокрема для підлітків в Україні.

Фактично в такий спосіб російські спецслужби займаються рекрутингом українських дітей для участі в протизаконних діях під час воєнного стану.

Російські спецслужби намагались організувати в різних містах України масові заворушення та вуличні бійки серед молоді. На цей заклик відгукнулися сотні тінейджерів. 

Поліція та спецслужби відпрацювали загрозу на цьому етапі: організатори заходів "Редан"/"Антиредан" у кількох містах України встановлені й затримані. Всі ці "адміни" або вже деанонімізовані, або ми познайомимось із ними доволі скоро. Чомусь я впевнений, що для Центру протидії дезінформації при РНБО там сюрпризів не буде.

Проте найбільша загроза тут не у конкретному координаторі, який організовує масові заворушення серед підлітків під час воєнного стану в країні, що воює.  

Найбільша загроза має, як завжди, ширший контекст та вищий рівень. Вона про нас та наших дітей, про їхню здатність усвідомлювати реальність та не піддаватись масовим трендам у соцмережах, думати головою та верифікувати інформацію.

Поговоріть про це зі своїми підлітками. 

І поясніть їм, у що вони можуть вляпатись, слідуючи за російським хайпом у соцмережах.

Під час війни доведеться дорослішати швидше.

Андрій Шаповалов, в.о. керівника Центру протидії дезінформації при РНБО

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку