Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До Дня Гідності і Свободи. Наша втома не може відібрати шанс на українське майбутнє

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:15

Сьогодні день Гідності і Свободи.

 

На фото дитячі очі. Це очі моєї дитини. Через них дитина лише починає пізнавати світ. Пізнавати Україну, в якій вона буде жити.

А в якій Україні вона буде жити? Це питання мене хвилює вже давно. І я не маю відповіді на це питання. Бо це залежить не лише від мене.

Сьогодні складно всім. Воякам на фронті, які по коліна в багні "ловлять" 120, 152 і іншого калібру снаряди. Важко вдовам загиблих вояків, які опинились віч-на-віч з розбитими мріями.

Складно внутрішньопереміщеним сім'ям, які тимчасово живуть в гуртожитках і інших, не надто комфортних, приміщеннях. 

Важко дітям, які змушені вчитись в умовах війни, а за кордоном вчитись по двох програмах. 

Важко мамам, які зараз не можуть пообіцяти і дати своїм дітям все те, що вони могли дати до 24 лютого.

Важко стареньким людям, які нікуди не поїхали із зони бойових дій, бо нема куди вже тікати і не хочеться на старості літ кудись тікати. Вони хочуть померти в своїх хатах.

Важко людям, які втратили свій бізнес і починають з "нуля". Важко без світла, а багатьом і без тепла. 

Важко 9 місяців бігати посеред ночі в укриття. Важко планувати нове майбутнє, бо сьогодення відібрало попереднє майбутнє. Важко всім. Всі втомились.

Але чи можемо ми собі дозволити, щоб наша втома відібрала (вкотре) в нас подарований нам шанс на СВОЄ майбутнє? Саме своє, наше, сплановане і побудоване нами. Без чужих цінностей, чужих вказівок, чужої національної пам'яті, чужого всього.

Чи можемо ми собі зараз, в цей переломний переможний момент дозволити собі слабкість і зневіру?

Уявіть собі і загляньте в скляні очі дитини, яка в 1933 році не хотіла нових іграшок, а просто хотіла їсти, лежачи біля мертвої мами.

Уявіть собі і загляньте в очі тим українцям, яких вивезли з їхніх домів в холодні бараки сибіру, без світла, унітазу і ванни. І вони ще там народжували дітей.

Уявіть собі і загляньте в очі українським воякам, які в часі другої світової вмирали за майбутню нашу Незалежність. Саме майбутню, бо вони усвідомлювали неможливість її здобуття тоді. Вони помирали по лісах і криївках приреченими. І в гарнізонних храмах їх ніхто не відспівував, а багато хто з них не отримав навіть могили.

Уявіть собі і загляньте в очі вашим дітям у майбутньому. Коли ви, "втікаючи" від війни і власної Гідності, не будете мати відповіді на питання вашої дитини "чому так сталось, що ми знов програли?"

Уявіть собі, що ми програли за крок до...

Гідність і Свобода – це не лише фотка з українським прапором (хоча це також важливо). Свобода і Гідність – це стиснуті зуби і бажання йти до кінця. До нашої, такої ще далекої, але вже такої близької Перемоги. 

Свобода і Гідність – це бути впевненими, що колись ми заглянемо в очі нашим дітям і з усмішкою їм скажемо: "Так, ми це зробили. Ми змогли. Ми сильні. І так буде завжди".

З днем Гідності і Свободи, сильні українці! 

Джерело

Антон Петрівський, військовослужбовець 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, член команди проєкту "Локальна історія"

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку