Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шлях України: зі стійкості до модернізації 

Понеділок, 03 жовтня 2022, 19:30

29-30 вересня у Києві та Львові відбулась конференція "Зі стійкості до відновлення: ключова роль громадянського суспільства України", де обговорюють роль громадянського суспільства у відновленні країни.

Головними тезами мого виступу стали такі заклики:

  • маємо не відновлювати, а модернізувати Україну, не відкладаючи реформи на час після Перемоги;
  • маємо знищувати передумови (насамперед економічні) корупції, зокрема в регуляторній сфері, податковій системі, на державних підприємствах і в закупівлях.

І для цього нам потрібна не тільки фінансова допомога міжнародних партнерів, а й переосмислення векторів надання допомоги. 

Власне, я хотів би звернутися до міжнародних партнерів з цими двома проханнями. 

Перше стосується терміну "відновлення", заявленому в темі конференції. Відновлення чого? Що справді відновилося найшвидше в Україні – це корупція. Повернулася корупція у воєнних закупівлях, в місцевій владі, інспекціях, регуляціях, податковій сфері. 

Ми бачимо загрозу дирижизму і втрати незалежності медіа. Постійно "ходимо" навколо терміну "відновлення", хоча і бізнес, і громадськість вже кілька місяців як сформували іншу ідею, прохання і вимогу до самих себе і до держави – це ідея Модернізації України. Це модернізація яка почалася з Революції Гідності, але все ще не відбулася. 

Ми маємо визнати з вами, нашими партнерами, що українське громадянське суспільство є чимось іншим, ніж прийнято вважати в Європі. Що підтримка малих кроків і локальних практик важлива, але надто повільна для системних змін. 

Реклама:
Маємо визнати, що намагалися адміністративними методами модернізувати державу – але це виявилося не ефективним. 

За 8 років ми насправді досягли дуже багато, але системно не досягли сутнісних змін в суспільстві і державі. 

Так, ми стійкі, в нас розвинута демократія. Навіть є враження, що в нас формуються інклюзивні інституції. Але всього цього надто мало.

Я хочу подякувати міжнародним партнерам, за те, що нарешті почали включати в громадянське суспільство також і бізнес, бізнес-асоціації і клуби. І бізнес, відповідаючи на це, об’єднався. 

В Україні об’єдналося 95 бізнес-асоціацій, бізнес-організацій, ділових клубів, створивши Коаліцію бізнес-спільнот за Модернізацію України. Так, саме за модернізацію. 

З іншого боку, більше 300 громадських організацій підписали Маніфест громадянського суспільства, в якому також йдеться про докорінні зміни, про відбудову і модернізацію України. 

Зрештою, я хотів би звернутись від імені усіх цих об’єднань і сказати, що основне прохання від нас – це допомогти в творенні того самого "one voice" українського громадянського суспільства і бізнесу, щоб нарешті ми були включені, на рівних правах, до формування і втілення програм Модернізації України. Бо зараз ми маємо такий "клінч" між українським урядом та міжнародними партнерами з точки зору відновлення і модернізації України. 

Чому? Тому що Захід дивиться на Україну як на корумповану державу,  каже, "давайте ми самі створимо план, консолідуємо фінансовий ресурс і будемо відновлювати Україну".

Український уряд каже: "ні, як же ви будете це робити, не враховуючи інтересів самих українців? Давайте нам гроші, ми самі себе відновимо". 

Цей клінч вирішується завдяки тим, хто зібрався тут сьогодні – третьої сили в цій конфігурації. 

Українське громадянське суспільство разом з бізнесом і українським Урядом відстоять українські інтереси модернізації. 

Тому я звертаюся до міжнародних партнерів із проханням підтримати формування саме тристороннього формату створення і реалізації планів Відновлення і Модернізації України.

Наступне моє прохання стосується зміни вектору боротьби з корупцією. Відхід від боротьби з симптомами. Перехід до усунення економічних передумов корупції.

Економічною основою корупції є зарегульованість держави, велика частка держави в економіці, хибна податкова система. 

Шлях звільнення від корупції – це регуляторна гільйотина, приватизація та, найголовніше, ліберальна податкова реформа. 

Власне, нам потрібні 3-4 роки для формування нової культури сплати податків та викоренення корупції. Задля цього нам потрібна підтримка ЄС і міжнародних фінансових інституцій в розумінні сутності реформ. Навіть з макрофінансової точки зору нам скоріш потрібно страхування ризиків, ніж додаткове покриття дефіциту бюджету, тому що за рахунок обілення економіки і економічного зростання ми зможемо швидко вийти на зростання доходів бюджету. 

Саме карт-бланш на ліберальні реформи став би великою допомогою на шляху до євроінтеграції України.

Слава ЗСУ і велика вдячність нашим міжнародним партнерам. 

Андрій Длігач

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку