Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рольові ігри: Байден як психоаналітик для України

Вівторок, 22 червня 2021, 14:00

Підтримує, розмовляє, зустрічається: президент США виступає в українських медіа, як такий собі психоаналітик. При цьому у проросійських виданнях він більше схожий на поганого шкільного психолога: вислухає, але неуважно, і майже не надає підтримки.

Взаємини між країнами, як і інші складні системи, зазвичай можна легко пояснити на прикладі буденних взаємин. Науковці називають це теорією атрибуції. 

А якщо ще згадати, що новини – це довгий серіал з багатьма сюжетними лініями, за якими стежать читачі, то саме за публікаціями в медіа і варто визначати ролі головних героїв.

Ми в Центрі контент-аналізу продовжуємо серію публікацій, у яких намагаємося застосувати цей метод до зовнішніх зв'язків України. Для цього вивчаємо дієслова, якими вітчизняні медіа описують дії зовнішні партнерів стосовно України.

Минулого разу ми показали, що в 2015-2018 роках взаємини України з Євросоюзом нагадували стосунки батьків із підлітком. Адже ЄС підтримував, пропонував, вимагав – саме такі дієслова найчастіше зустрічалися в медіапублікаціях.

Читайте матеріал: Рольові ігри України з Євросоюзом: взаємини підлітка з батьками

Цього разу з'ясовуємо, яку роль в нашому новинному серіалі відіграє Джо Байден. Розповідаємо про основні знахідки.

Як це пораховано

Ми сформували вибірку із трьох категорій медіа: умовно-об'єктивні і, з іншого боку, "прозахідні" (Українська правда, Deutsche Welle, Новое время, Радіо Свобода, Цензор.нет, UA:Перший), умовно-проросійські (Страна, Вести, Голос.ua, УНН), а також телеканали, близькі до "олігархів" (ТК "1+1", ТРК "Україна", ТК ICTV, ТК Интер, ТК 5 канал).

Отримавши весь масив із понад 9 тис згадувань Джо Байдена в контексті України у цих медіа з 20 січня 2021 року – дня його інавгурації – ми випадковим чином відібрали по 50 матеріалів з кожного медіа.

Кодувальники визначали дієслово, яке у кожній новині трапляється першим, що характеризує дію президента США стосовно України. Після кодування і відкидання нерелеванту вибірка склала 431 повідомлення (в середньому 29 для кожного медіа).

Реклама:

Психотерапевт чи шкільний психолог?

Отож: підтримує, розмовляє, зустрічається. Такими були три слова, які найчастіше позначали зв'язок між Байденом та Україною.

Типова роль психоаналітика, яка дуже відрізняється від ролі Європейського союзу з нашого минулого дослідження: ані слова про вимоги, тиск, навіть про пропозиції.

 

Найвживаніші дієслова щодо дій Байдена

Зростання активності згадування Байдена в українських медіа відбулося в період напруження на українсько-російському кордоні. 

На той час медіа активно писали про "підтримку" і "розмову", але згодом згадування цих дієслів скоротилися. А от про липневу "зустріч" з того часу говорять дедалі інтенсивніше.

 
Динаміка ключових дієслів щодо Байдена

Однією з ключових тем для обговорення в ЗМІ американсько-українських відносин з квітня був прямий контакт Байдена і Зеленського, а з січня до березня – його відсутність. 

Саме в першій половині досліджуваного періоду західні ЗМІ та українські політики і експерти активно вживали "конфліктні" дієслова на позначення дій президента США. 

Не телефонуючи Зеленському, Байден викликав подив та незадоволення. Окрім бездіяльності, хвилю негативу викликали його дії – відмова накладати санкції на Північний потік-2. Незадоволення цим рішенням висловлював Зеленський, чим посилив критику в бік політики Байдена.

Не дивина, що найбільше підтримка підкреслювалася в умовно-прозахідних медіа. Але цікаво, що й на олігархічних телеканалах акценти робилися такі самі.

А от у проросійському медіапросторі ситуація інша.

 
Найвживаніші дієслова щодо дій Байдена у проросійських медіа

Тут майже не помітна підтримка – про неї ці видання не пишуть. Натомість, робиться акцент на суто технічних діях: зустрічі, розмови, обговорення.

Водночас, щойно випадала нагода вжити дієслова, що "сварять" між собою героїв "серіалу", проросійські медіа цю нагоду використовували. Так, на початку вони акцентували, що між Вашингтоном та Києвом немає діалогу, а згодом – що Байден відмовляється накладати санкції на Північний потік.

Реклама:

***

Зауважимо, що участь психоаналітика у житті людини – набагато менш активна, ніж участь його батьків. 

Вочевидь, Україні не варто сподіватися на те, що Байден вирішить усі її проблеми, проконтролює і натисне там, де це потрібно. Наш аналіз показує, що в нинішніх умовах варто брати на себе більше відповідальності за своє майбутнє.

Артем Захарченко, Валентин Юрченко, Центр контент-аналізу

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?