Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

2 роки Зе. Мінські угоди

Неділя, 23 травня 2021, 17:25

У нещодавньому  інтерв'ю "Financial Times" Володимир Зеленський зробив гучну заяву, нібито Мінські угоди треба змінити або взагалі від них відмовитися: 

"Є два варіанти: ми можемо змінити Мінський формат, скорегувати його. Або ми можемо використовувати який-небудь інший формат. Швидкість має значення. Швидкість цього процесу має значення, тому що ми втрачаємо людей щодня"

Попри те, що пройшло вже сім років після підписання першого "Мінську" і 2 роки президентства Зеленського, ефективного результату за цей час так і не було досягнуто, і це, скоріше, наразі стає каменем спотикання між президентами України і Росії. 

Остання велика пресконференція Зеленського, на честь його двох років правління, це чітко засвідчує.

Досягти домовленостей, згідно з існуючими Мінськими угодами, буде складно. Як Путін, так і Зеленський звинувачують один одного у невиконанні цих угод і жодна із сторін не готова йти на компроміси. А це означає, що "Мінськ" себе вичерпав.

Згадайте "градацію" Мінських домовленостей – від дорожньої карти і формули Штайнмаєра до франко-німецьких кластерів. 

Жодний із цих "ступенів" угод не дає стовідсоткової впевненості в своїй безпечності і дієвості. Паралельно деякі з них викликають негативну реакцію у певних груп населення – представників ветеранських організацій, бойових офіцерів і ветеранів, мовляв, це буде поступкою агресору. 

Тож, як бачимо, ми встигли насититися ефемерністю та недієвістю будь-яких угод та комунікативних майданчиків між нами і Росією. Так і з Мінськими угодами – карти, формули, кластери. Якщо камінь ракетою назвеш – в космос він не полетіть. 

Читайте також: 5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як кожна з них змінила хід війни на Донбасі

З грудня 2019 року ми те і чуємо, що Зеленський хоче змінити Мінські угоди, розбити їх на кроки та поетапно виконувати. 

Наразі середина 2021 року, а риторика президента не змінюється. Тепер він вважає, що в Нормандському форматі треба посилити роль США.

Пройде ще кілька років, а напівмертві Мінські угоди так і будуть існувати лише на папері, а не виконуватися в реальному житті.

Нам треба вже нарешті усвідомити, що навіть попри велике бажання України змінити Мінські угоди і залучити США, Росія на таке ніколи не піде. А самовільно вірішувати, змінювати чи не змінювати ці угоди, без погодження і комунікації з Кремлем ми не можемо.

До того ж, сам Мінськ, як місце проведення переговорів щодо Мінських домовленостей, вже не є для нас актуальним. Після президентських виборів в Білорусі наші відносини з цією країною вкрай натягнуті. 

Читайте також: Рік після Паризького саміту: пауза, яка затягнулася

Тож, по-перше, Україна мусить поставити крапку на "Мінську" і залишити ці угоди нарешті в спокої, але не виходити з них, щоби зберегти антиросійські санкції. Зеленському треба перестати обманювати себе щодо зміни Мінських домовленостей і взаємопорозуміння з Росією щодо цього питання.

По-друге, президент говорить про розширення Нормандського формату до шести країн-учасників (+США і Британія). Ідея цікава і, на перший погляд, може здаватися перспективною. Але не варто сподіватися, що Росія, як один із учасників Нормандського формату, захоче бачити США або Британію в цьому форматі. Тож на концепції розширення до "шістки" теж варто поставити крапку.

Реклама:
Тобто нам лишається єдиний варіант – шукати альтернативу, якою цілком може бути Будапештський формат, який базується на Будапештському меморандумі. Юридична цінність Мінських угод, м'яко кажучи, невисока по зрівнянню з Будапештським меморандумом. 

Ба більше, до такого формату входитимуть саме ті держави – США і Британія, яких Росія не хотіла би бачити в Нормандському, але на цей раз її голос в цьому питанні не буде вирішальним. Хоча вона і є підписантом Будапештського меморандуму, але  будучи агресором щодо України, сама ж меморандум і порушила. 

Тож лише "Будапешт" в перспективі має шанси стати дієвим механізмом у вирішенні питання Донбасу і Криму. Будапештський меморандум підкріплений підписами і зобов’язує країн-підписантів поважати незалежністьсуверенітет та існуючі кордони України. І, попри те, що Росія порушила меморандум, такі всесвітньо авторитетні держави як США і Британія стануть фундаментом Будапештського формату, адже не будуть ризикувати своїм реноме.

Олег Петровець

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?