Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кияни незадоволені й готові діяти

Середа, 30 січня 2019, 16:30

Нещодавнє опитування киян продемонструвало, що жителі столиці здебільшого незадоволені рівнем життя у місті.

Та містяни не просто вказали на речі, які їм не подобаються. Вони висловили готовність долучатися до стратегічних змін, бути цими змінами.

Тому зараз важливо створити умови, які б дозволили громаді безпосередньо впливати на управлінські процеси.

Змінюватись і змінювати

Наприкінці 2018-го депутатська група "Київська команда" провела опитування, у якому 2,5 тисячі жителів столиці вказали на головні проблеми міста.

Це дослідження стало цікавим діалогом: ми запитали у киян, що їх найбільше турбує, і отримали щирі відповіді.

А ще кожен третій респондент підтвердив свою готовність змінювати місто, включаючись в управлінські процеси. Решта учасників написали, що не проти, аби їх інформували про стан справ у столиці.

Вся ця активність засвідчила: несправедливо називати людей байдужими. Кияни хочуть змінювати своє місто і шукають ефективні важелі впливу.

 
Слайд з результатами опитування киян "Готовність киян долучатися до змін"
Ілюстрації надані сергієм гусовським

Добре, що громада успішно долає хворобливі синдроми байдужості, що тягнуться ще з радянських часів. Тоді людям розповідали, що від них нічого не залежить. Революція Гідності продемонструвала: ми здатні на фундаментальні зміни. Це розуміння підтверджується активністю киян.

Зверніть увагу бодай на те, як завзято містяни подають свої проекти до Громадського бюджету міста. Наприклад, у 2018 році розглядалося більше тисячі (!) проектів.

Це вкотре демонструє готовність включатися до управління містом. Тому треба віднайти ефективний спосіб, який дозволив би людям робити це з максимальною віддачею.

Наприклад, відновити районні ради, завдяки яким кияни могли би реально впливати на управлінські процеси у своїх районах.

"Вершина айсбергу" міських проблем

Які напрямки потребують змін в Києві першочергово? Згідно з результатами опитування, владі міста передусім потрібно зайнятися транспортною інфраструктурою (дороги, організація паркування автомобілів, громадський транспорт – на це вказали 73,9% учасників опитування).

Далі йде збалансована розбудова міста (62,4 % респондентів), модернізація житлово-комунальних послуг (54%) і покращення екологічного стану – 53,7%.

 
Слайд з результатами опитування киян "Які напрямки потребують змін першочергово?"

Окремо варто зупинитися на негативній оцінці киянами ситуації з паркуванням. З'ясувалося, що ця проблема турбує не лише водіїв, а й пішоходів. Це означає подвійну невдоволеність.

А з іншого боку, незручне паркування – "вершина айсбергу". Цю проблему необхідно розглядати комплексно: справа у плануванні, характері розвитку столиці, розбалансованості забудови, нагромадженні житлової забудови… і, як результат, – тотальній відсутності паркувальних місць.

Це проблема стратегії міста, бо ж динаміка очевидна: всі ці негативні аспекти пов'язані.

Умовно кажучи, якщо у місті починає жити більше людей, то з'являється більше автомобілів, а це – більше навантаження на дороги, екосистему, системні мережі.

Час діяти

Сучасна історія України підтверджує, що революції – це такий собі "скальпель", який моментально забирає "дурне". Та цього недостатньо.

Щоб отримати направду добрий результат, "організм" потребує щоденної реабілітації, і її рецепт – в узгодженому русі вперед.

Коли йдеться про життя столиці, насамперед необхідно розробити далекоглядну стратегію розвитку Києва, адже саме вона визначатиме збалансований та розумний підхід до вирішення глобальних міських питань.

Зазначу, що у її розробці поруч з експертами мають брати участь звичайні кияни, адже саме діалог дозволяє створити справді збалансований документ – і чим більше голосів буде звучати, тим краще.

Реклама:
Не менш важливо розробити і затвердити новий генеральний план і не дозволити горе-забудовникам проштовхнути через Київраду його імітацію у формі "Генплан-2025", яка просто легалізує усі порушення, що відбулися по відношенню до чинного генплану-2020.

Неможливо уявити шлях якісних змін і без дієвої участі киян в управлінні містом. Відновлення районних рад – це не тільки вимога часу, це життєва необхідність. Мешканці столиці хочуть і можуть задавати темп розвитку районів, в яких живуть.

Це демонструють результати опитування, це доводить досвід щоденного особистого спілкування, і це те, що свідомі кияни мають вимагати від чинних і майбутніх представників влади. Як казав класик:"Борітеся – поборете!"

Сергій Гусовський, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Короткі висновки за результатами виборів до Європарламенту

Директор НАБУ звинуватив ЦПК у "тиску": чому його заява – маніпуляція для порятунку Углави

Як підтримати підлітків під час вступу до вишу?

Стратегія з розвитку кредитування: від підтримки ОПК та енергетики до розбудови конкурентоспроможної економіки

Сила трьох: що робити з російським софтом?

Еволюція громадського контролю