Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ВР: вода камінь сточить

Середа, 17 грудня 2014, 11:33

Початок роботи Верховної Ради VIII скликання увійде в історію сучасної України як день замаху на демократію в постмайданівському парламенті.

Втім, сутичка в сесійній залі за участі депутатів учасників Майдану і "старих" політиків, є сигналом того, що у парламенті є "нові" обранці, які готові боротися проти парламентських звичаїв.

А є "нові" депутати, які змирилися з цими звичаями! І, що найважливіше, у ВР немає опозиції!

Так, є фракція "Опозиційний блок". Але це не опозиція! Це група людей, які ненавидять Україну, вірою і правдою служили режиму Януковича, а тепер наділи на себе опозиційну сорочку, щоб врятуватися самим і захистити свій бізнес.

І скоро може статися так, що члени "Опозиційного блоку", як колись комуністи, будуть ревно обслуговувати забаганки гаранта.

Під куполом ВР опозиція почала зароджуватися серед "нових" народних депутатів, які не згодні з парламентськими звичаями, що призвели до олігархізації України, а потім і до узурпації влади.

Принципова позиція окремих "нових" обранців щодо кнопкодавства ВР і неголосування 11 грудня за відверто слабку Програму дій уряду – це усе ознаки зародження демократичної опозиції.

І чим скоріше ці депутати "знайдуть" одне одного і об’єднаються, тим краще і для них і для України.

Нова влада за кілька тижнів уже показала свою сутність. І коли у парламенті не буде істинної проукраїнської опозиції, яка ефективно протидіятиме спробам узурпації влади, то матимемо біду.

Люди знову розчаруються і вийдуть на вулиці, але тепер уже зі зброєю. Чи не такого сценарію бажає Путін?

"Нові" депутати мають терміново створити парламентське об’єднання і отримати незалежне від старих парламентських функціонерів якісне експертне і правове забезпечення.

Мають заручитися підтримкою громадськості. Допоки "старі" політики ділять портфелі і сперечаються, хто стане "рукою Чечетова", "нові", об’єднавшись довкола ідей Майдану щодо зміни системи влади, мають виробити стратегію і тактику парламентської боротьби.

Вони не повинні допустити, щоб їх розсварили і поділили, так як рік тому поділили на своїх і чужих громадських активістів на Майдані.

Вони не повинні допустити, щоб після усього, що відбулося, в українському парламенті реальну опозицію створила проросійські політики, бо тоді знову матимемо нав’язану нам Кремлем боротьбу двох Україн.

Тоді, замість парламентської дискусії, щодо побудови сильної суверенної і справедливої України з відповідальною владою, матимемо знайому дискусію про мови, релігії, федералізм, НАТО, ЄС і "тайожний" союз.

І все це відбуватиметься на тлі збагачення кількох олігархів і економічного занепаду, диверсій і хаосу, зневіри і агресії людей та розчарування зарубіжних партнерів.

Будь-яка дестабілізація ситуації в Україні грає на руку Путіну, тому "нові" депутати мають зробити все, щоб енергія людей не була спрямована на повалення влади і знищення країни. Україна третього Майдану не переживе.

"Нові" депутати не мають права дати "старим" політикам перетворити Україну на failed state, а тому мусять створити ефективний механізм контролю та протидії владі зберегти стару, зрозумілу і звичну прогнилу корупційну систему влади.

А це можливо зробити перебуваючи в опозиції до влади при наявності чіткого плану, відкритості прийняття рішень, ефективних і адресних дій по зміні її системи!

Проте поки що "стара" гвардія перемагає. Вдумайтесь самі, за 3 тижні існування нового парламенту розглянуто лише одну законодавчу ініціативу із декількох сотень зареєстрованих!

Звичайно ж, крім розподілу міністерських крісел і крісел у комітетах ВР.

А сам графік роботи парламенту нагадує кращі часи Януковича-Рибака: вночі внесли проект закону, зранку прийняли і розбіглися!

І навіть такі важливі законопроекти як проект про забезпечення і гарантування національної безпеки, щодо засад зовнішньої політики та пріоритетів національних інтересів України в умовах війни чекають поки народні депутати почнуть працювати.

А може чекають поки уряд все ж порадує депутатів і громадськість своїм проектом бюджету-2015?

Успішна політична та державницька діяльність неможлива без масової та самовідданої громадської праці, тому "нові" депутати мають дати людям реальний інструмент впливу на владу.

За двадцять три роки незалежності України самоорганізація і відповідальність українців виросла і сьогодні є багато "правильних" громадських ініціатив, які дадуть право громадянам очистити владу і замінити прогнилу систему.

Ігор Курус, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?