Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За ЗЮ!

Середа, 28 грудня 2011, 14:01

Останнє призначення, котре потрясло Кремль не менш, ніж поштовхи землетрусу в Туві, – переміщення Владислава Суркова з президентської адміністрації до московського "білого дому" на посаду "віце-прем’єра з модернізації".

Це так налякало тамтешніх аналітиків, що вони коментують сенсаційну новину у світлі грядущої відставки президента Медвєдєва по прецеденту, що мав місце з несподіваним самозреченням Єльцина напередодні Нового року.

Насправді, непередбачувана країна з їхніми наступниками, спадкоємцями, виконувачами обов’язків…

Коли пишу ці рядки, надійшло повідомлення, що зранку центр Москви перекрито, і всі гадають: чи то поки що діючий президент записуватиме новорічне поздоровлення, чи оголосить про свою відставку, поступившись прем’єру.

Як би не складалася ситуація, не викликає заперечення інше: кар’єра Медвєдєва-політика завершилася, коли Путін оголосив про свою участь у президентських виборах-2012. У будь-якому разі його функції – ритуальні, декоративні, мов паперові тигри на дитячій ялинці.

Це, а також фальшовані вибори до Держдуми, розбудили Москву, Пітер і подекуди якусь частину Росії. За даними The Wall Street Journal під час виборів 4 грудня "було подано 14 мільйонів "сумнівних голосів".

Масові московські мітинги під орудою інтелігенції і без участі в їхній організації різних партій майже одразу набрали антипутінського забарвлення і нагадали буремні 80-90 роки.

Головному мачо російської політики довелося піти на поступки, болючі для нього ще й тому, що впродовж минулого десятиліття ніде й ніхто публічно не висловлював бодай найменшого критичного зауваження на його адресу.

Довелося дати відбій силовим структурам, котрі до того жорстко розганяли будь-які спроби висловити свою думку, і – навіть! – показати "заколотників" по ТБ. Так недалеко й Газпром здати…

Знаючи радикально амбітний і самовпевнений до абсолюту характер Путіна, можна зробити висновок, що декому з активних мітингувальників не минеться. Приклади Удальцова і Нємцова – лише "жовті" картки попереджень. А бувають же й "червоні"...

За бурхливими подіями нинішньої політично і погодно примхливої зими відомий економіст і політолог Ілларіонов, який певний час працював поруч з Путіним, і виявився першим, хто гучно грюкнув дверима, вважає, що конфігурація влади в Росії змінюється.

Якщо раніше влада стояла на двох ногах – системно-ліберальній і спецслужбістській, то тепер опирається лише на останню. Призначення Іванова, Рогозіна й Наришкіна – кадрових гебістів на престижні вищі посади в російській ієрархії, на думку експерта, яскраво це підтвердили.

Та й прихід "яструба" Володіна, що одразу посів місце "кукловода" Суркова, й став головним у виборчому штабі Путіна, багато про що говорить поінформованій публіці.

"Іграшки закінчилися, і Росію чекає чергове закручування гайок, коли нікому мало не покажеться", – резюмує Ілларіонов.

Утім відомий блогер Навальний, якого можновладці небезпідставно вважають "безбашенним", в інтерв’ю радіо "Эхо Москвы" оптимістично висловився про шанси мітингувальників добитися перевиборів в Держдуму та інших висунутих вимог.

"Варто зібрати мільйон чоловік, як Кремль капітулює!" – вважає радикал, котрий відсидів свої 15 діб за участь в "порушенні правопорядку", а також став першим, хто на весь голос назвав пропутінську "Единую Россию" партією "жуликов и воров".

Цей вислів одразу став афористичним, а Навального почали називати кандидатом в президенти Росії. Називати лише, звісно, на словах, бо "сурковський фільтр" не дозволяє зареєструвати в Мінюсті жодних кандидатів чи партії, за винятком тих, на кого вкаже Кремль.

Камбек мільярдера Прохорова, який спочатку налякав Путіна на старті передвиборчої кампанії у Держдуму, а згодом отримав височайше повеління стати кандидатом у президенти, свідчить саме на користь вищенаведеного факту.

Перед активними демократами постало сакраментальне питання: що робити далі?

Зрозуміло, шанси Путіна на перемогу 4 березня щонайменше вдвічі вищі, ніж у всіх разом узятих претендентів. Контрольований Центрвиборчком, котрий очолює однокласник прем’єра Чуров, якого в Москві називають Підрахуєм, свою місію готовий виконати і проштампувати рішення ще в першому турі.

Який же вихід? І чи існує він узагалі?

На наш погляд, шанси демократів, хоч і надто примарні й парадоксальні, ще остаточно не втрачені.

По-перше, треба зберегти політичну розмаїтість і віддаленість від партійних структур. Що в очах "простого виборця" означає великий плюс.

І в Києві, і в Москві люди давно і твердо не довіряють ні партіям, ні політикам. Вони настільки себе скомпрометували, що для очищення не вистачить усього життя політиків і "вождів".

Депутатів ніяк ніж злодіями наразі в народі не називають. Виборці зрозуміли: там, де партія – там обман, там корупція, там хабарі і бруд.

Пам’ятаєте гасло брежнєвських часів: там, де партія – там успіх, там – перемога. Тоді ж бо була одна партія, тепер народ грабують десятки "кровосісей". А в Україні – сотні партій, котрі насправді, як і в Росії, є кланами "жуликов и воров".

По-друге, і головне – завдання полягає в тому, щоб відрізати Путіну шлях до влади.

Як?

Існує наразі, з урахуванням всіх нюансів нинішньої політичної ситуації, єдиний шлях. Усім дружно стати на бік найбільш рейтингового кандидата в президенти від КПРФ Зюганова.

Звичайно, демократам, які звільнили свого часу Росію та й СРСР від комуністичного диктату це зробити нелегко. Зрозуміло, парадокс: у декого рука не підніметься голосувати за пихатого комуністичного "вождя". Але вчинити таким чином – єдиний вихід, щоб позбавити влади Путіна і тих людей, фронтменом котрих він виступає.

Агітувати нині за Зюганова – значить загородити дорогу до довічного панування Путіну. Іншого не дано. І добре, що кращі уми Росії, наприклад, політолог і письменниця Юлія Латиніна, до цього висновку вже готові.

Нічого страшного, насправді, не трапиться. Потім, з часом, консолідувавши Думу, можна (в обмін на підтримку, попередньо уклавши відповідні домовленості із Зюгановим) провести чесні вибори в Держдуму, ухвалити ряд першочергових законопроектів, які відкриють Росії шлях до цивілізованого демократичного суспільства, шлях у Європу.

Нарешті, з часом можна буде і переобрати самого президента, коли він почне занадто "лівачити". Але це будуть нові і якісно інші вибори, без брехні і фальшування, на яких кожен матиме можливість зробити свій вибір.

Буде Росія демократичною державою, і в Україні восторжествують цивілізовані норми, котрі нині закинуті далеко й безнадійно, вважаються непрестижними, бо не приносять жодного зиску тим, хто утвердився нині при владі й здирає з того народу все, що не встигли ще добрати.

Володимир Кулеба, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку