Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Головне не стати президентом, а бути президентом"

Понеділок, 28 грудня 2009, 12:20

Було б чудово, якщо б наші кандидати в президенти перед тим, як балотуватися на посаду, виголосили би фразу: "Я хочу бути президентом, а не стати президентом", і добре б над нею поміркували.

Якщо б це сталося, то:

1. Вони не ставили б перед собою завдання рятувати Україну. Тому що місія порятунку - у героїв і месій. Вони дійсно інколи рятують, але без рекламних кампаній, без попереджень, швидко, ефективно і без зайвих розмов.

Країні потрібні не месії, а менеджери, які мають знання, уміння, команду та досвід ефективного управління економікою. І дуже важливо, щоб вони вже сьогодні показали всю свою команду, розставлену відповідно до майбутніх посад.

2. Вони б не наймали іноземних політтехнологів, які "заточені" під виконання короткострокових завдань передвиборчої кампанії, - "за будь-яку ціну" і вирішують питання "як стати Президентом", але одночасно вбивають завдання "як президентом бути". Завдання професійних "гастролерів" не більше не менше, ніж якісно "заспівати і станцювати" в межах "гонорару" і не "піснею" більше.

3. Замість тримісячних "концертів з феєрверком" наші кандидати в президенти повинні були взяти на себе супровід і підтримку ефективних соціальних програм і проектів протягом не лише передвиборчої кампанії, але і свого багатолітнього політичного життя. Таких проектів сотні і тисячі. Їх, не залежно ні від чого, ведуть активні громадяни нашої країни за свої власні кошти. І дуже часто такі проекти потребують підтримки.

Якщо підрахувати скільки мільйонів доларів регулярно "викидається" партійними штабами на повітря, кидання один в одного "лайном", і захаращення вулиць. Можна бути впевненими, що цієї суми вистачило б на реалізацію сотень соціальних проектів, які гармонізують життєвий простір нашої країни.

Але цей підхід не вигідний приїжджим політтехнологам, а значить, викреслений з програми дій. Згадані соціальні програми і проекти не поміщаються в тримісячний "лохотрон" передвиборчої гонки і сильно зменшують особисті гонорари "гастролерів"

4. Справжні кандидати в президенти повинні самі виразно уявляти, якою стане країна після їх правління (починаючи справу - потрібно уявляти кінцевий результат). Вони повинні мати детально описану і економічно прораховану модель майбутнього країни. І лише після виконання цих кроків потрібно шукати політтехнологів, які донесуть суспільству доцільність і корисність розробленої моделі.

5. Правильно, щоб кандидати в президенти змагалися кількістю реалізованих реальних справ і соціальних програм, до яких "можна торкнутись", оцінити за параметрами їх впливу на життя громадян. Хотілося б бачити долю їх власної участі в такій роботі, як громадських діячів. Ще раз підкреслюю - важливо, якою соціальною діяльністю і скільки часу зайнята людина, що ще не входить у верховну владу, але вже бачить себе на посаді президента.

У кожного з нас - громадян України, є можливість оцінити наших кандидатів у президенти відповідно до їх реальних справ і вчинків.

Важливо на найближчих виборах президента, в першому турі всім проголосувати "від душі", "як підкаже серце", "по совісті". Головне, не намагатися математично вирахувати результат (саме на це в першому турі розраховані маніпулятивні технології, що б усунути нових гравців).

Проголосувавши в першому турі "як підкаже серце", ми зможемо отримати правдивий діагноз ситуації в країні і бачення динаміки позитивних змін.

Володимир Чеповий

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Сьогодні українська мова є в більшій небезпеці, ніж в 2022 році

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?