У Ющенка готують "специфічне" житло без "накруток"

Понеділок, 28 січня 2008, 16:22

Держава надаватиме громадянам, які працюють, субсидію на будівництво житла, яка не повертатиметься.

Про це у понеділок на брифінгу в секретаріаті президента розповів перший заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, голова президії Будівельної палати України Володимир Поляченко.

За його словами, це є складовою ініціативи президента щодо формування доступного житла, згідно з якою держава оплачуватиме "робочій людині" 30% вартості житла.

"Людина, яка має середню регіональну зарплату, матиме права отримати субсидію держави, яка не повертається", - розповів Поляченко, додавши, що це передбачено Конституцією України.

За його словами, потім ці гарантовані субсидії, за ідеєю, збиратимуться в якомусь із банків (це будуть різні банки, ліцензовані "під суворим оком держави"), а потім казначейства обмінюватимуть їх на гроші, які йтимуть на будівництво житла.

"Це житло буде своєрідним таким. Воно не буде даватися людині, яка отримала цю субсидію, потім взяла кредит собі, поки вона не виплатить повністю цей кредит", - зазначив депутат, додавши що до повної сплати кредиту громадянин житиме в цьому приміщення як орендар, а отримає його у власність лише після сплати.

Він також наголосив, що програмою "Доступне житло" президент прагне не лише, щоб будувалося більше квартир та будинків, але щоб знизилася вартість житла.

"Президент підтримав, що треба бюджетами міст не грабувати і не нарощувати собі прибутки за рахунок людей, які на останні кошти купують собі квартири", - сказав Поляченко.

Так, за його словами, у Києві, коли будується будинок, на нього нараховується 42% "так званих інших накруток". "Ці накрутки повинні бути зняті" – наголосив Поляченко, додавши, що це є завданням президента, а влада міст повинна вирішувати супутні питання не за рахунок громадян.

Він також повідомив, що уже є кілька губернаторів, які готові підтримати відповідну ініціативу президента. При цьому він жартома зазначив, що гасло "Кохаймося – й нас буде 52 мільйони" слід перефразувати у: "Будуймося – а потім кохаймося!"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді