Ющенко наказав підлеглим бути радісними, а людям - не відкривати вікна

Четвер, 2 березня 2006, 00:54

Віктор Ющенко любить мучити чиновників. Восьмигодинна нарада в Донецьку, коли єдиний на весь зал вентилятор дув у спину президента, залишила травмованою психіку деяких людей. Навіть Янукович, якого там не було, згадує той випадок як приклад катування.

Президенту подобаються довгі наради, коли більшість з присутніх можуть висловитися, а глава держави – підбити підсумки. Так з регулярністю раз на квартал відбувається у Кабінеті міністрів, коли урядовці разом з Ющенком підбивають підсумки тримісячного періоду.

Ці зібрання тягнуться неймовірно довго, але запам’ятовуються яскравими моментами. Наприклад, під час першого разу Ющенко дорікнув міністрам, що вони не грають на музичних інструментах, а тому мають цей гріх виправити хоча б у дітях. Коли аналізували перше півріччя нової влади, Ющенко вскочив у скандал зі своїм сином.

Кабмін за підсумками трьох кварталів ознаменувався безпощадною, але беззмістовною критикою з боку Володимира Литвина. І ось на середу нарешті призначено засідання, присвячене першому року правління нової влади...

Крім міністрів, на такі засідання Кабміну з’їжджаються губернатори і приходять депутати. Видно, що вони довго не бачили один одного, тому обіймаються при зустрічі, разом ходять курити в туалет і збуджено сміються, заходячи до зали.

Цього разу запросили висловитися ще й представників неурядових організацій, щоб, пояснив Єхануров, показати відкритість влади. Тому навіть великий зал будинку уряду був неготовий прийняти таку кількість людей. Високопосадовців розсадили по двоє за один вузенький стіл, і така інтимна атмосфера ще більше підвищувала грайливі настрої.

Глава СБУ Ігор Дріжчаний опинився поруч з керівником Головдержслужби Тимофієм Мотренком. Біля них висів динамік, і коли один з журналістів спробував поставити там мікрофон, Мотренко вирішив підколоти сусіда: "Ви вже у відкриту розміщуєте підслушку!"

Дріжчаний не змусив чекати на відповідь. "Дякую, товариш майор!", - звернувся він до журналіста. "Ми працюємо всіма доступними методами!", - пояснив глава СБУ оточуючим. "Але піняйте на себе, якщо зникне звук!", - підключився до жартів керівник податкової Олександр Кірєєв.

Інший епіцентр гумору знаходився біля Юрія Луценка, який ганяв по залу анекдоти: "Уявляєте, приїжджає Янукович до Дніпропетровська і каже: "Я зрозумів, Анна Ахматова – ніяка не Анна Ахметова! Я всі її картини бачив!"

Ющенко зайшов до зали у супроводі прем’єра Єханурова і його опонента спікера Литвина, який зробив все, щоб глава уряду мав префікс "в.о.". Четвертим був секретар Радбезу Анатолій Кінах, який зайняв місце не в президії, а в залі.

Проходять ці зібрання за усталеною схемою – міністри або губернатори зачитують свої звіти, в яких хваляться досягненнями і скаржаться на недостатнє фінансування. Всі дірявлять очима власні папери, і єдиний, хто дивиться у зал – це Литвин. Президент мовчки слухає, а потім бере фінальне слово. Живого обговорення немає, голоси монотонні. Цього разу першим не витримує і закриває очі радник президента Олександр Пасхавер...

Оскільки користь від таких засідань сумнівна, то кожен чиновник намагається провести цей час ефективно.

Є група курців, які раз на півгодини виходять "провітрити легені". Регулярно помічені за цією справою в туалеті міністр екології Ігнатенко, міністр молоді та спорту Павленко і запорізький губернатор Червоненко.

Є група трудоголиків, які беруть з собою на такі Кабміни домашнє завдання. Дехто з них встигає підписати цілу папку розпоряджень. Цього разу, наприклад, перший заступник міністра закордонних справ Огризко відразу заглибився в підготовку нової заяви МЗС в зв’язку з антиукраїнською конференцією, яка днями відбулася у Севастополі.

Ще є група інтелектуалів, які під час засідання просто читають літературу для серця. Це, наприклад, губернатор Донеччини Вадим Чупрун, який зосередився на дуже критичній статті про Рината Ахметова "День сміху". Вийшла вона у газеті... "Товариш", що є органом Соціалістичної партії України. Більше того, найцікавіші місця керівник області підкреслював жовтим фломастером.

Зібрання швидко всім набридає, тому його хочуть закінчити якнайшвидше – але це бажання зникає у промовця, як тільки він виходить на трибуну. Максимально чесним тут був прем’єр, який під час свого виступу встановлював рекорди швидкочитання.

Єхануров знайшов грошові свердловини

Юрій Єхануров повідомив, що перед призначенням Ющенко поставив йому задачу "подолати небезпечні тенденції в економіці, які набували все більш загрозливих рис". Судячи зі сказаного, якщо не все, то половину справи вже зроблено. "Протягом жовтня-грудня минулого року вдалося зупинити темпи падіння зростання ВВП", - трохи заплутано сказав Єхануров.

Однією з причин цього прем’єр назвав "вакханалію з реприватизацією", яку почала Тимошенко.

"Ми підтверджуємо курс на визнання результатів реприватизації і з повагою відносимося до неоспорених у судах прав власності", - пообіцяв Єхануров, але поставив вимогу новим власникам платити податки і виконувати інвестиційні зобов'язання.

Щоправда, у одній сфері реприватизації не уникнути – стосується це незаконної видачі ліцензій на видобування нафти та газу, яка відбувалася в останні дні феодалізму Кучми.

"Ми повинні розглянути всі діючі газові родовища, і там, де іде робота, де відповідально працюють, де вкладаються кошти – там можлива мирова угода за умови відшкодування державі понесених нею витрат. Інший підхід – це анулювання документів. І разом з приписом прокуратури, який уже є – наказ по міністерству... І далі йде роботи відповідно до чинного законодавства", - пригрозив Єхануров.

"Я повинен сказати, що держава вклала близько 4,5 мільярда гривень, щоб ці родовища можна було експлуатувати. І держава має право вимагати відшкодування всього того, що вона витратила!", - обурився Єхануров.

Наступним завданням прем’єр поставив домогтися розрахунків за газ та електроенергію, а також ліквідувати "корупційні схеми безоплатного вилучення ресурсів".

"Це – доброчинність, яку ми не можемо собі дозволити. Кожен в країні повинен чітко зрозуміти – епоха безоплатних енергоносіїв закінчилася назавжди!", - сказав Єхануров і пообіцяв боротися за підвищення власного видобутку газу до 30 мільярдів кубів за рахунок родовищ у Чорному морі.

Далі Єхануров перейшов на більш позитивний тон і загальні фрази, аж поки не висловив стурбованість війною між Григоришиним і Суркісом за обленерго: "Я звертаю увагу голів обласних адміністрацій на необхідність постійного контролю за діяльністю стратегічних підприємств, незалежно від форм власності. Щоб ми не мали того, що сталося в останні тижні на "Чернігівобленерго".

Фото прес-служби президента

Ще одним наказом прем’єра для губернаторів стали вибори: "У присутності керівників обласних адміністрацій хочу підкреслити – основним завданням уряду є зміцнення виконавчої вертикалі влади. Ми повинні забезпечити все, щоб ці вибори відбулися відповідно до високої планки, яку підняла демократична Україна!".

Але наступна фраза, сказана Єхануровим, у подальшому може створити йому проблеми: "Протягом квітня Кабмін проведе перевірку роботи державних адміністрацій всіх рівнів. Головним пунктом буде розгляд підсумків соціально-економічного розвитку районів та областей України".

Виглядало це неоднозначно, і Литвин навіть не витримав, коли йому дали слово: "Це може звучати як розборки за підсумками виборів!". Єхануров засміявся: "Треба виробництвом займатися, а не виборами!". "Але ж ви розумієте, про що будуть говорити...", - відповів Литвин. На минулих виборах він був главою адміністрації президента, тому добре знає, яку фразу як сприйматимуть чиновники.

Обурений Литвин обуреним Луценком

Якщо в 2002 Литвин провів виборчу кампанію, не виходячи з кабінету, то зараз життя штовхнуло його до народу – і досвід спілкування виходить напружений: "Коли приїжджаєш у село, то спочатку на зустрічі півгодини стоїть крик, а тільки потім можна говорити і пояснювати свою позицію!".

Навчений невдалим попереднім досвідом, під час цього засідання уряду Литвин вирішив не складати конкуренцію економістам. Він коментував політику.

Зокрема, спікера обурила заява міністра внутрішніх справ Луценка. Той розповів, що поява імунітету в депутатів місцевих рад є головною причиною нерозкриття резонансних злочинів.

Литвин вирішив жартувати, але його гумор змусив би почервоніти не одну представницю слабкої статі: "Відносно закону про недоторканість... Я не знаю такого закону, бо недоторканість може бути тоді, коли жінка-народний депутат приходить додому, одягає на нічну сорочку депутатський значок – або чоловік на піжаму - і каже дружині, що "я – недоторканий..."

У підсумку Литвин зрозумів, що заходить надто далеко, зупинився і нагадав, що закон про недоторканість є частиною меморандуму Ющенка-Януковича, який гарантував призначення цього ж уряду Єханурова.

Виступаючи перед спікером, Луценко заявляв, що міліції не вдається пробитися через імунітет місцевих депутатів. "У нас є ноги, але тепер зв'язані руки. Прокуратура за матеріалами міліції порушила справи на 247 фігурантів, отримала дозвіл на притягнення до відповідальності 33. Це означає, що ті, хто "не пойман, но вор", організували для себе захист на сьогодні та на завтра".

Загалом же тільки Луценко порушив колискові тони на засіданні уряду. Він розповів про свій досвід спілкування з олігархами.

"За матеріалами наших розслідувань, загальний збиток країні, нанесений київським, донецьким, дніпропетровським і сімейним кланами, сягнув понад 22 мільярдів гривень. Усі ті клани мали на обслуговуванні групи боєвиків і кілерів, що були недоторкані для правоохоронців, і часто задіювали ОПГ в погонах для вирішення своїх завдань.

У мене відбулася зустріч з керівниками усіх вищезазначених кланів – Ахметовим, Суркісом, Пінчуком і представником Коломойського. Дехто іронічно ставиться до чаїв... Я вважаю, що чаї, а, якщо потрібно і БТР – це гарний захід для зняття манії величі, яка була наявна у цих представників.

Їм було поставлено умови. Відмова від використання криміналу, припинення махінацій з бюджетом і відсторонення від політики, особливо зовнішньої", - пригадав Луценко.

В підсумку, за його словами, "не виконано завдання відсторонення кланів від політики", що сталося через саботаж екс-генпрокурора Піскуна – з 1 200 кримінальних справ до суду передано 150.

Але, крім того, клієнти Луценка знайшли місце в житті й при новому уряді. "Хай не ображається на мене міністр транспорту, але... Колишні керівники регіональних залізниць є організаторами розкрадання "Укрзалізниці", що зафіксовано матеріалами слідства – і двоє з них сьогодні знову очолюють відповідні управління", - розповів міністр.

Фото прес-служби президента

Завершив Луценко обіцянкою не повторювати шлях Білоконя: "Міліція не буде використана як зброя в руках жодної політичної сили. Ні для організації мітингу, ні для його розгону, ні для повішення листівок, ні для їх здирання. Але міліція не дасть тим, хто громить намети, здебільшого провладних політичних сил, привести суспільство на грань протистояння".

Ющенко не може бачити відкриті вікна

Крапку в нараді поставив президент, який взяв слово на годину. Він висловив невдоволення песимістичними настроями деяких міністрів. "Згадайте, якою ця країна була рік тому! Нація жила під режимом! Ключові рішення в державі були замовленням кланів! 12 місяців ми не знаємо, що таке кримінальна влада".

"У сумі не можна робити жодної справи, руки опускаються, віри немає... Я хочу, щоб урядовці в центрі та на місцях були горді! З цим я хотів би вас привітати!", - звернувся президент до присутніх, які від полегшення не шкодували долонь для оплесків.

Ющенко попередив, що не хотів би це робити "кисельною розмовою", говорив різким тоном, але під час виступу постійно повертався до досягнень влади.

Головним завданням на 2006 рік для міністрів він назвав проведення реформ, але зупинився лише на кількох. Не міг Ющенко не згадати про енергозбереження. При чому претензії стосувалися простих громадян: "В нинішньому стані нам ніколи не вистачить того тепла. Де ви в поляка бачили взимку відкриту квартирку? Де ви в Європі побачите відкрите вікно, тому що жарко? Хто там відкриває вікна?"

Ще одним пунктом є спрощення реєстрації бізнесу і отримання дозволу на землю. "Якби мене зараз не показували по телебаченню, я б запитав, кому під силю пройти цю дорогу? Або народному депутату, або той, хто на кожному кроці дає хабара"

Далі Ющенко став перераховувати всі необхідні для цього кроки, зокрема, що слід "тричі вивезти пожежника, ублажить його рясним обідом..." На черговому пункті хтось із залу вступив з президентом в дискусію, що він надто перебільшує число потрібних дій. "Оце мені дали таку статистику, а я її повторюю...", - пояснив Ющенко.

Завершився цей день засіданням Кабміну та нарадою президента з губернаторами в закритому режимі, де керівники держави могли нарешті не стримуватися.

Останнім публічним кроком був їх вихід до преси, де Віктор Ющенко зізнався, що скільки не просив росіян чи австрійців надати інформацію про засновників "РосУкрЕнерго", але ті так і не пішли на зустріч.

Юрій же Єхануров пообіцяв у разі надходження розглянути більш вигідні газові пропозиції, а в іншому – присвятити себе боротьбі за економічне зростання.

"Ми повинні здати наступному уряду народне господарство в хорошому стані", - несподівано видав прем’єр свою готовність втратити посаду після виборів. Щоправда, ввечері у телеефірі 1+1 він сказав, що хотів би і далі залишатися на цьому місці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді