Третьяков показав свої гроші, а "Українська правда" знайшла його партнерів

Середа, 26 жовтня 2005, 17:56

Олександр Третьяков, єдиний за всю історію власник титулу "перший помічник президента Ющенка", передав "Українській правді" свою декларацію про доходи. Ми вважаємо це жестом доброї волі, бо його попередня, уже ліквідована посада не значиться в переліку тих, хто повинен оприлюднювати свої гроші відповідно до закону "Про боротьбу з корупцією".

З іншого боку, Третьяков – фігурант останнього скандалу, його прізвище лунало з вуст Зінченка і Турчинова. Третьяков і далі буде відігравати велику роль в партії Ющенка "Народний Союз Наша Україна", балотуватиметься до парламенту, і врешті-решт, залишатиметься кумом президента.

Зовсім не виключено, що після виборів він обійме високу посаду у владі. Тому буде правильно, якщо громадськість дізнається про його доходи.

Отже, згідно з декларацією, в 2004 році тоді ще депутат Третьяков заробив за весь рік 50 тисяч гривень зарплати і 5 тисяч матеріальної допомоги.

Він має зобов’язання за договорами позики на півтора мільйона гривень і півмільйона за договорами найму або оренди. У Третьякова внесків до статутних фондів фірм на 323 тисячі гривень, у його дружини Алли – на 86 тисяч.

Станом на березень 2005 на рахунку в банку в нього було 111 тисяч гривень, у дружини – 18 тисяч. (Хоча у вересні цього року в інтерв'ю нам Третьяков сказав, що в "Ощадбанку" лежать його 5 мільйонів гривень під 8,5% річних.)

У родини Третьякових є земля площею 31 тисяча квадратний метрів, з яких одна чверть належить його дружині Аллі. Також за Третьяковим значиться квартира 173 квадрати, за його дружиною – "Мерседес" CL 55 AMG.

В коментарі "Українській правді" Третьяков повідомив, що в 2004 році його доход був нижче, "бо антинародний режим не давав фірмам, де я був засновником, займатися бізнесом".

"А в 2005, відразу після призначення на посаду першого помічника, я продав свою частку в компаніях, якими володів. Зараз у мене ніде немає корпоративних прав", - запевнив Третьяков.

Де і чим володів Третьяков, він не сказав. Втім, незалежно від нього ми отримали картки реєстрації в Держкомстаті тих фірм, де Третьяков значився співвласником. Оскільки він завжди позиціонувався як один із найбагатших членів "Нашої України", цікавою є структура його – тепер уже колишнього? – бізнесу.

Отже, за наявною в "Українській правді" інформацією, Третьяков був прямим співзасновником чотирьох фірм. Усі вони пов’язані з нафтовою сферою.

У товаристві з обмеженою відповідальністю "Атек-95" Третьяков володів 30%. Інші пакети акцій були або є і зараз в компанiї "Юкрейнiан Капiтал Менеджмент Лтд", зареєстрованій у офшорі Британських Віргінських островів. (Тортола, Роад Таун). Вона володіла 50% акцій "Атек-95". Товариство з обмеженою відповідальністю "ТМК" володіло 20%.

Хоча номінально у Третьякова не було контрольного пакету, але компанія називалася його ім'ям: "Атек" – "Александр Третьяков энд Компани".

Згідно з Держкомстатом, видами діяльності "Атек-95" була торгiвля паливом, посередницькi послуги в купівлі-продажі товарiв, цiнних паперiв, валюти, палива, металів, корисних копалин i хiмiкатів.

Також "Атек-95" офіційними видами діяльності мав здавання в найм, транспортно-експедицiйнi послуги, брокерськi операцiї з цiнними паперами, оптова торгiвля зерном та кормами для тварин.

"Атек-95" в різні часи виступив засновником:

- "Трансбанку",

- ТОВ "Лукойл-Київ",

- ТОВ "Iнтер-Прод",

- ТОВ "Терра",

- ЗАТ "Укрнафтотранс",

- ТОВ "Промресурс",

- iнвестицiйної компанiї "Атек-iнвест",

- ТОВ "Атек-сервiс",

- ТОВ "Татра-ойл",

- ТОВ "Нафтовий дiм"

- дочірнього підприємства "Атек-95-сервiс".

Друга фірма Третьякова –товариство з обмеженою відповідальністю "ТМК". Ця абревіатура складається з перших букв прізвищ засновників фірми.

У "ТМК" половина акцій була у Олександра і Алли Третьякових, чверть акцій – у Владислава Миленького (заступник міністра молоді та спорту), ще чверть – в Оксани Каретко.

Видами діяльності "ТМК", згідно з даними Держкомстату, була оптова торгiвля паливом, "монтаж та установлення iнших машин загального призначення", робота з базами даних, фінансове посередництво.

Товариство з обмеженою відповідальністю"ТМК" було засновником:

- "Атек-95"

- ЗАТ "Рур Груп С.А.",

- ТОВ "Лукойл-Київ",

- ТОВ "ТМК-СЕРВIС",

- пансiонат "Смерiчка",

- ВАТ "Кiровоградська швейна фабрика "Зорянка",

- ТОВ "Татра-Ойл",

- ТОВ "Ларком",

- ТОВ "Атек-Сервiс",

- ТОВ "Компанiя "Джерело надiй",

- дочiрнє пiдприємство "Продторг",

- ТОВ "Iнтерторг"

У закритому акціонерному товаристві "Старт крок", зареєстрованому в Криму, крім Олександра Третьякова, засновниками є ще вісім фізичних осіб.

Фірма займається торгівлею паливом, зерном та кормами для тварин, вирощуванням зернових, технiчних та інших культур, вантажним автотранспортом.

"Старт крок" є засновником у ВАТ "Республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення "Кримагроснаб". Також має угоду про спільну діяльність з колективним сільгосппідприємством "Грузія".

Четверта фірма, з якою пов'язували ім'я Олександра Третьякова – зареєстроване в Кiровоградській області ЗАТ "Рур груп С.А."

Воно займається оптовою торгiвлею паливом, ремонтом i техобслуговуванням транспорту, виробництвом рафiнованої олії, неочищеної олії, жирів, борошна.

Також серед видів діяльності компанії Держкомстат наводить "загальне будiвництво будівель", "дiяльнiсть автомобiльного вантажного транспорту" і "технiчне обслуговування та ремонт автомобiлiв за замовленням населення"

Поруч з Третьяковим, у засновниках підприємства значилися губернатор Кіровоградщини Едуард Зейналов, невстановлений нами Микола Москаленко, згадувана вже компанія "ТМК".

Крім того, акціонерами "Рур груп С.А."були – і, можливо, є зараз – Анатолiй Тернавський (громадянин Росії, перший віце-президент російської нафтокомпанії "Славнефть"), а також зареєстрована в Женеві "Rur Group S.A."

Останній співвласник кіровоградської ЗАТ "Рур груп С.А."компанія "TNK Financial Limited", яка прописана на Британських Вiргiнських островах. Ця фірма належить російському гіганту Тюменській нафтовій компанії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді