Отруєння Ющенка без подробиць

Понеділок, 13 червня 2005, 10:08
Якщо вірити заяві генпрокурора Святослава Піскуна, що убивство Георгія Гонгадзе розкрите, то виходить, що в цієї влади залишився лише один борг із нерозслідуваних резонансних злочинів. Мова іде про отруєння Ющенка.

Але, на відміну від небачених сольних виступів президента і генпрокурора у справі Гонгадзе, діоксиновий злочин узагалі не коментується. Піскун і Турчинов обмежуються загальними фразами, Ющенко цю тему не зачіпає, час іде, мовчання стає гнітючим.

Хоч якось заповнити інформаційний вакуум "Українська правда" спробувала уривками інформації з різних джерел. Почути щось більш цілісне у цій справі неможливо.


У четвер в ефірі "5 каналу" Піскун укотре заявив, що "справа просувається". "Ми зараз працюємо з експертами. Дуже важливі для висновків експертизи часові параметри, а від них змінюється конфігурація учасників процесу (отруєння). І як тільки будуть закінчені експертизи, ми зможемо визначитися в часі (моменту отруєння Ющенка)", - сказав Піскун.

Інші подробиці справи невідомі. Наприклад, глава СБУ обмежується взагалі загальними словами: "Ми перевіряємо багато проблемних речей, пов'язаних з отруєнням Ющенка".

За словами Турчинова, під час цього розслідування його відомство "розкрило ще декілька злочинів". Він додав, що "є коло підозрюваних, із якими працює СБУ і прокуратура".

Тим часом сам Віктор Ющенко навесні в коментарі "Українській правді" сказав, що у справі про його отруєння "слідством було вилучено певні матеріали, які були передані на експертизу".

За його словами, ці можливі докази знайшли в Україні.

"УП": Ви можете пояснити або хоча б натякнути, де було вилучено ці матеріали? В лабораторіях? Чи десь у злочинців? На квартирі?

Ющенко: У злочинців, я б так сказав.

Знову — жодних подробиць. Щоправда, цю інформацію можна співставити з іншою: джерела "Української правди" повідомили, що на дачі екс-першого заступника глави СБУ Володимира Сацюка був вилучений посуд і кілька колін водопровідних труб. Можливо, Ющенко мав на увазі це, можливо – ні.

Тоді ж Ющенко сказав, що у справі про його отруєння є підозрювані, але немає затриманих. Ці люди не оголошені в розшук, а знаходяться вони в Україні. Пізніше високопосадове джерело сказало "УП", що в розшуку перебуває кілька осіб, які не з'явилися на допит. Однак знову жодних подробиць, і хто вони – невідомо.

Проте нещодавно у розшук був оголошений і сам Сацюк. Генпрокурор Піскун сказав, що правоохоронці хочуть його знайти через "скоєння тяжкого злочину", однак деталей не навів. Це дало привід припускати, що шукають Сацюка саме за причетність до отруєння Ющенка.

Однак інші джерела "УП" кажуть, що одне з іншим не пов’язано. За їхніми словами, Сацюк розшукується у рамках кримінальної справи про незаконний продаж майна, яке належало СБУ, зокрема, в Києві та Криму.

Можливо, ці справи є лише приводом для затримання Сацюка з подальшим висуненням обвинувачень в отруєнні. Принаймні, в оточення Ющенка найбільш вірогіднішим підозрюваним вважається саме екс-перший заступник глави СБУ, після відвідин дачі якого майбутньому президенту стало погано.

У четвер Піскун сказав в ефірі "5 каналу", що Ющенко "здогадується", хто саме його отруїв, і "він дав офіційні свідчення з цього приводу". Однак на питання, чи Ющенка отруїли саме 5 вересня, генпрокурор знову залишив простір для здогадок: він відповів, що не хотів би зараз про це говорити, тому що саме зараз генпрокуратура "над цим" працює.

Не є секретом, що весь цей час Ющенко висловлював переконання — ніде більше він не їв з окремої тарілки, окрім як на дачі Сацюка. То, не виключено, що саме там і могло трапитися отруєння.

Противники цієї версії вважають, що скоювати такий злочин у власному помешканні ризиковано хоча б тому, що отрута може дістатися не лише адресату. Але, з іншого боку, саме з огляду на те, що отруювати на своїй же дачі є небезпечно й абсурдно, це є дуже сильним аргументом самозахисту – у разі, якщо це дійсно трапилося там.

За даними джерел, у той вечір Ющенка, Смєшка, Сацюка і Жванію обслуговували троє – двоє постійних помічників СБУшного начальника й один друг Сацюка. Саме на його персону звертають увагу джерела – кажуть, що він мав стосунок до УБОЗ. Прізвище цієї людини, яке нічого не скаже пересічним громадянам, начебто починається на букву "З".

Водночас, раніше з посиланням на міністра внутрішніх справ Юрія Луценка лунала інформація, що до провезення отрути причетний народний депутат. Луценко тоді також не навів жодних подробиць. Джерела "УП" зазначають, що ідеться про Росію і нардепа з фракції "Регіони України". Однак зараз казати, підтвердилася ця інформація чи ні, жодних підстав немає.

Серед інших версій замаху на майбутнього президента публічно названа була одна – її озвучив у інтерв’ю "Фактам" екс-глава СБУ Ігор Смєшко. Він сказав, що причетними до отруєння могли бути ті, хто намагався Ющенка підірвати. За словами Смешка, люди, затримані з пластидом, назвали прізвище замовника. Щоправда, після цього про якісь голосні арешти не повідомлялося.

Можливо, тому що замовником були люди, які не знаходяться на території України. Наприклад, Максим Курочкін, який у приватних розмовах говорив, що готовий організувати, м’яко кажучи, "протиправні дії" проти Ющенка?


Слід КДБ?

Високопосадові джерела "УП" також переконані, що отруєння Ющенка було спрямовано саме на його вбивство. Злочинці не планували його тільки покалічити або змусити зійти з виборчих перегонів за станом здоров'я. Є така інформація, що на діоксин, яким отруїли Ющенка, було "посаджено" сім вірусів герпеса. І в разі летального фіналу причиною смерті розтин показав би саме герпес, але не діоксин.

Про це ж пише і колишній офіцер радянської військової розвідки Борис Володарський у своїй статті "Лабораторія КДБ по виробництву отрути", опублікованій у газеті "The Wall Street Journal".

У історії з Ющенком він звернув увагу на схожість отруєння з колишньою роботою "Камери", або "Лабораторії номер 12", як її пам'ятають ветерани КДБ. "Одна умова залишається незмінною. Продукція має відповідати вимозі, щоб смерть або хвороба жертви здавалися природними або, щонайменше, давали такі симптоми, які поставлять у тупик лікарів і слідчих, які розслідують кримінальні злочини".

Володарський пояснює, що "Камера" – це кодова назва, під якою цей інститут був відомий за часів Сталіна. В 1934 році, коли "Камера" знаходилася в сотні метрів від головного будинку КДБ, вона активно займалася розробкою смертоносних отрут і газів.

"Із цією метою "Камера" визначила свою профілюючу дисципліну: сполучення відомих отрут в оригінальні форми, які не можливо виявити в організмі. У справі президента Ющенка були саме ті симптоми, які ставлять у глухий кут, які характерні для отрути, зробленої "Камерою".

Як стверджує автор, один лише діоксин не викликав би цих конкретних симптомів. Володарський також пише, що, за інформацією особистого лікаря Ющенка Миколи Корпана, "той, хто виготовив цю отруту, практично зробив біобомбу, з'єднавши 2,3,7,8-TCDD з альфафетопротеїном (Alpha-Fetoprotein), що допомагає діоксину поширюватися в організмі".

"До цього вважалося, що діоксин не придатний як отрута, оскільки він не розчиняється у воді, його дія починає проявлятися через 10-13 діб після контакту з організмом і, крім того, він не є смертельним", - відзначає автор.

"Але в суміші з ембріональним протеїном (fetal protein) діоксин, як уявляється, стає розчинним і значно більш токсичним – він діє майже одразу ж. Така винахідлива комбінація звичайно, є фірмовим знаком "Камери", - підкреслює Володарський.

Написане у тій статті підтверджують і джерела "Української правди", які розповідають про одного пітерського професора, який в 1998 році у науковому журналі опублікував статтю про поєднання діоксина з водою і білком (тобто протеїном).

І начебто у серпні минулого року цей професор побував у Києві. Можливо, знову ж таки, це лише збіг, але у справі про отруєння у зв’язку з мінімумом інформації доводиться аналізувати і такі речі.


Піар-операція у Відні

Можливо, саме використання діоксину в такому поєднанні не дозволило медикам тривалий час виявити його в організмі Ющенка, говорити про відсутність доказів отруєння і навіть провести піар-провокацію, влаштовану кимсь дуже схожим на зятя Кучми Віктора Пінчука.

Як відомо, в розпал скандалу головлікар "Рудольфінерхаус" Лотар Віке організував поширення прес-релізу клініки з інформацією, що Ющенка ніхто не труїв. Через кілька місяців Віке був звільнений з цієї установи, але в судовому порядку відсудив право отримувати гроші за період, який охоплював частину його розірваного контракту.

Віке діяв разом із піарниками Пінчука з Euro RSCG.

Структури зятя Кучми пов'язують із співвласниками київського відділення цієї міжнародної компанії. Пінчук і раніше залучав Euro RSCG у свої проекти: вони організовували для нього конференцію експертів у Ялті в 2004; Іффік Нувеллон із Euro RSCG, який організовував PR-операцію у Відні, працював для музейних проектів Пінчука і проектів по боротьбі зі СНІДом Олени Франчук; також для піар-супроводу історії з "Криворіжсталлю" в іноземних медіа Пінчук найняв представника Euro RSCG.

Як відомо, тоді канал Пінчука ICTV на підставі неправдивого прес-релізу Віке розгорнув кампанію проти Ющенка. Коли ж вони програли суд, за рішенням якого мали надати ефір Ющенку для спростування, то зроблено це не було. На запити "Української правди" розповісти, чи грав він якусь роль у цій історії, Пінчук не відповів.

Навіть у березні цього року Віке продовжував стверджувати, що Ющенка не отруїли. "Я безпосередньо в цьому брав участь, і можу сказати, що Інститут судової медицини у Відні не знайшов жодних слідів отруйних речовин у його крові", - сказав Віке в інтерв’ю "Дейлі Телеграф".

"Українська правда" зв’язалася з лікарем Ющенка в "Рудольфінерхаус" Миколою Корпаном, щоб поставити крапку в цій історії:

"Отруєння людей хімічними речовинами групи діоксинів є, на щастя, рідким явищем. Випадки, відомі в історії людства, можуть бути полічені на пальцях рук людини... А тому для виявлення концентрації тієї чи іншої хімічної отрути групи діоксинів необхідно мати сучасні лабораторії і відповідних фахівців.

У світі таких лабораторій є декілька десятків, які сертифіковані та допущені для проведення досліджень згідно зі світовими стандартами. Подібних лабораторій по дослідженню саме діоксинових отрут на сьогоднішній день немає в цивільній чи судовій медицині ні в Україні, ні в Австрії.

Тому всі можливі дослідження, включаючи Інститут судової медицини та Інститут вірусології медичного університету Відня, були проведені по виявленню важких металів, численних хімічних речовин та груп вірусів в тілі Віктора Андрійовича, за виключенням групи діоксинів!.."

Саме тому, за словами Корпана, австрійські дослідження нічого не могли сказати про отруєння діоксином. І це не міг не знати Віке.

Пізніше, як відомо, отруєння Ющенка діоксином підтвердили три установи в Голландії та Німеччині: 1) Free University, Institute for Environmental Studies, CALUX, BioDetection Systems, Amsterdam, The Netherlands; 2) RIKILT, BioDetection Systems bv (BDS), Amsterdam, The Netherlands; 3) Eurofins GfA, Muenster, Germany.

Читайте також:

Російські таблоїди на службі отруйників Ющенка?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді