Міністр Зварич в облозі - розповідає правду про свою освіту та викладацьку діяльність

Середа, 4 травня 2005, 13:14
Під час ексклюзивного інтерв’ю для "Ukrainian Weekly" міністр юстиції України Роман Зварич визнав, що він не має ступеня магістра філософії чи ступеня будь-якої іншої дисципліни з Колумбійського університету.

Натомість він заявляє, що має академічний рівень, який є "еквивалентом магістерського ступеня" або "рівень вищої освіти", як він сам це визначив.

Це заплутане і часткове зізнання вдалося отримати від нього вже після того, як минулого тижня газета "Ukrainian Weekly" отримала підтвердження від Колумбійського університету, що пан Зварич не одержав звідти жодного завершеного ступеню освіти.

Пан Зварич розмовляв з "Ukrainian Weekly" у четвер 28-го квітня, тобто 10 днів після того, як газета вперше звернулася по телефону до Міністерства юстиції в намаганні почути їхню сторону цієї справи.

Починаючи з 1997 року пан Зварич заявляв у щорічних випусках довідника "Хто є хто в Україні", що він отримав ступінь магістра філософії з Колумбійського університету.

Востаннє він повторював цю заяву для українських ЗМІ лише 19-го квітня цього року, а подібні заяви він робив на передвиборчих листівках, коли балотувався в народні депутати. На одній з таких передвиборчих листівок, надрукованій приблизно у 1995-1996 роках, зазначено, що він "закінчив Колумбійський університет".

"Я ніколи не закінчив докторантуру і я ніколи не завершив свого навчання [в Колумбійському університеті], яке почав у 1976 році," - розповів пан Зварич газеті Ukrainian Weekly. "І я також ніколи не завершив процес набуття будь-якого ступеня вищої освіти на рівні доктора наук."

Поки неясно, чи брехня пана Зварича коштуватиме йому посади міністра юстиції.

На прес-конференції за результатами засідання Кабінету міністрів 27-го квітня, вже після того, як кілька ЗМІ повідомили про брехню пана Зварича, президент Віктор Ющенко відмовився коментувати скандал навколо свого міністра юстиції.

Шанси пана Зварича залишитися міністром юстиції збільшуються через те, що українські ЗМІ переважно утримувалися від повідомлень про його брехню, за винятком інтернет-видання "Українська правда", вашингтонський кореспондент якого Люба Шара першою повідомила цю новину 14-го квітня.

Пан Зварич сидів у кабінеті з килимом, палив одну за одною цигарки Marlboro Light і не зморгнувши оком спокійно розплітав власне павутиння з брехні та перебільшень.

А іззовні гучний гомін відлунював від стін Міністерства юстиції – це прихильники "ПОРИ" гамселили в металеві тулумбаси, протестуючи проти рішення пана Зварича відмовити цій групі в реєстрації їх політичною партією.

На їхніх гаслах були написи: "Зварич бреше" та "Зварича у відставку."

Під час інтерв’ю пан Зварич уже не наполягав на багатьох фактах, які він раніше подавав у своїй біографії для довідника "Хто є хто в Україні" у 1997 та 2003 роках.

"Хто є хто в Україні" є важливим джерелом інформації для працівників Верховної Ради та Кабінету Міністрів, оскільки уряд України платить його видавцеві – видавництву "Київ. Інформація. Сервіс ("К.І.С.") за послуги з надання біографічної інформації для баз даних через мережі Інтернет.

(Від УП: як пояснили в самому видавництві, цей абзац слід розуміти так, що користувачем їхньої бази даних є Верховна Рада, яка оплачує ці послуги за бюджетні кошти.)

Пан Зварич сказав, що він вчився у Мангеттенському коледжі у містечку Рівердейл, штат Нью-Йорк, у 1971 – 1976 роках. Він починав з вивчення інженерних наук, аж поки пізніше не переключився на політологію та філософію. Він сказав, що отримав ступінь бакалавра.

Газеті "Ukrainian Weekly" не вдалося підтвердити чи пан Зварич відвідував заняття у Мангетенському коледжі, чи закінчив його.

Він сказав, що після навчання у Мангетенському коледжі, він провів три роки у Колумбійському університеті на факультеті міжнародних відносин.

Газета "Ukrainian Weekly" та агенція новин "Associated Press" незалежно підтвердили, що пан Зварич був зареєстрований студентом у Колумбійському університеті від осені 1976 до весни 1978 року.

Коли панові Зваричу було представлено його власноручну автобіографічну анкету, яку він подавав у "Хто є хто в Україні", пан Зварич виправив неточність своєї власної попередньої заяви про те, що він був доцентом (асистентом професора) в Колумбійському університеті.

 
Біографія Зварича для довідника Хто є хто, підписана ним особисто з неправдивими даними про себе. Фото УП
 
Він сказав: "Я не мав титулу. Я був асистентом. Я мав можливість протягом семи чи восьми років читати лекції. Ця робота не оплачувалась. Я від цього просто мав академічне задоволення, яке я отримував заради академічної підготовки для досягнення моєї мети в Колумбійському університеті, якою була докторантура."

Потім пан Зварич повторив твердження, що він ніколи не писав кандидатської чи докторської дисертації, описуючи свою письмову роботу радше як підготовчу роботу після того, як він перейшов з вивчення міжнародних відносин до філософії.

Починаючи з 1994-го року, пан Зварич заявляв у своїх біографіях в довідниках "Хто є хто", що він написав "кандидатську дисертацію" про Платона.

Відступаючи від своїх численних попередніх наполягань на тому, що він був "професором" у Нью-Йоркському університеті у 1983 – 1991 роках, пан Зварич визнав, що він був "викладачем" ("lecturer").

Джош Тейлор, речник Нью-Йоркського університету, розповів газеті "Ukrainian Weekly" минулого тижня, що пан Зварич був "тимчасовим викладачем" на неповну ставку у 1989 - 1991 роках у Нью-Йоркському університеті на факультеті перепідготовки та професійної освіти.

Однак, пан Зварич сказав, що всі його студенти зверталися до нього як до професора і що всі листи з університету було адресовано йому як "проф. Романові Зваричу."

"Я не хочу сказати, що я був професором Нью-Йоркського університету, бо це може дати підстави комусь вважати, що я мав академічний ступінь," сказав пан Зварич. "Однак звання професора, безперечно, стосувалося мене до такої міри, до якої це було пов'язано з посадою, яку я обіймав. Це не академічний ступінь Нью-Йоркського університету. Це було просто звання."

Пан Зварич також сказав, що формально він не має юридичної освіти.

Він заявляє, що практикував право в Україні на підставі того, що протягом шести років був народним депутатом, що, як він сказав, надає йому кваліфікації бути міністром юстиції України.

На посаді народного депутата пан Зварич працював у кількох комітетах, що стосувалися кількох юридичних питань. Він сказав, що виступав автором і співавтором кількох законопроектів.

Пан Зварич сказав, що після обрання народним депутатом у 1998 році, він працював протягом двох років у комітеті Верховної Ради з питань правової реформи. Згідно з його біографією, він також працював у тимчасовому спеціальному комітеті з підготовки й попередньої оцінки проекту нового Цивільного кодексу, починаючи з жовтня 1998 року.

Пан Зварич також сказав, що він обіймав посаду заступника голови комітету з питань європейської інтеграції та що він вважає себе експертом з європейського права.

Праця у комітетах допомогла йому отримати "досить значні юридичні знання", сказав пан Зварич. Він додав, що його досвід надає йому впевнености для того, щоб вести діалог з питань юриспруденції з будь-яким юристом.

"Моя праця у Верховній Раді третього та четвертого скликання дає мені підстави говорити, що насьогодні я не просто юрист, але й непаганий юрист," сказав пан Зварич.

"Якщо є юристи, які вважають, що я не маю достатньої кваліфікації, то безперечно, це буде прерогативою президента вирішувати й робити висновки щодо цієї ситуації," сказав пан Зварич.

Що стосується інформації в газеті "Ukrainian Weekly" за травень 1998 року, де повідомлялося, ніби він має ступінь доктора філософії (Ph.D.), то пан Зварич відповів, що він висловлює глибокий жаль, якщо він сказав щось таке, що спонукало журналіста подумати, ніби він має ступінь доктора з Колумбійського університету.



Читайте також:

За Зварича заступився професор Нью-Йоркського університету

Скандал з міністром Зваричем шкодить міжнародному іміджу України

Чому Зварич не зробить, як 60-літній студент із Міннеcсоти?

ЗВАРИЧ ЗАГУБИВ СВІЙ ДИПЛОМ

Читайте також статтю, після якої почався "зваричгейт":

Міністр Зварич – ще один проФФесор?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді