Президент сів за кермо, випивши горілки?

П'ятниця, 13 травня 2005, 18:49
Перед публікацією цієї статті ми довго думали над журналістськими стандартами, підвищення яких останнім часом все частіше вимагає Віктор Ющенко. В підсумку ми прийшли до висновку, що право громадян знати і суспільний резонанс від цієї інформації є вищий, ніж право Віктора Ющенка на приватне життя, яке значно звужується з моменту обрання президентом.

Отже, якщо стисло: є підозри, що Ющенко вчинив як простий український смертний, грубо порушивши відому всім інструкцію – Правила дорожнього руху. А точніше – 9 травня після святкування Дня Перемоги разом з ветеранами, яке супроводжувалося випиванням горілки, сів за кермо автомобіля.

Як відомо, в цей святковий день після церемонії в музеї Великої Вітчизняної Війни Ющенко запросив ветеранів до столу, де всіх пригощали кашею і фронтовими 100 грамами. Для перших осіб держави було встановлено окремий шатер, куди встигли потрапити і кілька журналістів.

Судячи з фото, Ющенко частував горілку під назвою "Казенка". Є кадри, які свідчать, що він навіть сам розливав. По праву руку від Ющенка за цим столом стояв спікер Володимир Литвин, по ліву – прем'єр Юлія Тимошенко.

 
 
Нічого поганого в цьому немає, що перша особа держави святкувала разом з ветеранами, яким нація має вклонятися. Навпаки, це небачений для української влади прояв демократизму, гідний компліментів.

Але не можна й залишати непоміченим вчинок Ющенка.

За кордоном для чинних політиків є великим ризиком, якщо тебе "застукають" за кермом після алкоголю – гарантовано перші шпальти газет на кілька тижнів. Розмови про те, що Джордж Буш в молодості прикладався до пляшки, супроводжують всю його політичну кар'єру.

У нас це не так страшно – бо, по-перше, імунітет вітчизняного політика є значно вищим – зв'язки допоможуть зам'яти будь-яку справу. А, по-друге, для багатьох українців святкувати з "високоградусними напоями" є звичайною справою. Не кажучи вже про росіян.

Однак будь-який український водій знає, що перебування за кермом після навіть незначної дози алкоголю є одним із найбільших порушень. Якщо буде "запах", то тобі загрожує на перший раз великий штраф, який вимірюється не однією сотнею гривень і записом в талон - при повторному затриманні можуть забрати права. Тому водії віддають перевагу тому, щоб "відкупитися", давши ДАІшнику на лапу 100 доларів.

 
 
Як видно з цих фото, і свідком тому була не одна людина, після не менше як півгодинного вшанування ветеранів Ющенко особисто сів за кермо свого президентського "мерседеса" і поїхав.

Всі знають, що Ющенко любить водити машину. Відомо також, що президента супроводжує міліцейський ескорт. Також не викликає сумнівів, що чинний український президент не зловживає "спиртним" – скоріше навіть навпаки: на різних прийомах він часто просто пригублює вино.

Але такі деталі не відміняють головного у цій історії 9 травня – порушення закону, яким є перебування за кермом після частування горілчаними напоями. Навіть у святковий день.

Свідки, які були в шатрі з президентом і попросили залишити їхні імена анонімними, відкидають припущення, що в пляшки з-під горілки для Ющенка могли налити просто мінеральну воду. Ні. Це була найсправжнісінька "Казенка", яка з однієї пляшки розливалася всім.

Також можна припустити, що Ющенко лише пригубив горілки. Хоча, з іншого боку, за президентським столом розливали не один раз, і якби Ющенко не пив, то скоро з його пластикового стаканчику полилося б через край.

Люди, які були в цей момент поруч з президентом, кажуть, що він все ж дещо відпивав – хоча не можна сказати, що випив багато. Ми спробували збільшити наявні фотографії, і на них видно, що в один момент у президента трохи більше горілки (на найпершому фото вгорі), а в інший – трохи менше (на фото під цим текстом).

 
 
Однак насправді всі розмірковування над кількістю випитого є дрібницями – бо це ніяк не впливає на порушення закону. Якби президент був пересічним водієм і в такій ситуації потрапив під караючий "жезл" ДАІшників, то він відчув би на собі, скільки коштує таке навіть незначне зловживання.

Крім того, не можна забувати і ще один дуже важливий момент: президент Ющенко є зараз взірцем для багатьох українців. Тим довгоочікуваним лідером, яким можна гордитися, на якого можна рівнятися, і за якого не соромно в Європі. Ющенко є безперечним моральним авторитетом.

Але з подібних вчинків складається те, що шкодить репутації, яка зароблялася протягом багатьох років. Більше того, ці події є поганим сигналом для багатьох українців, для яких Ющенко є прикладом.

Щоправда, ця історія має інший бік. Президент – якщо викладене і побачене є правдою – довів, що також є звичайним смертним. Якому ніщо людське не є чужим.

Фото Олексія Шатохіна


P.S. "Українська правда" звернулася за коментарем щодо цих подій до приймальні прес-секретаря президента Ющенка Ірини Геращенко і готова викласти її позицію, яка поки що не надійшла.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді