Десять років Інтернету

Середа, 12 грудня 2001, 20:40
12 грудня 1991 року у Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) запрацював Перший американський веб-сервер. До цього дня всі веб-сервери, що існували на той час, знаходилися в Європейській лабораторії фізики елементарних частин (CERN) у Женеві, де і була винайдена WWW. Тому можна вважати, що 10 років тому World Wide Web почав своє існування у "всесвітньому" значенні цієї назви.

На минулому тижні в SLAC відбувся симпозіум під назвою "Одного разу і у майбутньому Мережі" ("Once and Future Web"). У ньому взяв участь сам винахідник WWW Тімоті Бернерс-Лі, а також багато інших вчених і першопроходців Інтернету - Натаніель Боренштейн, Пол Кунц, Лоуренс Лессінг, Тім О'Ріллі та інші.

Доповідачі зі смутком говорили про нинішню комерціалізацію мережі, яка привела до того, що Інтернет втратив свої великі можливості і став "майже так само пасивний, як телебачення". У той же час піонери Інтернету висловили надію, що якраз зараз, під час кризи Інтернет-економіки, у мережі є реальний шанс повернутися до "істинних цінностей".

Спочатку WWW народилася у голові Тімоті Бернерса-Лі, який у березні 1989 року звернувся до керівництва CERN з ідеєю створення розподіленої інформаційної системи для обміну результатами досліджень між вченими, що знаходяться у різних установах і різних країнах.

У своєму проекті "World Wide Web: Proposal for HyperText Project" Бернерс-Лі запропонував об'єднати всі інформаційні ресурси CERN у систему, яка б дозволила легко перейти від одного документа до іншого за допомогою гіпер-посилань, повідомляє НТВ.Ру.

Перше повідомлення про WWW з'явилося у серпні 1991 року. 13 вересня 1991 року Пол Кунц з SLAC приїхав з ознайомлювальний поїздкою до CERN. Як розказав сам Кунц в інтерв'ю CNet, там до нього підійшов Тімоті Бернерс-Лі і запропонував подивитися систему, яку він назвав World Wide Web. На питання Кунца, чи можна отримати доступ до цієї системи віддалено, тобто через Інтернет, Бернерс-Лі відповів: "Так, вона для цього і призначена". Але на той момент система функціонувала тільки у межах CERN.

Виїжджаючи із Швейцарії, Кунц захопив із собою необхідне програмне забезпечення. 13 грудня він зв'язався з Бернерсом-Лі і повідомив про те, що на день раніше у SLAC запущений перший поза-європейський веб-сервер. Бернерс-Лі зміг самостійно пересвідчитися у цьому, на відстані переглянувши першу заокеанську сторінку в історії WWW.

Тімоті Бернерс-Лі у цей час очолює Консорціум W3С, який затверджує стандарти для Інтернет-сервісів і програмного забезпечення, орієнтованого на Інтернет. Крім того, Бернерс-Лі розробляє "розумну" мережу наступного покоління під назвою Semantic Web.

У наші дні вже ніхто не буде сперечатися з тим, що Інтернет увійшов у всі сфери нашого життя - за допомогою Інтернету можна робити всякі різні штуки, як то знайомиться, молиться, віддаватися, не кажучи вже про всілякі способи спілкування.

Так, 19-річний житель німецького міста Фленсбург на ім'я Кай вирішив будь-яким чином добитися кохання дівчини на ім'я Джулія. Зарозуміла красуня заявила, що буде належати йому тільки після того, як на Інтернет-сайт Кая http://www.helftkai.de/ не зайде 111.111.111 відвідувачів. Така значна цифра не зупинила палкого юнака, і він попросив користувачів всесвітньої мережі допомогти йому розтопити серце Джулії. Сам сайт Кай також присвятив своїй обранці.

Зараз наполегливий закоханий лише на початку шляху: на його сторіночку з червня зайшло 3,5 млн. відвідувачів. Проте, це більш ніж значна цифра для приватного ресурсу. "Спочатку я думав, що потрібну кількість відвідувачів я наберу років так за 100, потім мені стало здаватися, що на це піде півстоліття, зараз я схиляюся до 30 років", - міркує Кай.

А ось у рунеті існує сайт www.islam.ru, який розповідає, як прийняти іслам через Інтернет. На одній з його сторінок повідомляється, що для того, щоб прийняти цю релігію, досить вимовити арабською або будь-якою іншою мовою слова ісламського "свідчення" (шахади): "Я знаю, вірю всім серцем і підтверджую на словах, що немає божества, крім Єдиного Творця - Аллаха, і я знаю, вірю всім серцем і підтверджую на словах, що Мухаммад - останній Посланник Аллаха".

Після вимовлення шахади чоловік стає мусульманином. Далі за формою, запропонованою на цій же сторінці, новонаверненому пропонується ввести своє ім'я. Згідно з статистикою сайта - таких на сьогодні вже 145.

Хоч на сьогоднішній день ще немає фетви, яка могла б узаконити прийняття ісламу через Інтернет.

В Інтернеті є навіть свій святий - заступником Мережі Папа Римський обрав автора першої енциклопедії християнської епохи й останній з вчених, для кого латинь була рідною мовою, святого Ісидора Севільського.

Конкурентами його були святий Педро Реганальдо, що з'явився одночасно у двох місцях, як сторіночка, що може з'явитися одночасно у різних комп'ютерах, Папа Пій, апостол Філіп і сам архангел Гавриїл, повідомляє "Сегодня".

Оскільки Інтернет - це не рід діяльності, а явище, заступник підібраний не власне для нього (це все одно що призначити заступника електриці), а Інтернет-мандрівникам. Вибір на користь святого Ісидора підкріплений не тільки його вченістю, але і тим, що його 20-томна енциклопедія Etymologiarum складена за принципом деревовидної структури сучасних інтернет-сайтів, що можна вважати однією з перших спроб полегшити доступ до великих обсягів інформації. Кожний розділ починається з визначення поняття, етимології, звідки і назва твору. Завдяки Ісидору багато античних знань були сприйняті Середньовіччям.

З цифровою природою Інтернету його передбачуваного заступника ріднить і "Книга про числа у Священному писанні" (Liber numenorum qui in sanctis scriptus occurunt), де приводяться алегоричні тлумачення деяких чисел.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді