Незгасаюча епідемія

Четвер, 29 листопада 2001, 14:08
Україна - єдина країна з республік колишнього СРСР, де приблизно 1% дорослого населення є ВІЛ-інфікованими. Про це говориться в щорічному звіті ООН, підготовленому до Всесвітнього дня боротьби з СНІДом, який припадає на 1 грудня.

Протягом останніх декількох років увага світової громадськості була звернена до проблем Чорної Африки, де зараз з цим смертоносним вірусом живуть 28 млн. осіб. Одначе, звіт цього року свідчить про різке погіршення ситуації в країнах Східної Європи, а зокрема в СНД та Прибалтиці.

Так, за даними ООН за останній рік в цьому регіоні зареєстровано 250 тисяч нових випадків зараження, а отже загальне число хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих становить 1 млн. осіб.

Вже другий рік підряд фахівці ООН приділяють особливу увагу Україні, в якій спостерігається найбільше зростання випадків ВІЛ. Якщо до 1995 року в країні не було зареєстровано жодного випадку вірусу, то надалі, за оцінками ООН, кожний рік приносив до 20 тисяч осіб, що заразилися.

На жаль, далеко не всі інфіковані попадають в поле зору лікарів. Тому реальні цифри можуть бути набагато гіршими. Так, заступник державного секретаря Міністерства охорони здоров'я України Ольга Бобильова, в інтерв'ю, даному Інтерфаксу, зазначила, що до 280 тисяч осіб на сьогоднішній день в нашій країні можуть жити з ВІЛ.

У двох третинах випадків вірус передається внаслідок використання наркоманами заражених голок. Більшість з них - це активні молоді люди, що не піклуються про безпечний секс, тому з кожним роком росте число випадків зараження статевим шляхом. І якщо раніше вірус імунодефіциту був "прерогативою" молодих чоловіків, оскільки з п'яти інфікованих осіб лише одна була жінкою, то зараз пропорція змінилася: жінок, що мають ВІЛ, всього удвічі менше, ніж чоловіків.

За оцінками експертів, в країнах колишнього Радянського Союзу приблизно 1% всього населення є наркоманами, що приймають наркотики внутрішньовенно. Серед причин такої ситуації ООН називає, насамперед, безробіття. Крім того, з кожним роком росте кількість дітей, що кинули школу, - звичайно саме вони попадають у вир наркотиків і незахищеного сексу. У великих містах іноді саме школи стають тим місцем, де неблагополучні діти можуть "підсісти на голку".

Українські медики мають дещо інший погляд на ситуацію, що склалася в Україні. За офіційними даними, динаміка захворювання на СНІД за останній рік зменшилася в два рази: в період з 1999 по 2000 роки щомісяця було зареєстровано до 1000 нових випадків хвороби, в той час як в цьому році середньомісячний показник становив 500. Однак ці цифри не відбивають реального стану справ, оскільки далеко не кожний носій вірусу, що належить до групи ризику, відправляється на медичне обстеження.

Діагноз СНІД вперше був поставлений 20 років тому. Відтоді від синдрому набутого імунодефіциту померло більше 20 млн. осіб. За прогнозами ООН цей рік принесе 5 млн. нових випадків зараження і забере 3 млн. життів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді