Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правосуддя, що не витримує апеляцій: справа Катерини Гандзюк 

Понеділок, 12 лютого 2024, 08:00

5 лютого у Київському апеляційному суді відбулося перше судове засідання, де мав би початися розгляд апеляційних скарг сторони захисту В. Мангера та О. Левіна на вирок у справі замовників (організаторів) нападу на Катю Гандзюк.

Коротке резюме

26 червня 2023 року Дніпровський районний суд міста Києва виніс обвинувальний вирок Владиславу Мангеру та Олексію Левіну, констатувавши у рішенні їхню вину саме як організаторів нападу на Катю Гандзюк та призначив покарання – 10 років позбавлення волі.

Але!

Реклама:

Це рішення суду вже 8 місяць як не може набрати чинності, оскільки захист і Мангера, і Левіна подали сукупно 6 апеляційних скарг.

Кримінальний процесуальний закон України визначає, що набрання законної сили вироку можливе або після 30 днів після рішення в суді першої інстанції, якщо його не оскаржено, або ж після апеляційного перегляду.

Не зважаючи на те, що рішення Дніпровського районного суду міста Києва визнає обох згаданих винним, юридично (!) ймовірні організатори на сьогодні не є винними і на них поширюється презумпція невинуватості відповідно до статті 62 Конституції України.

Так от… апеляційний перегляд вироку.

Трохи хронології

  • липень 2020 – червень 2023 – розгляд справи у суді першої інстанції (під час якого захист заявив про допит близько 110 свідків);
  • 26 червня 2023 року – проголошення обвинувального вироку Мангеру та Левіну;
  • серпень-вересень 2023 – вирішення питання про відкриття апеляційного провадження по усіх поданих апеляційних скаргах;
  • 14 листопада 2023 – перше призначене засідання в суді апеляції, на якому один із колегії суддів заявив самовідвід з причин того, що вже брав участь у цій справі на етапі розслідування;
  • 5 лютого 2024 – фактично перше засідання в апеляції, на кому вдалося розглянути відвід адвокатів Мангера головуючій судді на надуманих підставах, прохання випустити обвинувачених поза межі скляної кабіни в залі суду, 1 клопотання щодо доказів та нібито доповнення апеляційної скарги захисту Мангера.

Читайте також: Справа Каті Гандзюк. Феномен громадянського суспільства

У Мангера у цьому процесі в суді апеляції два захисника. Якщо рахувати оскарження вироку в сторінках, то сукупно це 277 аркушів апеляції.

Проте 5 лютого 2024 року захист Мангера просив суд ДОПОВНИТИ свою апеляцію новим аргументом під гаслом, що нібито журналісти знайшли справжніх замовників вбивства Каті. І на підтвердження цього просив суд долучити до матеріалів справи "фільм-розслідування".

Я залишу свої міркування про те, що такого роду "докази" не є спроможними в суді до вирішення цього питання безпосередньо у залі суду, але мовою цього ж "фільму-розслідування", у якому головний герой-розслідувач тасує ігрові карти, скажу – "слідкуйте за руками"…

Усе має граничний термін, а злочини – строки притягнення до кримінальної відповідальності.

Читайте також: Безкарність вбиває. Ким була і за що боролась Катя Гандзюк

Напад на Катю обвинуваченням кваліфіковано за ч. 2 статті 122 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого), та визначається як тяжкий злочин.

А значить на те, щоб знайти та покарати винних у держави є 10 років з дня нападу, що включає і час на розслідування, і час на судовий розгляд у всіх судових інстанціях (перша, апеляція, Верховний Суд).

З дня нападу до сьогодні минуло вже 5,5 років, а суд апеляційної інстанції досі не почав навіть розгляд апеляційних скарг на вирок.

При цьому захист намагається усіма силами розтягти час апеляційного перегляду вироку клопотаннями різного роду:

  • проханнями оголосити перерву, бо адвокатам Мангера потрібно терміново саме в цей день на інше судове засідання;
  • викликом швидкої допомоги через різке погіршення стану здоров’я самого Мангера;
  • проханнями переглядати фільми сумнівних "розслідувачів" під приводом "доказів" тощо.

І це все відбувається в той час, коли строк притягнення до відповідальності ймовірних організаторів злочину минає, а вирок суду ніяк не набере законної сили. 

"Час – дивовижна штука, його так мало, коли запізнюєшся, і так багато, коли чекаєш".

Непокаране зло зростає?

 Анна Калинчук

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Пам'яті Ірини Цибух

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?