Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погляд з Вашингтона: перспектива продовження фінансування України

Понеділок, 29 січня 2024, 19:25

Якщо в перші дні повномасштабного російського вторгнення США обмежувалися наданням Україні відносно невеликих пакетів допомоги, то сьогодні американці заслужено вважаються ключовим військовим та фінансовим партнером Києва. Разом із деокупацією українських територій у 2022-му зростало і бажання американського політикуму інвестувати в успіх Збройних сил України. 

Проте, відсутність великих перемог на полі бою в 2023-му та передвиборчі баталії у США поставили американську підтримку на паузу. Тим не менш Банкова, разом із проукраїнською більшістю американського парламенту, може віднайти вихід із цього політичного пату.

Передвиборчі маніпуляції щодо української допомоги

Як і слід було очікувати, питання доцільності підтримки України стало однією з ключових тем передвиборчої президентської та парламентської кампаній США. В американській пресі та з-поміж представників Республіканської партії все частіше лунають тези про невиправдані великі витрати американського бюджету на підтримку України. Безперечно, понад 75 мільярдів доларів підтримки від США за останні два роки є безпрецедентним обʼємом допомоги для України. Втім, і результативність цих інвестицій говорить сама за себе. 

Реклама:

Насамперед, американська допомога дозволила Україні не лише вистояти, але і відвоювати понад 50% захоплених росією територій із лютого 2022-го року. По-друге, завдяки одній лише військовій допомозі, Україна дає ефективну відсіч одному з ключових авторитарних режимів сучасності, відкидаючи мілітарний та економічний потенціал росії на роки назад.

І ще кілька цифр. За даними Браунського університету, 20 років військової американської присутності в Афганістані обійшлися федеральному бюджету США у понад $2 трильйона або ж $300 мільйонів на день. На фоні цих витрат, підтримка України Америкою на рівні 0,33% ВВП в рік виглядає напрочуд ефективною інвестицією у безпеку самих США та усього демократичного світу. А заяви окремих політиків щодо нераціональності підтримки України виглядають аж надто слабкими.

Допомога для України і робочі місця для американців 

Нещодавно у великому матеріалі на Washington Post журналісти видання підрахували, що більшість виділених офіційному Києву коштів залишаються в Америці. За даними медіа, майже 90% від виділених Україні $75 мільярдів осідають у понад 30 американських штатах, створюючи нові робочі місця та стимулюючи національну економіку. А дев’ять проведених американською владою аудитів наданої Україні допомоги підтвердили прозорість її використання. Втім, брак обізнаності пересічних американців щодо алгоритму витрачання коштів платників податків є доказом неефективних комунікацій адміністрації Джо Байдена. 

Читайте також: Достукатися до див, або Як Україні залучити міжнародну підтримку

Послаблення медійного фронту

Ще однією невідворотною тенденцією в контексті підтримки українського спротиву сьогодні є також зниження уваги до України з боку міжнародної преси. Жахіття війни все рідше потрапляють на шпальти американських видань, а реакція журналістів на чергові ракетні атаки цивільних українських міст послабшала одночасно із активізацією інших конфліктів на Близькому Сході. 

Є також інша тенденція – часто у медіа тиражуються песимістичні настрої щодо припинення підтримки України з боку США, що може негативно вплинути на перебіг подій на фронті та хід війни. Безумовно, це пов’язано із протистоянням у Конгресі між республіканцями та демократами у питанні голосування за виділення фінансової допомоги. 

Надихає лиш те, що попри активізацію радикального крила, більшість у Республіканській партії належить таким поміркованим представники як Сенатор Роб Портман (обіймав посаду протягом 2011–2023), який був учасником дискусії в Українському домі в Давосі цього року. Там він висловив переконання, що якщо зараз не підтримату Україну на належному рівні, то у недалекій перспективі американцям доведеться виділяти набагато більше ресурсів на озброєння країн Європи, на які путінські пропагандисти погрожують напасти. І це усвідомлення має сподвигнути Конгрес на продовження фінансової підтримки України.

На кону не лише питання існування України, а й Європи та всього демократичного світу. І варіант вирішення ситуації лише один – перемога України і її безальтернативна підтримка для досягнення цієї важливої мети. Будь-які інсинуації на тему переговорів чи здачі окупованих територій України не вгамують апетити Росії. Іншого варіанту, окрім перемоги, – у нас немає. Зі стриманим оптимізмом вірю, що Конгрес ухвалить правильне рішення.

Ярослава Джонсон, членкиня оргкомітету Українського дому в Давосі, Президентка та Головна виконавча директорка Western NIS Enterprise Fund

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку