Статті

Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року

Інвестиційний ринок вітчизняного IT-сектора неоднозначний. Обсяг венчурних інвестицій в IT-проекти суттєво зріс, однак кількість угод істотно знизилася. (рос.)

Втриматись на коні: як Рада дозволила арештувати Онищенка

"Пане Онищенку, що ви плануєте далі робити?" "Буду захищатись і боротись". "З Відня, як Фірташ? Чи з СІЗО, як колись Тимошенко?" "Подивимось". УП стежила, як Рада позбавляла недоторканності депутата Олександра Онищенка.
інфографіка

Як "Приватбанк" став таким монстром

Про такі установи як "Приватбанк" кажуть: "занадто великі, щоб впасти". Як банк став таким великим, коли це сталося, і чи є ризики для його вкладників у зв'язку з заявами чиновників про наявність системних проблем в банку.
Література

Варіант свободи Польщі. Хто творить сучасну польську літературу

Для багатьох українців польська культура досі є культурою "щасливішого супутника", який, хоч десятиліттями плив з нами в одному човні, спромігся на більшу свободу, виразнішу артикуляцію, зухваліший жест.

Брат за брата та Савченко як ВІП-агітатор: довибори на 85-му окрузі

Блокування роботи дільничних комісій, безкоштовні поїздки в "Буковель", Насалик-2, Надія Савченко в якості віп-агітатора. "Українська правда" аналізує перехід виборчої кампанії на 85-му виборчому окрузі.
Освіта

Зубрити – не вихід. Як у школах вчитимуть критичному й креативному мисленню

Переглядається не тільки програма, але й самі методи навчання. Новий підхід полягає в тому, що учні мають знайти і проблему, і її розв'язання.

Реформа на 565 мільярдів, або Чого чекати від приватних виконавців

Депутати прийняли закони про реформу виконавчої служби. Акти вводять інститут приватних виконавців. Очікується, що вони "розгребуть" жахливі борги і підвищать ефективність системи.
інфографіка

12 країн-конкурентів України за світовий капітал

Україну часто порівнюють з Польщею, або тією ж Словаччиною. Проте місце України на економічній карті поруч з іншими державами третього світу, порівнювати нас правильніше з Монголією, Пакистаном або Колумбією.

Труднощі амбіцій. Чому молоді політики не можуть домовитися про єдину партію

Українським демократам завжди складно домовитись між собою. Навіть якщо вони грузини. "Українська правда" вирішила з’ясувати, чому політики, які стояли на одній сцені антикорупційних форумів Саакашвілі, не можуть домовитися.

Війна, яка не відпускає. Про домашнє насильство в сім'ях АТО

Коли я заговорила про розлучення, бо не можу так жити, і не хочу, щоб син бачив наші сварки – чоловік почав погрожувати, що накладе на себе руки. А я… а я не готова брати на себе таку відповідальність.

"Панамський гамбіт" українських суддів

Сучасний український детектив про невдалу спробу групи аферистів викрасти універмаг "Україна" у мажоритарного власника - уряду Ірландії з деякими філософськими відступами про актуальність судової реформи. (рос.)

Чи буде Росія ключовим торговим партнером ЄС? Аналіз економічних перспектив РФ

Навіть якщо санкції будуть повністю скасовані, торговельні та інвестиційні потоки з Росії навряд чи повернуться до докризового рівня.

Владислав Чечоткін: Багато чого в цій країні неможливо вирішити без хабарів

Інтерв'ю з топ-100 успішними підприємцями України. На цей раз – з власником інтернет-магазину "Розетка" Владиславом Чечоткіним.

Європа, яку ми втрачаємо

Містечкова конспірологія незамінна, якщо ти не прагнеш зрозуміти навколишній світ, а намагаєшся втиснути його в власну віртуальну картинку. Чим сильніше українці прив'язані до уявної картинки світобудови, тим важче вести діалог з реальною Європою. (рос.)
інтерв'ю

Тімоті Снайдер: Не думаю, що все це може призвести до краху ЄС. Brexit лише приведе нас в якусь іншу Європу

Американський історик Тімоті Снайдер впевнений, що зараз для України склалася дуже хороша зовнішньополітична кон'юнктура. Це у Великобританії тепер можуть бути серйозні проблеми, проте на європейське майбутнє України він дивиться з великим оптимізмом. (рос.)
інфографіка

Якою буде Україна через рік. Два сценарії

Мінекономрозвитку розробило два сценарії розвитку української економіки до 2019 року. За оптимістичним сценарієм у 2017 році курс гривні буде не менше 27 за долар.

Децентралізація на марші: 100 мільйонів під загрозою

Політика децентралізації дала несподіваний ефект: тепер бюджетні гроші цинічно крадуть на місцевому рівні.

"Молода кров" в штаті МЗС: реальність, що суперечить логіці

В МЗС поширена практика найму "позаштатних дипломатів". На конкурсах в МЗС не діє жодна прогресивна ідея нового законодавства.
Культура

Школа життя: як підлітки зі сцени розповіли про справжній Донбас

Підлітки зі сходу та заходу України написали власні п'єси і побачили їх втіленими на сцені в рамках проекту Class act.
інтерв'ю

Ігор Гринів: Президент піде на другий термін і це страшна відповідальність

Ігорю Гриніву приписують переконливу перемогу Петра Порошенка на президентських виборах в 2014 році і гасло "Жити по-новому". В інтерв'ю "Українській правді" голова фракції БПП розповідає про свою роль в ситуативній кімнаті, найближчим оточенні президента і перспективи дострокових парламентських виборів. (рос.)

До побачення, неякісні ліки? Хто вирішуватиме, чим лікуватися українцям

Проблему неякісних ліків може вирішити єдиний державний перелік лікарських засобів. Проте, є імовірність, що в Україні його будуть визначати експерти, пов'язані з фармацевтичними групами та аптечним бізнесом.
Справа Онищенка

Депутати умили руки. Війна за недоторканність Онищенка

"Це як у фільмі "Кавказька полонянка": або я йду в РАЦС, або мене ведуть до прокурора. Така і в мене сьогодні ситуація", – каже Онищенко.

Нова податкова реформа: все по 20, але не так

Мінфін і прихильники ліберальної податкової реформи підготували зміни до Податкового кодексу. Поправки Мінфіну стосуються адміністрування, лібералів - нової моделі податку на прибуток і податку на нерухомість. (рос.)

Що везуть і хто на цьому заробляє. Розмова про контрабанду на "червоній" лінії

Контрабанда - це не маленький бізнес, і зовсім не бізнес місцевого знедоленого безробітного населення. (рос.)
Культура

Віднайти музику у шумі міста: зірки і класики в "Архітектурі голосу"

Друга "Архітектура голосу" перенесла музику в урбаністичні декорації і розкрила внутрішню поетику Києва.

Відсидітися у Ратуші. Як Садовий загнав себе в пастку

Фракція "Самопоміч" фактично стала слабким місцем Садового через зручний інструмент для тиску. З іншого боку – ця Ахіллесова п’ята є водночас інструментом самозахисту.

По той бік ментальної прірви: репортаж з Кремнієвої долини

У США напередодні пройшов сьомий глобальний саміт інноваційних підприємців. Три дня ЕП разом з іншими учасниками стежила за головними подіями GES 2016 в Кремнієвій долині. (рос.)

Brexit та майбутнє ЄС - стаття Джорджа Сороса про "неминучий розпад" Євросоюзу

Європейський союз справді зламався. Він рухається до хаотичної дезінтеграці. Але ми не повинні здаватися!
#brexit

Офшорний скандал, мігранти та вбивство – як уряд Британії програв боротьбу за членство в ЄС

Членство Британії в ЄС стало жертвою офшорного скандалу та міграційної кризи.

Петро Порошенко і його закон. З якими законопроектами воює президент, а які підтримує

За два роки своєї роботи президент вніс до парламенту 83 законопроекти і на 33 проект, проголосованих Радою, наклав вето. VoxUkraine дослідив, як і на що використовує свою владу найефективніший "законотворець" країни.

"Наші" або "чужі". Чому не варто узагальнювати Крим

Крим можна повернути тільки в тому випадку, якщо ви вважаєте його "своїм". Якщо жителі півострова для вас - це заручники російської агресії. Якщо не було ніякого "повернення в рідну гавань", а була анексія.
#brexit

Пенсіонери проти середнього класу: хто проголосував за вихід Британії з Євросоюзу

З’ясувалося, що країну виключили з ЄС найстарші британці. Та найточніше позиція виборців залежить від... їхньої улюбленої газети – Brexit підтримали любителі таблоїдів...
Реклама: