Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

ISW проаналізував заяви про ризики через можливі удари України по території Росії

Субота, 28 вересня 2024, 05:28
ISW проаналізував заяви про ризики через можливі удари України по території Росії
Реактивні системи залпового вогню великої дальності HIMARS. Фото mil.in.ua

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що навіть невелика кількість успішних українських ударів з великої відстані можуть змінити перебіг війни, а Кремль проводив таємні операції проти західних держав задовго до того, як почалися дебати про використання Україною наданої Заходом зброї для ударів по РФ.

Джерело: ISW

Дослівно: "Російська влада, схоже, докладає значних зусиль, щоб вплинути на західні дебати щодо дозволу Україні використовувати зброю, надану Заходом, для завдання дальніх ударів по військових об'єктах в Росії.

Реклама:

Ці зусилля Росії свідчать про глибоке занепокоєння оперативним тиском, який такі удари по РФ можуть спричинити на російські наступальні операції в Україні, хоча офіційні особи США все ще вагаються, чи дозволити Україні наносити такі удари".

Деталі: Видання The New York Times (NYT), посилаючись джерела, повідомило, що оцінки американської розвідки "применшують" ефект, який можуть мати на хід війни в Україні українські удари по Росії з ракетних систем дальнього радіусу дії, наданих США, Великою Британією та Францією, через обмежену кількість такої зброї в Україні та невизначеність щодо майбутнього надання більшої кількості систем дальнього радіусу дії.

NYT зазначає, що офіційні особи в американських збройних силах і адміністрації Байдена, які підтримують зміну політики, заявили, що зброя, надана Заходом, дозволить Україні завдавати удари по більш віддалених російських базах і складах боєприпасів і змусить російських військових перемістити склади боєприпасів, командні пункти, бойові вертольоти та іншу техніку за межі досяжності західних ракет, що, як зазначили офіційні особи, значно ускладнить російські шляхи постачання в Україну.

РЕКЛАМА:

Дослівно: "Російська влада, ймовірно, стурбована тим, як переміщення складів боєприпасів та інших важливих об'єктів зберігання далі від лінії фронту і за межі досяжності систем, наданих Заходом, вплине на російські наступальні можливості в Україні, і, як видається, докладає значних зусиль на словах для того, щоб не допустити, щоб Захід дозволив Україні здійснити ще одну таку саму значну кампанію з нанесення ударів".

Деталі: Протягом останніх тижнів правитель Росії Володимир Путін повернув у західний і російський інформаційні простори кілька найефективніших наративів Кремля і пристосував свою типову шаблонну мову до поточних дебатів на Заході щодо дозволу Україні завдавати дальні удари по Росії з використанням наданого Заходом озброєння.

Дослівно: "Вигоди від дозволу Україні використовувати проти Росії надані Заходом системи дальнього радіусу дії можуть переважати над ризиком російської відплати більше, ніж західні політики наразі розглядають".

Деталі: За даними NYT, в оцінці зазначається, що Росія, ймовірно, відповість більшою силою проти США та їхніх союзників, можливо, прихованими атаками на американські та європейські стратегічні об'єкти і військові бази в Європі, якщо Захід дозволить Україні використовувати надані системи для ударів по об'єктах у Росії.

Дослівно: "Кремль проводив таємні операції проти західних держав задовго до того, як почалися дебати про використання Україною наданої Заходом зброї для ударів по Росії, і Кремль може мати намір активізувати ці операції незалежно від рішення Заходу, оскільки вони підтримують інші цілі Кремля щодо дестабілізації європейських країн і підриву військової готовності НАТО".

Ключові висновки ISW за 27 вересня:

  • Українські сили відбили посилену батальйонну російську механізовану атаку на Куп'янському напрямку 26 вересня – першу велику російську механізовану атаку вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна з зими 2024 року.
  • Російські війська, можливо, активізують свої зусилля, щоб досягти річки Оскіл, хоча російське просування на східному (лівому) березі річки Оскіл, ймовірно, буде відносно поступовим.
  • Російське військове командування продемонструвало, що воно, швидше за все, погодиться на продовження поступового просування вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.
  • Західне угруповання військ РФ, ймовірно, має обмежені можливості для підтримки інтенсивних наступальних дій на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна або проведення ефективних бойових операцій, що призведуть до більш швидкого досягнення успіху.
  • Російська влада, схоже, докладає значних зусиль, щоб вплинути на західні дебати щодо дозволу Україні використовувати надану зброю для завдання дальніх ударів по військових об'єктах у Федерації. Ці зусилля Росії свідчать про глибоке занепокоєння оперативним тиском, який такі удари по Росії можуть спричинити на її наступальні операції в Україні, хоча офіційні особи США все ще вагаються, чи дозволяти Україні здійснювати такі удари.
  • Вигоди від дозволу Україні використовувати проти Росії надані Заходом ударні системи великої дальності можуть переважати над ризиком російської відплати більше, ніж західні політики наразі розглядають.
  • Міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов зустрівся з пов'язаними з Кремлем блогерами 27 вересня, що, ймовірно, є частиною постійних зусиль Кремля з кооптації російських блогерів і применшення нещодавньої реакції в ультранаціоналістичному інформаційному просторі через загибель двох операторів безпілотників.
  • Китайська Народна Республіка оголосила про нову ініціативу щодо залучення міжнародної підтримки свого альтернативного мирного плану для України на тлі посилення співпраці з Росією.
  • Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до США 26 і 27 вересня продовжив зустрічі з американськими посадовцями щодо війни в Україні.
  • Російські та українські війська продовжили наступальні дії в Курській області, але жодна зі сторін не просунулася далі.
  • Російські війська просунулися в межах і навколо Торецька та на південний схід від Покровська.
  • Російська влада продовжує погрожувати спеціальним мережам зв'язку російських солдатів на передовій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: