У Франції затримали ватажка харківської банди "Залютинських"

П'ятниця, 5 липня 2024, 14:01
У Франції затримали ватажка харківської банди Залютинських
ілюстративне фото поліції

За співпраці українських поліцейських та жандармерії у Франції затримали та арештували ватажка банди "Залютинських".

Джерело: Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції, співрозмовник УП в правоохоронних органах

 

Дослівно ДСР: "Угруповання спеціалізувалося на викраденні авто та майнових злочинах на території лазурного узбережжя Франції. В Україні ж банда до повномасштабного вторгнення "віджимала" бізнес у мешканців Харківської області.

Реклама:

Для затримання учасників злочинної групи працівники Департаменту стратегічних розслідувань, Головного слідчого Управління Нацполіції та Французької Жандармерії провели спільні заходи на території обох країн. Лідер та учасники злочинної організації затримані".

Деталі: У повідомленні не вказано ім'я ватажка, але за даними "Української правди", йдеться про Леоніда Мітрова.

РЕКЛАМА:

За даними слідства, після лютого 2022 року учасники злочинної організації "Залютинські" переорієнтували свою діяльність за межі країни. До цього сфера їхнього злочинного впливу поширювалася на територію Харківської області: погрозами та насильством вони змушували осіб переписувати майно або свої частки в бізнесі на криміналітет. Бандити створювали для фермерів або підприємців нестерпні умови ведення бізнесу, а потім самі ж пропонували ці проблеми вирішувати за окрему плату.

Зазначається, що учасників банди неодноразово затримували правоохоронці за скоєння різних злочинів. До прикладу, в одному з епізодів зловмисники вимагали з фермера 700 000 доларів та переписати частину бізнесу.

У 2021 році поліцейські затримали членів банди в середмісті Харкова – зараз ця справа знаходиться в суді. Інші учасники "Залютинських", щодо яких слідчі дії тривають, перебувають за межами України й оголошені в міжнародний розшук.

Зокрема правоохоронці з’ясували, що лідер злочинної організації перебуває на території Франції, де створив нову гілку угруповання. За оперативними даними, вони "спеціалізувалися" на майнових та тяжких злочинах.

У результаті співпраці з колегами з Французької Жандармерії завдяки каналам Європолу правоохоронці встановили, що злочинне угруповання причетне до низки злочинів на півдні Франції. Упродовж 2023-2024 років фігуранти незаконно заволоділи автівками, здійснили підпал транспортного засобу, скоювали напади на громадян або викрадення майна. Серед потерпілих — громадяни Франції та України.

За погодженням з органами юстиції Французької Республіки та за підтримки Європолу 2-4 липня на території Франції та України правоохоронці провели спільні заходи для знешкодження діяльності угруповання.

У Франції затримали лідера угруповання – 43-річного громадянина України та його 44-річного спільника. Раніше французькі поліцейські затримали ще одного учасника відокремленого підрозділу "Залютинських" одразу після викрадення авто.

Окрім того, поліцейські спільно з Офісом генерального прокурора провели слідчі дії в осіб, причетних до діяльності "Залютинських" на території України. Вилучені зброя, наркотики, гроші, автомобілі, чорнові записи тощо.

Повідомляється, що затриманим у Франції фігурантам вже обрано запобіжні заходи у вигляді арешту.

Проводяться подальші спільні заходи для аналізу вилученого та збору доказової бази для притягнення до відповідальності й інших фігурантів, резюмують у ДСР НПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: