Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

В Орбана вимагають визнати усе Закарпаття "традиційно угорським"

Четвер, 27 червня 2024, 11:16
В Орбана вимагають визнати усе Закарпаття традиційно угорським
Місто Берегове, фото: Getty Images

Серед 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин ключовим каменем спотикання є визначення в Україні місць з особливим рівнем гарантії прав угорців, зокрема, йдеться про Закарпатську область, де за переписом 2001 року та у попередні роки частка угорців складала понад 10%.

Джерело: стаття "ЄвроПравди", в якій наводяться всі угорські вимоги

Деталі: Ця норма є й у чинному законодавстві України: йдеться про міста і села "зі значною кількістю" представників меншини (від 15%) та з "традиційним" проживанням меншини (від 10% протягом останніх 100 років).

Реклама:

Однак Будапешту цього виявилось замало, і там почали вимагати автоматично визнати "традиційно угорськими" усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніколи не жили.

В уряді Орбана вимагають скасування норми про 10% у принципі: тобто якщо хоч скількись жило традиційно – то це "угорська" територія.

Також Угорщина вимагає від України відмовитися від рішення місцевих рад у цьому процесі й зробити присвоєння статусу автоматичним.

РЕКЛАМА:

Від Угорщини категорично звучить вимога про те, щоби використовувати лише перепис 2001 року попри те, що відтоді кількість угорців, що живуть на Закарпатті, скоротилася майже удвічі.

Ключовим є те, що в уряді Орбана прямо називають цей блок визначальним для всього комплексу з 11 вимог.

Причиною цього є те, що в Орбана бачать, що частка угорського населення на Закарпатті впала нижче 10%. Нині Будапешт побачив шанс використати історичну можливість і шантажем змусити Україну повернути їм "угорськість".

Знати більше: "Нем тудом". Куди ведуть пропаганда, гроші та політика Орбана на Закарпатті

Передісторія:

  • Як відомо, наприкінці січня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час візиту до Ужгорода передав українській стороні список із 11 вимог, які мають гарантувати права угорської нацменшини в Україні.
  • Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка очолює українську делегацію на переговорах про вступ із Європейським Союзом, підтвердила готовність України виконати угорські вимоги.

Детальніше читайте у статті "ЄвроПравди"Як Угорщина знову перетнула червоні лінії у шантажі України на шляху до ЄС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: