Білий дім занепокоєний поглибленням відносин між Росією та КНДР

Олег Павлюк, Тетяна Олійник — Понеділок, 17 червня 2024, 23:20

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що США непокоїть поглиблення відносин Росії та Північної Кореї на тлі візиту Володимира Путіна до Пхеньяна.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на брифінг Кірбі 17 червня

Деталі: Представник Білого дому нагадав, що про можливість поїздки Путіна в КНДР говорили одразу після так званих виборів президента в Росії, тож оголошення Кремля не здивувало США.

"Нас не непокоїть поїздка. Але ми занепокоєні поглибленням відносин між цими двома країнами", – констатував він.

Кірбі зазначив, що можливі домовленості між Москвою та Пхеньяном матимуть вплив на ситуацію в Україні з огляду на те, що Росія використовує північнокорейську зброю, а ще можуть "відбутись певні обопільні кроки, які вплинуть на безпекову ситуацію на Корейському півострові".

"Ми ще не бачили обставин (цих кроків. – Ред.) і точно не бачили їхнього втілення, але будемо за цим уважно стежити", – підсумував посадовець.

Путін, як оголосив раніше Кремль, вирушить до КНДР із візитом 18-19 червня.

Як відомо, Росія і Північна Корея протягом останнього року посилили свою військову співпрацю. Відомо, що Москва отримала північнокорейські балістичні ракети та боєприпаси й обіцяла Пхеньяну у відповідь власні технології для супутникової та ракетної програм.

Міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік заявив, що Північна Корея відправила до Росії контейнери, які можуть вмістити майже 5 мільйонів артилерійських снарядів.