Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

WP: На початку російського наступу на Харківщину у ЗСУ вимкнулись "старлінки"

П'ятниця, 17 травня 2024, 15:50
WP: На початку російського наступу на Харківщину у ЗСУ вимкнулись старлінки
антена терміналу Starlink. фото: Getty Images

У перший день наступу росіян на Харківщину 10 травня в українських військових вийшли з ладу термінали Starlink. Їх заглушили російські засоби РЕБ.

Джерело: The Washington Post із посиланням інформацію, отриману в українських військових

Деталі: Як пише видання, приблизно 40-кілометрову ділянку кордону між РФ і Харківщиною захищала 125-та бригада територіальної оборони. Вона використовувала розвідувальні дрони для щоденного спостереження за тим, як Росія нарощує сили для можливого нападу.

Реклама:

Але вранці 10 травня так сталося, що бригада втратила всі свої відеоканали через російське електронне глушіння. Вийшли з ладу термінали супутникового інтернету Starlink, які забезпечують базовий зв'язок українських військових. Це уже вдруге така ситуація, після російського вторгнення в лютому 2022 року.

Ситуацію для WP прокоментував командир підрозділу безпілотників у бригаді з позивним "Артист". За його словами, зв'язок з дронами "просто зник".

Пряма мова: "У певний момент ми залишилися повністю сліпими… Це була найбільша проблема, ми не бачили, як вони рухаються, ми працювали тільки по радіо або через телефони, де вони ще працювали".

РЕКЛАМА:

Що передувало:

  • 10 травня російські окупаційні війська активізувалися на півночі Харківщини. Ворог окупував низку населених пунктів у "сірій" зоні.
  • 16 травня президент Володимир Зеленський заявив, що Силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію з наступом російських військ на півночі Харківської області. Найглибше вони просунулися вглиб України на 10 кілометрів.
  • Також він наголосив, що росіяни на Харківщині дійшли тільки до першої з трьох ліній фортифікацій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: