ЄС може виділити Україні перший мільярд від росактивів 1 липня – фон дер Ляєн

П'ятниця, 22 березня 2024, 09:18
ЄС може виділити Україні перший мільярд від росактивів 1 липня – фон дер Ляєн
УРСУЛА ФОН ДЕР ЛЯЄН, ФОТО: GETTY IMAGES

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає можливим виділення першого мільярда від прибутків із заморожених російських активів на користь України вже 1 липня, якщо ЄС діятиме швидко для реалізації необхідних процедур.

Джерело: Урсула фон дер Ляєн на пресконференції за підсумками першого дня саміту лідерів ЄС в Брюсселі, "Європейська правда"

Деталі: Фон дер Ляєн запевнила, що серед лідерів ЄС існує сильна підтримка використання отриманих коштів на "військові цілі для України".

Реклама:

"Я сказала лідерам, що якщо ми зараз швидко погодимо цю пропозицію, то зможемо виділити перший мільярд вже першого липня. Тож це залежить від нас, це в наших руках", – заявила фон дер Ляєн.

Вона також зазначила, що можна розраховувати на отримання близько 3 мільярдів євро у 2024 році та аналогічних сум у наступні роки.

Глава Євроради Шарль Мішель зі свого боку висловив впевненість, що це механізм можна ввести в дію "дуже швидко", оскільки він отримав "багато підтримки" серед країн ЄС.

РЕКЛАМА:

Cаміт глав держав та урядів ЄС 21 березня домовився, що Євросоюз продовжить роботу над планом використання прибутків від заморожених активів російського центробанку, у тому числі для озброєння України.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель 20 березня висунув план перенаправлення відсотків, зароблених на заморожених російських активах, до України. Відповідно до плану, 90% коштів повинні піти до фонду, який використовують для покриття вартості зброї для України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: