Хотів підірвати залізницю на Харківщині: СБУ затримала російського агента

Четвер, 14 березня 2024, 09:48

Правоохоронці затримали диверсанта, який намагався підірвати лінії електроживлення залізничних колій та рухомого складу поблизу вузлової станції в Харківській області. Також зловмисник передавав ворогу інформацію про розміщення систем ППО та військової техніки. 

Джерело: Служба безпеки України, Офіс генерального прокурора

Дослівно СБУ: "У результаті спецоперації затримано ворожого диверсанта, який намагався підірвати лінії електроживлення залізничних колій та рухомого складу поблизу вузлової станції.

За наявними даними, для вчинення серії вибухів він планував використати саморобний вибуховий пристрій. Інструкцію для його виготовлення в "домашніх" умовах фігурант дистанційно отримав від воєнної розвідки РФ.

У разі здійснення диверсій окупанти сподівались порушити логістику постачання пального та боєприпасів для Сил оборони на Лиманському напрямку".

Деталі: За даними слідства, наприкінці грудня 2023 року безробітний мешканець села Близнюки Лозівського району почав спілкуватись з представником російського ГРУ у Telegram.  Чоловік погодився на пропозицію ворога виконувати завдання з розвідувально-підривної діяльності.

За дорученням окупанта чоловік вишукував у Лозівському районі місця знаходження українських вертольотів та передав ці дані загарбникам.
Також зловмисник їздив до Харкова, щоб знайти системи ППО у місті. 

Правоохоронці задокументували розвідувально-підривну діяльність диверсанта і затримали його на етапі підготовки вибухів на залізниці у Харківській області.

Йому повідомили про підозру за несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує тюремне ув’язнення.