Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

ЗМІ: В Офісі президента підготували звернення до КСУ щодо подальшої легітимності Зеленського

Вівторок, 27 лютого 2024, 17:27
ЗМІ: В Офісі президента підготували звернення до КСУ щодо подальшої легітимності Зеленського
Офіс президента. ілюстративне фото з Facebook ОП

Видання ZN.UA пише, що Офіс президента підготував текст звернення до Конституційного суду щодо легітимності перебування Володимира Зеленського на посаді президента України, з огляду, що цієї весни спливає термін його каденції, але ще не подав його.

Джерело: матеріал ZN.UA

Деталі: Як відомо, згідно з Конституцією України (ч. 5 ст. 103) 31 березня 2024 року мали б відбутися чергові вибори президента України. Адже 20 травня 2024 року спливає визначений Конституцією України (ч. 1 ст. 103) п’ятирічний строк з моменту інаугурації Володимира Зеленського.

Реклама:

Офіс президента наразі активно працює над вирішенням питання про те, як виходити з ситуації, що складеться після 20 травня, зазначає видання.

Один із варіантів, який розглядається Офісом президента, – це звернення до Конституційного суду з поданням щодо офіційного тлумачення положень Конституції, якими регламентовано проведення чергових президентських виборів та п’ятирічний строк повноважень президента.

За даними джерел видання в Офісі президента, ОПУ таке подання до КС уже підготував. Перед судом хочуть поставити кілька питань. Перше: чи дозволяє Конституція проведення президентських виборів в умовах воєнного стану. Відповідь КС на це питання має внести ясність стосовно відповідності Конституції заборони проведення виборів в умовах воєнного стану, яка передбачена Виборчим кодексом та законом про воєнний стан.

РЕКЛАМА:

Друге питання стосується легітимності повноважень президента після закінчення п’ятирічного строку перебування на посту президента, тобто після 20 травня.

За задумом керівництва ОП, якщо буде прийнято рішення про звернення до КСУ з таким конституційним поданням, то це зроблять народні депутати від "Слуги народу". Але самим депутатам президентської фракції звернення ще не передали.

Станом на 27 лютого остаточного рішення з приводу доцільності такого конституційного подання не прийнято, зазначає видання.

В Конституційному суді "Українській правді" підтвердили, що наразі не отримували подібного документа з ОП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: