Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

ВРП зупинила дисциплінарну справу щодо судді Тандира, який збив нацгвардійця

Четвер, 1 лютого 2024, 12:48
ВРП зупинила дисциплінарну справу щодо судді Тандира, який збив нацгвардійця
ОЛЕКСІЙ ТАНДИР. ФОТО З FACEBOOK МАКАРІВСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ

Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 31 січня зупинила розгляд справи проти судді Олексія Тандира, який на смерть збив на блокпості в Києві нацгвардійця.

Джерело: трансляція засідання, "Громадське", Київська міська прокуратура

Деталі: Член ВРП Віталій Саліхов запропонував зупинити розгляд дисциплінарної скарги через те, що не встигає скласти висновок за справою.

Реклама:

Зокрема, він запитував інформацію в прокуратури, але довго її не отримував. Крім того, Саліхов заявив, що наступного тижня йде у відпустку.

Закон передбачає, що на складення вироку є 30 днів. Оскільки скаргу відкрили 10 січня, то висновок треба передати на розгляд до 10 лютого.

31 січня Саліхову надійшли документи з прокуратури та заява від Тандира щодо бажання долучитися до розгляду скарги, але член ВРП заявив, що все одно поки не може скласти висновок, адже зміст отриманих матеріалів йому невідомий.

РЕКЛАМА:

Член ВРП заявив, що зупинення розгляду допоможе "зробити всі умови, щоб обʼєктивно розібратися з дисциплінарною скаргою, а не для того, щоб усунути від відповідальності" суддю Тандира.

Троє з п'яти членів палати підтримали безстрокову зупинку розгляду дисциплінарної справи. Рішення ухвалили на період, необхідний для отримання запитуваної інформації.

Оновлено: Згодом столична прокуратура повідомила, що надала всі матеріали, які запитував член ВРП у дисциплінарній справі щодо судді Тандира: "Заява члена Другої дисциплінарної палати ВРП Віталія Саліхова про те, що "прокуратура тривалий час не надавала жодного документа" є не коректною".

В прокуратурі зазначили, що лист від Саліхова надійшов до прокуратури 17 січня 2024 року: "У листі він просив надати копію обвинувального акту щодо Тандира та письмовий дозвіл на розголошення даних досудового розслідування".

25 січня прокуратура надіслала Саліхову усі запитувані матеріали: завірені копії обвинувального акту, копію реєстру матеріалів розслідування та дозвіл на розголошення відомостей досудового розслідування.

У прокуратурі також зазначили, що скарга щодо Тандира надійшла до ВРП ще 7 червня 2023 року, а справу за цієї скаргою відкрили 10 січня 2024 року. Станом на 1 лютого 2024 року додаткових запитів від Вищої ради правосуддя не надходило.

Передісторія

  • В ніч на 26 травня голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в столиці.
  • Як повідомило "Суспільному" джерело у Нацгвардії, суддя на "Лексусі" врізався у військового, коли той вийшов на дорогу встановити інженерні загородження. Суддя був п'яний, а в його авто валялися порожні пляшки з-під алкоголю.
  • ДБР повідомило, що суддя відмовився від проходження огляду на місці. Його доставили в лікарню з метою виявлення стану сп’яніння. Суд задовольнив клопотання прокуратури про примусове відібрання у судді біологічних зразків, пізніше зразки відібрали.
  • Тандиру оголосили підозру у скоєнні смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння за ч.3 ст. 286-1 ККУ. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 10 років.

Знати більше: Батько трьох дітей. Що відомо про 23-річного нацгвардійця, якого на смерть збив суддя у Києві

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: