В ОБСЄ з "жалем" відреагували на рішення Білорусі не пускати спостерігачів на "вибори"

Понеділок, 8 січня 2024, 23:22
В ОБСЄ з жалем відреагували на рішення Білорусі не пускати спостерігачів на вибори
ФОТО: GETTY IMAGES

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) висловила "глибокий жаль" через рішення білоруського режиму не допускати її спостерігачів на так звані парламентські вибори у лютому цього року.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на заяву на сайті ОБСЄ

Деталі: Керівники обох відповідальних за моніторинг виборів інституцій ОБСЄ – Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) та Парламентської асамблеї (ПА ОБСЄ) – заявили, що рішення Мінська суперечить принципу прозорості, важливому для проведення демократичних виборів.

Реклама:

"Це суперечить зобов'язанням, взятим на себе Білоруссю, і суперечить як букві, так і духу співпраці, на якій ґрунтується ОБСЄ", – прокоментував директор БДІПЛ Маттео Мекаччі.

В Організації заявили, що в жовтні 2023 року БДІПЛ вже розпочало консультації з Білоруссю з для розгортання передвиборчої місії з оцінки потреб – першого й вирішального кроку у визначенні того, чи варто проводити спостереження за виборами і в якому форматі.

25 лютого 2024 року у Білорусі проведуть "вибори" депутатів Палати представників та місцевих рад. Білоруський нелегітимний режим раніше заявив, що не буде запрошувати туди спостерігачів ОБСЄ.

РЕКЛАМА:

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська та інші опозиційні діячі закликали білорусів не брати в голосуванні участь.

Вибори 2020 року були визнані сфальсифікованими на користь Лукашенка, який влаштував масові репресії проти незгодних протестувальників. На ті вибори, до слова, також не запрошували міжнародних спостерігачів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: