WSJ: За вбивством Пригожина стоїть довірена особа Путіна Патрушев

П'ятниця, 22 грудня 2023, 11:33
WSJ: За вбивством Пригожина стоїть довірена особа Путіна Патрушев
Володимир Путін і Микола Патрушев, фото РИА Новости

Вбивство засновника групи бойовиків "Вагнер" Євгенія Пригожина в Москві готували два місяці, його схвалив секретар Ради Безпеки Російської Федерації Микола Патрушев, стверджує "The Wall Street Journal".

Джерело: видання "The Wall Street Journal", яке говорило з представниками західних і російських спецслужб, а також колишніми чиновниками Кремля

Дослівно WSJ: "Вбивство польового командира готувалося два місяці і було схвалено найстарішим союзником і довіреною особою президента Росії Володимира Путіна, колишнім шпигуном Миколою Патрушевим, як стверджують західні розвідники і колишній російський офіцер розвідки. Про роль Патрушева в реалізації плану вбивства Пригожина раніше не повідомлялося (…).

Реклама:

На початку серпня, коли більша частина Москви пішла у відпустку, Патрушев у своєму кабінеті в центрі Москви віддав наказ своєму помічникові приступити до підготовки операції з ліквідації Пригожина, розповів колишній російський розвідник. Пізніше Путіну показали плани, і він не заперечував, стверджують західні спецслужби.

Кілька тижнів по тому, після свого турне по Африці, Пригожин чекав у московському аеропорту, поки інспектори з безпеки закінчували перевірку літака. Саме під час цієї затримки під крило літака була закладена невелика бомба, стверджують представники західних спецслужб".

Деталі: "The Wall Street Journal" розкопав нові подробиці про заколот і вбивство Пригожина, а також про роль Патрушева у відновленні влади Путіна над все більш нестабільною Росією, поговоривши з західними спецслужбами, колишніми співробітниками американських і російських служб безпеки та розвідки, а також колишніми чиновниками Кремля.

РЕКЛАМА:

Видання пише, що наприкінці серпня 2023 року на злітній смузі московського аеропорту Пригожин чекав на своєму літаку Embraer Legacy 600 на завершення перевірки безпеки перед зльотом. Він прямував додому в Санкт-Петербург з 9 іншими людьми на борту.

Через затримку ніхто в салоні літака не помітив невеликий вибуховий пристрій під крилом. Коли літак нарешті злетів, він близько 30 хвилин піднімався на висоту 28 000 футів, перш ніж крило розірвалося, і літак по спіралі впав на землю. Всі 10 осіб загинули.

Через кілька годин після інциденту європеєць, який займався збором розвідувальної інформації і підтримував таємний канал зв'язку з Кремлем, побачивши новини про катастрофу, запитав тамтешнього чиновника про те, що сталося.

"Його треба було прибрати", – без вагань відповів кремлівський чиновник.

Маючи десятки тисяч військових і прибуткові операції з видобутку золота, деревини та алмазів в Африці, Пригожин керував багатомільярдною імперією за океаном, але в Росії і на полі бою в Україні його публічна конфронтація з вищим військовим керівництвом через зброю і постачання поставила його на шлях зіткнення з Кремлем.

Коли наприкінці червня це вилилося у відкритий заколот проти російського військового командування зі збройним походом на Москву 25 тисяч бійців і танків "Вагнера" – Патрушев втрутився, побачивши можливість усунути Пригожина назавжди.

За даними WSJ, Патрушев давно попереджав Путіна, що залежність Москви від "Вагнера" в Україні дає Пригожину завеликий політичний і військовий вплив, який загрожує Кремлю.

Як пише видання, Патрушев почав попереджати Путіна про Пригожина в літні місяці 2022 року, але той лишався глухим до попереджень, поки "Вагнер" досягав успіхів на полі бою. 

Ситуація змінилася, коли Пригожин зателефонував Путіну і в грубій формі поскаржився на брак припасів, розповів колишній офіцер російської розвідки, який підтримує зв'язки з людьми, наближеними до Путіна і Патрушева. 

За словами колишнього агента, ця розмова відбулася в жовтні з іншими співробітниками офісу, в тому числі з Патрушевим, який чув, як колишній кейтеринговий оператор (Пригожин) лаяв президента. Пізніше Патрушев використав цей дзвінок як причину для того, щоб Путін дистанціювався від нього: "Польовий командир став небезпечним, він не поважає авторитет Кремля".

До грудня стало зрозуміло, що Патрушев переміг. Навіть коли Пригожин публічно нарікав на військових і брак постачання, Путін його ігнорував. Дзвінки залишалися без відповіді. 

На початку червня Кремль фактично оголосив про плани ліквідувати "Вагнера" як бойову силу в Україні, наказавши його бійцям зареєструватися в Міністерстві оборони Росії.

23 червня Пригожин підняв заколот, направивши найманців "Вагнера" на Ростов-на-Дону і на Москву. Доки Путін був на віллі далеко від столиці, Патрушев взяв на себе керівництво, організувавши шквал телефонних дзвінків, щоб переконати Пригожина відступити, згідно з оцінками західних розвідок і за словами колишнього російського розвідника. 

Патрушев попросив офіцерів, які симпатизують Пригожину, спробувати достукатися до нього. П'ять дзвінків Пригожину з Кремля залишилися без відповіді. 

Патрушев також шукав посередників, дзвонив до урядів Казахстану і Білорусі. Білоруський президент Олександр Лукашенко погодився допомогти: він телефонував Пригожину кілька разів протягом понад 6 годин і передавав повідомлення між польовим командиром і Москвою. Лукашенко передав пропозицію, озвучену Патрушевим: якщо Пригожин розверне свої війська, його людям дозволять відступити до Білорусі.

За добу заколот Пригожина закінчився, але Кремль поквитався з ним, хоч і мало що зробив публічно, щоб обмежити життя Пригожина.

Керівник "Вагнера" літав до Африки, міг продовжувати працювати в Санкт-Петербурзі і по всій Росії, але був обережним, розповів Максим Шугалей, який працював на Пригожина в аналітичному центрі. 

"Він знав, що у нього є вороги і що з ним може щось статися, але, наскільки він був зацікавлений, він дотримувався угоди", – сказав Шугалей. 

На думку колишнього працівника ЦРУ Моуатта-Ларссена, план Путіна полягав у тому, щоб "змусити мерця ходити, щоб вони могли продовжувати з'ясовувати, що сталося", шукаючи спільників Пригожина. 

Літак Пригожина розбився біля села Куженкіно. На відеозаписах очевидців видно, що після вибуху з неба впав літак з відірваним крилом. За кілька днів російські ЗМІ повідомили, що експертиза ДНК підтвердила, що в авіакатастрофі загинув Пригожин і командир групи "Вагнера" Дмитро Уткін. Серед загиблих були і два пілоти та бортпровідниця.

WSJ зазначає, що 72-річний Патрушев допоміг Путіну взяти владу під свій контроль напередодні президентських виборів 2024 року, а "його роль у деяких темних сторінках президентства Путіна підкреслює часто смертельні наслідки для тих, хто потрапляє в поле зору Кремля".

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: