Український експорт: вікно відкривається?

Конгрес зобов'язав США купувати вітчизняне ядерне паливо для відмови від російського

П'ятниця, 15 грудня 2023, 10:50
Конгрес зобов'язав США купувати вітчизняне ядерне паливо для відмови від російського
Фото: Getty Images

США будуть зобов'язані купувати вітчизняне паливо для ядерних реакторів згідно з положенням законопроєкту, ухваленого Конгресом.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg

Законопроєкт, схвалений раніше цього тижня Сенатом, пройшов голосування в Палаті представників у четвер. Тепер його має підписати президент Джо Байден.

Реклама:

Положення про ядерне паливо є частиною ширшого плану з відновлення внутрішнього ланцюга постачання урану в США та поетапного зменшення залежності від РФ – найбільшого іноземного постачальника урану в Америку.

Схвалені плани вимагатимуть від Міністерства енергетики купувати щонайменше 20 тонн на рік реакторного палива, відомого як HALEU, в американських компаній до кінця 2027 року.

Втім, фінансування цих зусиль на мільярди доларів застрягло в Сенаті після того, як республіканці заблокували законопроєкт про допомогу Україні, який передбачав виділення цих грошей.

РЕКЛАМА:

Водночас ухвалений Палатою представників законопроєкт, який забороняє весь імпорт російського урану після 2028 року, перебуває на розгляді в Сенаті.

Раніше повідомляли, що Євросоюз знову збільшив імпорт російського ядерного палива та послуг для російських реакторів у 2023 році порівняно з 2021 роком, тобто з періодом до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Перед цим стало відомо, що Словаччина планує перейти з російського ядерного палива на американське і французьке, незважаючи на попередню критику з боку проросійських націоналістів з керівної Словацької національної партії.

Також у США заявили, що залежність від російського ядерного палива становить критичну загрозу національній безпеці та кліматичним цілям.

ВиправленоЗаголовок та зміст новини виправлений у зв'язку з уточненням, просимо вибачення у читачів.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: