Росія, ведучи жорстоку війну, хоче, щоб культура була "поза політикою"

Понеділок, 20 листопада 2023, 12:25

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія виступає за незалежність культурної сфери від політичних процесів і готова розвивати співпрацю навіть із діячами культури з недружніх країн.

Джерело: Сергій Лавров у вітальному слові на 41-му засіданні Ради голів суб'єктів РФ, фрагменти якого публікують РИА Новости і ТАСС

Пряма мова: "Ми за те, щоб культура залишалася за рамками будь-яких політичних процесів, будь-яких конфліктів, будь-яких криз. Культура не повинна знати кордонів. 

Ми готові з усіма розвивати взаємодію в цій сфері, включаючи, звичайно ж, насамперед, ті країни, які мають уряди, які виступають за розвиток контактів у цій сфері, але не зачиняючи двері і для діячів культури і мистецтва з тих держав, де зараз перебувають при владі недружні нам уряди".

Деталі: Лавров також заявив, що Росія зацікавлена у збільшенні кількості іноземних студентів у своїх вишах і в розширенні освітніх програм російською в сусідніх країнах.

Нагадаємо: Росія веде проти України загарбницьку війну, руйнує українські заклади культури й бібліотеки, нищить українські книжки на окупованих територіях, переслідує українських патріотів, зокрема й діячів сфери культури. 

МВС Росії оголосило в розшук українську співачку кримськотатарського походження Джамалу. А раніше російський суд заочно засудив українську телеведучу Марію Єфросиніну до 7-ми років колонії.