Пробігав до 50 км за день, щоб шпигувати за ЗСУ: зрадник-легкоатлет отримав 15 років тюрми

П'ятниця, 17 листопада 2023, 14:45

До 15 років позбавлення волі засудили хмельничанина, який шпигував для ворога та склав план наступу для окупантів на місто Хмельницький.

Джерело: СБУ, Хмельницька обласна прокуратура

Дослівно спецслужба: "Зловмисником виявився місцевий тренер з легкої атлетики, який майже щодня пробігав від 10 до 50 км, щоб відслідковувати місця базування та маршрути руху українських військ.

Під час бігу він здійснював приховану фото- та відеозйомку. Для цього використовував камеру власного мобільного телефону, який статично закріплював на руці.

Серед основних завдань "бігуна" була розвідка локацій із важким озброєнням та боєприпасами ЗСУ".

Деталі: Також російський агент розробив для окупантів топографічну схему, в якій позначив координати українських блокпостів на основних автошляхах регіону.

Розвідувальна інформація потрібна була загарбникам для планування повітряних обстрілів регіону та можливих розвідувально-диверсійних операцій.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника у травні 2022 року "на гарячому", коли він приховано фотографував один з місцевих об’єктів Укрзалізниці.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив затриманому 15 років тюрми з конфіскацією майна за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану.

Як встановило слідство, 55-річний спортивний тренер був дистанційно завербований кадровим співробітником ФСБ у березні 2022 року.

У поле зору агресора він потрапив як колишній випускник Ленінградського військового училища, де навчався ще за часів СРСР, а потім до 1992 року служив у лавах Таманської дивізії на території РФ. Згодом він звільнився з військової служби та переїхав в Україну.

За кожне виконане вороже завдання зловмисник отримував від окупантів грошову винагороду, яка надходила на його банківську картку.

Прокуратура зазначає, що до вироку суду засуджений перебував під вартою.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.